search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 16:47
MENU CLOSE

Αυστραλία: «Ξενοδοχείο» για… ιππόκαμπους στο βυθό του Σίδνεϊ (Video)

21.07.2023 15:46
IPPOKAMPOS-NEW
Πηγή: Pixabay

Θαλάσσιοι βιολόγοι βουτούν στη θάλασσα του Σίδνεϊ κρατώντας μεγάλες πλαστικές σακούλες που είναι γεμάτες με μικρούς ιππόκαμπους. Στον βυθό έχουν δημιουργήσει το τέλειο «ξενοδοχείο για ιππόκαμπους», στο οποίο υπάρχουν αρκετά φυτά με τα οποία τρέφονται τα πανέμορφα θαλάσσια ζώα. Εκεί απελευθερώνουν τους νεαρούς ιππόκαμπους.

«Ελπίζουμε ότι θα δούμε τον πληθυσμό τους να ανακάμπτει και το είδος να σταματήσει να περιλαμβάνεται σε εκείνα που είναι υπό εξαφάνιση», δήλωσε ο επιστήμονας Ντέιβιντ Χαράστι, υπεύθυνος του προγράμματος διάσωσης των ιππόκαμπων.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιχείρηση απελευθέρωσης ιππόκαμπων στο φυσικό περιβάλλον, που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Ο Λευκός Ιππόκαμπος είναι ενδημικό είδος στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας και από το 2020 θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση εξαιτίας της ρύπανσης των ακτών και της απώλειας φυσικού περιβάλλοντος.

Στην αρχή του χρόνου το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών του Σίδνεϊ αιχμαλώτισε τρία αρσενικά που κυοφορούσαν και τα βοήθησε να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τα μωρά σε συνθήκες αιχμαλωσίας, για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Τελικά 380 νεαροί ιππόκαμποι τα κατάφεραν και οι επιστήμονες αφού τους εφοδίασαν με δακτυλίους που θα τους επιτρέπουν να παρακολουθούν την συμπεριφορά τους στο φυσικό περιβάλλον, τους άφησαν ανοικτά του Σίδνεϊ. 

Οι επιστήμονες εμφανώς ικανοποιημένοι για τα αποτελέσματα του προγράμματος ετοιμάζονται να μεγαλώσουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας κι άλλους ιππόκαμπους, τους οποίους θα απελευθερώσουν σε λίγους μήνες.

Ο Μιτς Μπρέναν, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανατροφής των νεογέννητων ιππόκαμπων, που διήρκεσε πέντε μήνες, δήλωσε στο ABC Radio Sydney ότι η εμπειρία ήταν συναρπαστική και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του που τους είδε να επιστρέφουν στο φυσικό περιβάλλον.

«Είναι όμορφα ζώα, υγιή και έχουν μεγαλώσει, έτοιμα να ενταχθούν στο φυσικό περιβάλλον και ελπίζουμε ότι θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη των άγριων πληθυσμών», είπε ο Μπιτς Μπρέναν.

Είναι η πέμπτη φορά που μεγαλώνουν Λευκοί Ιππόκαμποι σε αιχμαλωσία και απελευθερώνονται στη συνέχεια στην θάλασσα, αλλά αυτή τη φορά το ποσοστό επιβίωσης των νεογέννητων ήταν πάρα πολύ υψηλό. «Έχουμε μεγάλες προσδοκίες ότι θα δούμε αυτά τα ζώα να ανακάμπτουν τους προσεχείς 12 μήνες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Σίδνεϊ, Μπρεντ Φέντον.

Διαβάστε επίσης:

Αντίγουα: Η πόλη-μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που «ζει» πάνω σε τέσσερα ηφαίστεια (photos/videos)

Ολλανδία: «Στοπ» στα κρουαζιερόπλοια από τον δήμο του Άμστερνταμ (videos)

Γιατί τα αεροπορικά εισιτήρια στην Ευρώπη είναι πιο φθηνά από τα σιδηροδρομικά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 16:47