search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 07:57
MENU CLOSE

Γιώτα Γιάννα: Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια με τη φυσαρμόνικα (Videos)

05.07.2023 12:33
giota-gianna-new

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 95 ετών άφησε η Γιώτα Γιάννα, μια θρυλική μορφή της ελληνικής μουσικής.

Γεννημένη το 1928 στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα, έγραψε τη δική της ξεχωριστή ιστορία στην ελληνική μουσική ως η τραγουδίστρια με τη φυσαρμόνικα.

Την θλιβερή είδηση έκανε γνωστή μέσω ανάρτησής της στο facebook, η τραγουδίστρια Πέννυ Ξενάκη.

Την ίδια στιγμή, ανάρτηση στη σελίδα της εκλιπούσας στο Facebook αναφέρει: «Γιώτα Γιάννα, τα φώτα της σκηνής ποτέ δεν θα σβήσουν για σένα». 

Ποια ήταν η Γιώτα Γιάννα

Η Γιώτα Γιάννα μεγάλωσε με τον πατέρα της, καθώς η μητέρα της πέθανε σε νεαρή ηλικία. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1974, η οικογένειά της θα βίωνε άλλη μια τραγωδία, καθώς ο ένας από τους δύο αδελφούς της, ο Δημήτρης, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο.

Είχε παρουσία στα ελληνικά μουσικά δρώμενα περισσότερο από εξήντα χρόνια, ενώ τραγούδησε σε κέντρα της Αθήνας ερμηνεύοντας κομμάτια που έγιναν γνωστά από μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές, όπως η Μαρινέλλα, ο Πουλόπουλος, ο Νταλάρας, η Δούκισσα, ο Βοσκόπουλος.

Στο βιογραφικό της μετρά σπουδαίες συνεργασίες με μεγάλα ονόματα, μεταξύ των οποίων τη Σοφία Βέμπο, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Απόστολο Καλδάρα, τη Ρίτα Σακελλαρίου, την Άννα Βίσση, την Καίτη Γκρέϋ, τη Γιώτα Λύδια, τη Μπέμπα Μπλανς και πολλούς άλλους.

Ξεκίνησε παίζοντας φυσαρμόνικα δίπλα στη Σοφία Βέμπο, συνοδεύοντάς την στο περίφημο τραγούδι “Ο άνθρωπός μου” στο θέατρο Κυβέλης.

Επιπλέον έχει πλούσια δισκογραφία, καθώς ηχογράφησε πολλούς δίσκους 45 στροφών στη δεκατία του ’60, αλλά έγινε ευρέως γνωστή στο Αθηναϊκό κοινό, και από τις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα της Πλάκας και της Εθνικής οδού.

Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς την έχει χαρακτηρίσει ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, ενώ την έκανε μία από τις 7 ηρωίδες του στο βιβλίο «Το μονόπρακτο της Σεβάς Χανούμ», δίνοντας στο δικό της κεφάλαιο τον τίτλο «Το βελούδινο υπόγειο της Γιώτας Γιάννα».

Ο δίσκος της «Τα μάτια της Γιώτας Γιάννα» κυκλοφόρησε το 2013.

Από το 2017, ξεκίνησε τις εμφανίσεις στην μπουάτ Απανεμιά, σε εβδομαδιαία βάση, ενώ δυο χρόνια αργότερα, το 2019, συνεργάστηκε με την Άννα Βίσση. Το 2020, συνέχισε τις εμφανίσεις της στην Απανεμιά.

Διαβάστε επίσης:

Λάρισα: Στη ΜΕΘ 40χρονη με στρεπτόκοκκο

Θεσσαλονίκη: Συμμορία νεαρών χτύπησε και λήστεψε παρέα με ανήλικους

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες με 38άρια έως την Παρασκευή – Ποιες περιοχές επηρεάζονται

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 07:52