search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:12
MENU CLOSE

Αδύναμη η κυβέρνηση να κλείσει την ψαλίδα των επιτοκίων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2290
13-07-2023
16.07.2023 07:02
business

Χάσμα μεταξύ τραπεζών και Κωστή Χατζηδάκη παρουσιάστηκε στη σύσκεψη που είχαν και αφορούσε το κλείσιμο της «ψαλίδας» στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων.

Στην ατζέντα της συνάντησης υπήρχαν η ενεργοποίηση του προγράμματος «Ηρακλής ΙΙΙ», η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες, το ζήτημα της φοροδιαφυγής με τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS και η «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων, που διευρύνεται κάθε μήνα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στα δύο πρώτα ζητήματα, δηλαδή για τον «Ηρακλή ΙΙΙ» και την αποεπένδυση του ΤΧΣ, υπήρξε ευρεία συναντίληψη ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τις τράπεζες. Το πεδίο διαφωνίας, όμως, αποτέλεσε ακόμα μία φορά το κλείσιμο της «ψαλίδας» στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και των νέων δανείων αυξήθηκαν στο 0,28% και το 6,04%, αντίστοιχα. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στο 5,76%.

Τον Μάιο του 2023 τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων και υφιστάμενων δανείων αυξήθηκαν στο 0,33% και το 5,92%, αντίστοιχα. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στο 5,59%.

Με βάση τα παραπάνω, ένας πολίτης που μπορεί να αποταμιεύσει ένα ποσό από τους κόπους της εργασίας τους ή τη σύνταξή του θα λάβει σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. Αντιθέτως, αν ο ίδιος πολίτης ζητήσει ένα δάνειο από την τράπεζα, θα του ζητηθεί να πληρώσει ένα πανάκριβο επιτόκιο.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως η κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις εξήγγειλε μια σειρά από ευνοϊκά μέτρα για τις τράπεζες, που θα μπορέσουν να αποτελέσουν κίνητρο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να μειώσουν την «ψαλίδα», όπως η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των έντοκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα.

Επίσημα, όμως, το υπουργείο Οικονομικών και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δηλώνουν πως στο θέμα των επιτοκίων συμφώνησαν να διεξαχθεί μια ευρεία ενημερωτική εκστρατεία εκ μέρους των τραπεζών σε σχέση με άλλα τραπεζικά προϊόντα που διαθέτουν, πέραν των καταθέσεων ταμιευτηρίου, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις για τους καταθέτες. Με άλλα λόγια, πέταξαν ακόμα μία φορά την μπάλα στην εξέδρα.

Διαβάστε επίσης:

OHE: 165 εκατομμύρια νέοι φτωχοί τα τρία τελευταία χρόνια

Youth Pass: Οι δικαιούχοι των 150 ευρώ – Πότε θα γίνει η πληρωμή (video)

Επίδομα αδείας 2023: Πότε πληρώνεται – Υπολογίστε πόσα χρήματα θα πάρετε (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:11