search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:51
MENU CLOSE

Φωτιά στην Ρόδο: Μήνυμα από το 112 για την εκκένωση του χωριού Λάερμα – Eγκλωβίστηκαν 20 πυροσβέστες και εθελοντές(Videos)

22.07.2023 00:30
Untitled design – 2023-07-21T234406.813
dimokratiki.gr

Την εκκένωση του χωριού Λάερμα εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης κατόπιν εντολή της Πυροσβεστικής, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Ολονύχτια προβλέπεται η μάχη με τις φλόγες στο νησί.

Η εκκένωση αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους λόγω του ότι στην ευρύτερη περιοχή έχει αναπτυχθεί από τις αναζωπυρώσεις ισχυρό και ανεξέλεγκτο μέτωπο.

Η οδηγία προς τους κατοίκους που εστάλη με μήνυμα από το 112 είναι να εκκενώσουν το χωριό και να κινηθούν προς τον Αρχάγγελο.

Eγκλωβισμένοι 20 πυροσβέστες και εθελοντές

Σύμφωνα με την ΕΡΤ περίπου 20 πυροσβέστες και εθελοντές εγκλωβίστηκαν στη φωτιά που μαίνεται στη Ρόδο. Ο πρόεδρος των φορτηγών δημόσιας χρήσεως Ρόδου, Κώστας Στυλιανού, ανέβασε το παρακάτω βίντεο για να βεβαιώσει ότι είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ενώ αναμένουν να κοπάσει η πυρκαγιά και να φύγουν από το σημείο με ασφάλεια.

Ενισχύσεις φτάνουν στο νησί

Σημειώνται ότι στη Ρόδο έχουν φτάσει, με το ATR, οι 2 ομάδες των ΕΜΟΔΕ από Θεσσαλονίκη (25 άτομα) ενώ το πρωί καταφθάνουν οι Σλοβάκοι. Είναι 30 πυροσβέστες και 4 πυροσβεστικά οχήματα.
Επίσης, το βράδυ της Πυροσβεστικής (21/7) αναχώρησαν με ATR δύο ΕΜΟΔΕ από Ελευσίνα (20 άτομα με επικεφαλής Ταξίαρχο και δύο αξιωματικούς).

Όπως δήλωσε στη “Ροδιακή” ο πρόεδρος της κοινότητας Λαέρμων, Αναστάσιος Πατούνας, η φωτιά εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έντασης 6 με 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή.

Συνεχείς αναζοπυρώσεις – Ποιες άλλες περιοχές φλέγονται

Εν τω μεταξύ, σοβαρές αναζωπυρώσεις έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις το απόγευμα της Παρασκευής. Εκτός από τα Λάερμα προβλήματα υπάρχουν και στις υπόλοιπες περιοχές που έχει αναπτυχθεί η φωτιά. Όλη την ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν να δώσουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε πολλαπλά μέτωπα.

Σύμφωνα με τη «Ροδιακή» η φωτιά έχει πάρει μεγάλες και επικίνδυνες διαστάσεις και κινείται προς το Φράγμα του Γαδουρά και τα Λάερμα. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της κοινότητας Λαέρμων, Αναστάσιος Πατούνας, η φωτιά «τρέχει» με ιλιγγιώδη ταχύτητα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έντασης 6 με 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή.

Η φωτιά είναι ορατή πλέον ακόμη και από περιοχές της ανατολικής πλευράς του νησιού, οι οποίες έχουν σκεπαστεί με πυκνό καπνό και στάχτη.

Εξαιτίας της πυκνής βλάστησης και της μεγάλης ποσότητας καύσιμης ύλης που είναι συγκεντρωμένη στο παρθένο δάσος, η κατάσβεση της φωτιάς ήταν ακόμα πιο δύσκολη καθώς έπρεπε να προηγούνται τα μηχανήματα έργων για να ανοίγουν δρόμους και στη συνέχεια να ακολουθούν τα πεζοπόρα τμήματα για να επιχειρούν στη φωτιά.

Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι έχουν καεί 30.000 στρέμματα από παρθένα δάση με πυκνή βλάστηση, χωρίς να έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές ή οικισμοί.

Μεγάλη ήταν και η ανταπόκριση των εθελοντικών ομάδων αλλά και των ιδιωτών εθελοντών η συνδρομή των οποίων ήταν και αυτή τη φορά καταλυτική με τους εθελοντές πυροσβέστες και τους χειριστές μηχανημάτων έργων και φορτηγών.

Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίζεται σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και αναμένεται μια ακόμη δύσκολη νύχτα για το νησί.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Άνδρας πέταξε κουτάβι σε κάδο απορριμμάτων

Πολιτική προστασία: Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς το Σάββατο σε 7 περιφέρειες

«Καμπανάκι» από Συνολάκη για τον καύσωνα: Μπήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά πολύ νωρίτερα από ότι μας έλεγαν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04