search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:18
MENU CLOSE

Φωτιές: Καλύτερη η εικόνα στο Κανδύλι Μεγάρων – Εκκενώσεις οικισμών και αναζωπυρώσεις (videos)

19.07.2023 11:18
megara_fotia_1907_1920-1080_new

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές σε όλα τα πύρινα μέτωπα καθώς είναι αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις και αλλαγές κατεύθυνσης του ανέμου.

Καλύτερη η εικόνα στο Κανδύλι Μεγάρων

Ανακούφιση στο αναζωπυρωμένο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή Κανδύλι Μεγάρων προσέφερε γύρω στη 1:00 το μεσημέρι η αντιστροφή της φοράς ανέμου προς τα καμένα εδάφη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης.

Ο ίδιος, επικεφαλής ομάδας πυρόσβεσης εθελοντών δίπλα σε δύο μικρά μοναστήρια της περιοχής, εκφράστηκε ιδιαίτερα ανακουφισμένος από την σταθεροποίηση της κατάστασης. «Ελπίζω οι επίγειες δυνάμεις να ελέγξουν τις μικροεστίες που εκδηλώνονται στον οικισμό Κανδύλι, όπως και τις υπόλοιπες ανατολικότερα προς την Νέα Ζωή», σημείωσε.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δημάρχου από την σύντομη περιήγηση του στην πληγείσα περιοχή, όπως μας ενημέρωσε, δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές στον οικιστικό ιστό πλην 2-3 κτισμάτων. Ωστόσο σοβαρότερες ήταν οι καταστροφές στους οικισμούς Πλάτωνας, Άνω Λουτρόπυργος και Άνω Βλυχάδα της Νέας Περάμου Μεγάρων (πάνω από την Εθνική).

Στην περιοχή παραμένει κλειστός ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τη Ν. Πέραμο με την Μάνδρα καθώς επιχειρούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης μεταξύ των οποίων εθελοντές, Ρουμάνοι, στρατός, πολίτες.

Την αγωνία όλων που βίωσαν τις πρωινές ώρες, μετέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων Ιερόθεος Πολυχρόνης, καθώς έβλεπαν τεράστιες φλόγες να κατευθύνονται στην κορυφή του όρους Πατέρα, από την περιοχή της Μάνδρας. Σε ελάχιστο διάστημα βοηθούμενες και από την ένταση του ανέμου κύλισαν στις παρυφές του όρους Τρικέρι και εξαπλώθηκαν με κατεύθυνση το στρατόπεδο με το πεδίο Βολής στη λεωφόρο Καταδρομών και οικισμούς της Ν. Περάμου εντός δασικού και χορτολιβαδικού τοπίου. Προσωρινά «νιώσαμε αδυναμία αντιμετώπισης, της πυρκαγιάς χωρίς τη βοήθεια εναέριων μέσων τόσο κοντά στην πρωτεύουσα», τόνισε ό ίδιος, προσθέτοντας ότι οι καπνοί ήταν τόσο πυκνοί που δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου ορατότητα, ενώ καταστράφηκαν λίγες κατοικίες που βρέθηκαν στο πέρασμα της φωτιάς.

Μήνυμα από το 112 για εκκενώσεις

Νωρίτερα, πυκνός καπνός είχε καλύψει τη Νέα Πέραμο, στα Μέγαρα. Η φωτιά βρισκόταν κοντά σε σπίτια ενώ άρχισαν οι πρώτες εκκενώσεις.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στη Νέα Ζωή Κανδηλίου και τη Λεωφόρο Καταδρομών ώστε να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μέγαρα.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Νέα Ζωή Κανδηλίου και Λεωφόρο Καταδρομών εκκενώστε τώρα προς Μέγαρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, βορειοδυτικά, η εικόνα είναι κι εκεί δύσκολη λόγω ανέμων και ιδιαίτερα στην Αγία Σωτήρα και την Οινόη. Ωστόσο, οι φλόγες δεν έχουν περάσει στους οικισμούς. Οι πολύ ισχυροί άνεμοι εμποδίζουν όμως τα εναέρια μέσα να προσεγγίσουν, ενώ λόγω πτώσεων δέντρων είναι δύσκολη η προσέγγιση και από τα πεζοπόρα τμήματα.

Παράλληλα, κινδύνεψε η κατασκήνωση Μελετάκη, η οποία όμως σώθηκε με την άμεση παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα και ένα συντονιστικό.

Αναζωπυρώσεις σε Λουτράκι – Δερβενοχώρια

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στη Στεφάνη Δερβενοχωρίων αλλά και στο μέτωπο του Λουτρακίου.

Από νωρίς σήμερα το πρωί τρία ελικόπτερα Σινούκ επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς στα Δερβενοχώρια.

Τα ελικόπτερα συνδράμουν τις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς στα Δερβενοχώρια, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Οι άνθρωποι που επιχειρούν στο σημείο παλεύουν να περιορίσουν το μέτωπο, ενόσω προγνώσεων των μετεωρολόγων που δίνουν ενίσχυση των ανέμων από το μεσημέρι.

Η πύρινη λαίλαπα μαίνεται και στο Λουτράκι.

Μάλιστα, λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι καταγράφηκε νέα αναζωπύρωση στην περιοχή Πανόραμα, γεγονός που σήμανε συναγερμό στην Πυροσβεστική, η οποία προσπαθεί με εναέρια μέσα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις να περιορίσει το μέτωπο.

Άξιο αναφοράς είναι ότι, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Action24, σημειώθηκαν και εκρήξεις.

Πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης της Κορινθίας σημειώνουν σε ό,τι αφορά την έκρηξη ότι – πιθανότατα – προήλθε από μετασχηματιστή χαμηλής τάσης και όχι κοντά στα διυλιστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για έξι μήνες, κηρύχθηκε ο δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Δύο τα μέτωπα της φωτιάς – Ένας τραυματίας (photos/videos)

Φωτιά στα Σφακιά Χανίων – Πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Ευθύμης Λέκκας για φωτιές: «Το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:13