search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 17:29
MENU CLOSE

Γιατί ο Μητσοτάκης «καίγεται» για την επενδυτική βαθμίδα

05.07.2023 06:00
mitsotakis-new

Αν υπήρξε ένα στοιχείο το οποίο προέκυψε από την πρώτη συνέντευξη του πρωθυπουργού, μετά την επανεκλογή του, σε ξένο ΜΜΕ, και συγκεκριμένα στο Bloomberg, αυτό δεν είναι άλλο από την έμφαση που έδωσε στο ζήτημα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, μετά από σχεδόν 13 χρόνια.

Με όλες τις ενδείξεις από το εξωτερικό να συνηγορούν ότι πλέον είναι ζήτημα εβδομάδων μέχρις ότου κάποιος από τους τρεις «μεγάλους» οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας – Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch Ratings – να προχωρήσει στην αναβάθμιση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στο Bloomberg ότι «συναλλασσόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης».

Παράλληλα, το πρακτορείο επισημαίνει ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας μειώθηκε σχεδόν κατά 80 μονάδες βάσης φέτος στο 3,7%, σε σύγκριση με την μείωση κατά μόνο 10 μονάδες βάσης των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων (bund), περίπου στο 2,5%, καθώς και ότι η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ομολόγων αναφοράς της Ελλάδας και της Ιταλίας έφτασε τις μείον 50 μονάδες βάσης, τη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι λόγοι για τους οποίους ο Κ. Μητσοτάκης «καίγεται» για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι αρκετοί και ορισμένοι εξ αυτών δεν είναι απολύτως προφανείς:

● Ο πρώτος και βασικός είναι ότι από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν στην επενδυτική βαθμίδα, θεωρούνται «ασφαλή» για τους επενδυτές, αλλά και για την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι – και με σχετική βοήθεια από το διεθνές περιβάλλον – το κόστος δανεισμού της χώρας θα μειωθεί, ενώ σε περίπτωση που η ευρω-τράπεζα «ανοίξει» ξανά κάποιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (στην παρούσα συγκυρία βρισκόμαστε σε φάση… σύσφιξης), η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται ειδικό waiver για να ενταχθεί σε αυτό.

● Σε δεύτερο επίπεδο, και σε συνδυασμό και με πολιτικές που θα κάνουν τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, η επενδυτική βαθμίδα θα λειτουργήσει ως… τυράκι για όσους επιθυμούν να επενδύσουν εδώ. Να υπενθυμίσουμε ότι για την κυβέρνηση το τρίπτυχο ανάπτυξη-επενδύσεις-καλοί μισθοί βρίσκεται στο επίκεντρο των προεκλογικών της δεσμεύσεων.

● Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, πάλι, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί για τον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του μια επιτυχία που θα μπορεί να τους πιστωθεί στο μέλλον, ιδίως αν οι Βρυξέλλες επιμείνουν (ήδη το κάνουν) σε συστολή της δημοσιονομικής πολιτικής, μετά τη χαλάρωση που επικράτησε λόγω πανδημίας του κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία, οπότε και η Κομισιόν έδωσε στα κράτη-μέλη τη ρήτρα διαφυγής που τους επέτρεπε μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για τη στήριξη των πολιτών.

● Ταυτόχρονα, και πάλι σε πολιτικό επίπεδο, η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα θα σημάνει και συμβολικά το τέλος της περιπέτειας των μνημονίων και την επιστροφή στην κανονικότητα, που η κυβέρνηση τόσο πολύ επιδιώκει.

Είναι η επενδυτική βαθμίδα το «be all, end all»; Προφανώς και όχι, καθώς τόσο οι Βρυξέλλες όσο και ο διοικητής της ΤτΕ στην τελευταία έκθεσή του επισημαίνουν την ανάγκη να συνεχιστούν στη χώρα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ η στροφή της ΕΕ προς το δημοσιονομικό «συμμάζεμα» αναμένεται να προκαλέσει πιέσεις για περικοπές, ιδίως σε μέτρα ελάφρυνσης για τους πολλούς (πλέον η ντιρεκτίβα μιλά σαφώς για «στοχευμένα» μέτρα).

Ωστόσο, με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί άλλο ένα «όπλο» για τον Κ. Μητσοτάκη, ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που θα «ανοίξουν την αυλαία» και τυπικά της νέας της θητείας.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Bullying από βουλευτές της ΝΔ καταγγέλλει η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ζαχαριάδης: Η ανάρτηση για τον αυνανισμό και το… κόμμα Νίκη

Πέντε εξεταστικές προτείνει ο Βελόπουλος στον Τασούλα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 17:29