search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:38
MENU CLOSE

Σκληρός αγώνας για τη διατήρηση της πολιτικής αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2299
13/7/2023
15.07.2023 07:02
ANDROULAKIS NEW

Στροφή στα θέματα της καθημερινότητας και του πολίτη κάνουν πλέον στο ΠΑΣΟΚ για να δείξουν τα νέα χαρακτηριστικά της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσουν.

Στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν σαφές ότι η κυβέρνηση δεν δίνει λύση στα προβλήματα της ακρίβειας και επιδεικνύει αδράνεια στα ζητήματα της αισχροκέρδειας. Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη επιμένουν ότι το ΠΑΣΟΚ μίλησε πρώτο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και για τις τιμές στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Αντιπολίτευση με προτάσεις

Η μακροσκελέστατη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αφορά την οικονομία και τις ελαφρύνσεις των πολιτών, αποτυπώνει την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει η Χαριλάου Τρικούπη.

Η ουσία της κριτικής είναι ότι «λείπει εκκωφαντικά ένα συνολικό πλαίσιο για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των πολιτών». Εκτός από την κριτική, το ΠΑΣΟΚ προτείνει και μέτρα:

● Τροπολογία για 120 δόσεις και «κούρεμα» της τάξεως του 30% για όλους όσοι είναι συνεπείς και έχουν συσσωρευμένα χρέη σε ΕΦΚΑ και εφορία.
● Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, για όσο διαρκεί η κρίση.
● Εντατικούς ελέγχους κατά της κερδοσκοπίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα υπόλοιπα ελεγκτικά όργανα του κράτους.

Την ίδια ακριβώς γραμμή θα ακολουθήσουν και στο θέμα του ΕΚΑΒ όταν έρθει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις για τη λειτουργία των ασθενοφόρων και τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συνεδριάζει πάρα πολύ συχνά και η πρώτη συνεδρίαση, λόγω του καύσωνα, θα γίνει μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Σκιώδης κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές θα έχουν από δύο τομείς ο καθένας.

Το κυβερνητικό έργο θα παρακολουθείται έντονα καθώς o Ανδρουλάκης θα χτίσει τη δική του σκιώδη κυβέρνηση.

Σε αυτήν πρωταγωνιστές θα είναι βουλευτές όπως ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Δημήτρης Μάντζος, ο Παναγιώτης Δουδωνής, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, η Ευαγγελία Λιακούλη και άλλοι.

Πάντως, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ότι, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, οκτώ ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν στο βήμα της Βουλής.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Ποντίκι», το πλαίσιο ήταν ιδιαίτερα αυστηρό, καθώς η ηγεσία του κόμματος είχε ζητήσει από τους βουλευτές «στοχευμένες» ομιλίες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον πλήρη κοινοβουλευτικό σχεδιασμό, αυτός αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα ανακοινωθεί και ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οι αλλαγές στο κόμμα (γραμματείς κ.λπ.) θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο και πιθανότατα μετά τον Σεπτέμβριο.

Μία από τις επόμενες κινήσεις του Ανδρουλάκη είναι να επαναφέρει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση για τους δανειολήπτες με δάνειο σε ελβετικό φράγκο, τους κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία των funds και τις 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Πολιτική αυτονομία

Αυτό που ξεχωρίζει μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και τους έκανε έξαλλους στο ΠΑΣΟΚ είναι η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής στην πρόταση του Ανδρουλάκη για την κοινωνική κατοικία.

Στο ΠΑΣΟΚ λένε πως ο πρωθυπουργός ειρωνεύτηκε μια πρόταση που έχει ήδη δώσει λύσεις σε χώρες όπως η Πορτογαλία.

Στελέχη κοντά στον πρόεδρο του κόμματος βλέπουν πως η κυβέρνηση πορεύεται με «αλαζονεία», ενώ από την άλλη είναι πέρα από ξεκάθαρο ότι η πολιτική αυτονομία, την οποία είχε ζητήσει ο Ανδρουλάκης, αποτυπώνεται πλέον έντονα.

Πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι η αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου και η απουσία του Χάρη Καστανίδη από τη Βουλή δείχνουν ότι οι όποιες φωνές ήταν αντίθετες με τη στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη πλέον δεν υπάρχουν.

Το θέμα του Ανδρέα Λοβέρδου έχει λήξει για το ΠΑΣΟΚ και συνεργάτες του Ανδρουλάκη τονίζουν ότι ήταν μία εξέλιξη την οποία ο πρώην υπουργός είχε αποφασίσει εδώ και πολύ καιρό. «Ο Λοβέρδος θα έφευγε ούτως ή άλλως, όπως ο ίδιος αποκάλυψε» λένε. «Αποτελούσε κοινό μυστικό ότι στη σχέση του Ανδρουλάκη με τον Λοβέρδο επικρατούσαν πολικές θερμοκρασίες» προσθέτουν.

Πάντως αποκλείουν το ενδεχόμενο άλλα στελέχη να ακολουθήσουν τον πρώην βουλευτή, ενώ στο ερώτημα για το ενδεχόμενο ύπαρξης νέου κόμματος στον χώρο του Κέντρο απαντούν πως αυτόν τον καλύπτει το ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενοι μάλιστα και το exit poll της 25ης Ιουνίου, σύμφωνα με το οποίο οι κεντρώοι ψηφοφόροι επέλεξαν τη Ν.Δ. σε ποσοστό 37% και το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 32%.

Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει στόχο να πετύχει όσες περισσότερες νίκες μπορεί, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης, συντονιστής της επιτροπής για τις αυτοδιοικητικές, έχει σηκώσει μανίκια και «οργώνει» την Ελλάδα.

Στις αναφορές περί συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικούς δήμους – κάτι που ακούστηκε και από μέλη του ΠΑΣΟΚ – η ηγετική ομάδα απαντά με ένα… βροντερό «όχι».

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Σύνθεση και ανανέωση το στίγμα της Έφης Αχτσιόγλου

Φρέντι Μπελέρης: Τροπολογία για την απελευθέρωσή του υπερψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε 3 ερωτήματα για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:38