search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 10:52
MENU CLOSE

Πώς ειδικοί αισθητήρες ανιχνεύουν δασικές πυρκαγιές στη Γερμανία

20.07.2023 16:41
fotia_ellada_1907_1920-1080_new
credit: AP

Αισθητήρες που μπορούν να «μυρίσουν» μια φωτιά λίγα λεπτά μετά την έναρξή της δοκιμάζονται στο Βραδεμβούργο, την περιοχή της Γερμανίας που έχει πληγεί περισσότερο από δασικές πυρκαγιές.

Μια start-up εγκατέστησε εκατοντάδες αισθητήρες στα δάση γύρω από την πόλη Eberswalde για να δοκιμάσει την «ηλεκτρονική μύτη» της.

Οι αισθητήρες είναι προσαρτημένοι στα δέντρα και παρακολουθούν επίσης τη θερμοκρασία, την υγρασία και την πίεση του αέρα.

«Σε 10, 15 λεπτά μπορούμε να ανιχνεύσουμε μια πυρκαγιά που ξεκινά προτού γίνει ανοιχτή φωτιά», είπε ο Μίλερ, 69χρονος συνταξιούχος ειδικός στη δασοκομία, ο οποίος σε συνεργασία με τη start-up έβαλε σε εφαρμογή την ιδέα μια συσκευής που τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια, η οποία μπορεί να ανιχνεύσει τα αέρια που εκπέμπονται κατά την πρώτη φάση της πυρκαγιάς.

400 αισθητήρες

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ο αισθητήρας μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ μιας εκκολαπτόμενης πυρκαγιάς ή, για παράδειγμα, των αναθυμιάσεων από ένα διερχόμενο φορτηγό ντίζελ.

Στο εργαστήριό του στο Eberswalde, ο Μίλερ «διδάσκει» επίσης τη συσκευή να διακρίνει διαφορετικούς τύπους πυρκαγιών, εκθέτοντάς την στον καπνό από μια σειρά από ροκανίδια.

Κάνοντας αυτό, ο αισθητήρας εκπαιδεύεται στο «πώς μυρίζει ο καπνός από ένα δάσος πεύκου ή οξιάς», είπε.

Μόλις εντοπιστεί μια πυρκαγιά, τα δεδομένα μεταδίδονται σε ένα σύστημα παρακολούθησης, μέσω cloud και ειδοποιούνται οι αρχές της πυροσβεστικής.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Κλεμμένη επιστολή του Χριστόφορου Κολόμβου επεστράφη στην Ιταλία

Ισπανία: Σκληρά πρόστιμα για τους ημίγυμνους τουρίστες – Πλαφόν στο αλκοόλ και απαγόρευση καπνίσματος στις παραλίες

El Pais: Η Ελλάδα παραδέχεται εσωτερική έρευνα στο λιμενικό για push back

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 10:52