search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 23:22
MENU CLOSE

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ρόδο και Λακωνία – Σε ύφεση τα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα

21.07.2023 16:34
rodow anazopirosi 88- new
Photo: Η Ροδιακή

Μεγάλη οικολογική καταστροφή αφήνουν πίσω τους τα πύρινα μέτωπα, τα οποία, με εξαίρεση αυτό της Ρόδου που είναι ενεργό,  βρίσκονται σε ύφεση.

Μετά από πέντε ημέρες σε ύφεση είναι το πύρινο μέτωπο στη Δυτική Αττική, ενώ πριν από λίγο αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο Λευκόχωμα Λακωνίας. Με τις αρχικές εκτιμήσεις η φωτιά, που καίει από την Τετάρτη, έχει κάνει στάχτη περίπου 3.500 με 4.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, με σημαντικές ζημιές κυρίως σε ελαιόδεντρα.

Στη Μάνδρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ούτε μικροεστίες, ενώ η νύχτα ήταν ήρεμη αφού πρώτα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα και Παλαιοχώρι και συνέχεια και για τις περιοχές της Οινόης, του Αγίου Ιωάννη Κόρακα, του Αγίου Παντελεήμονα και της Κιάφας.

Στη Μάνδρα τρία σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες μετά τη χθεσινή αναζωπύρωση. Στη Δυτική Αττική συνεχίζουν να επιχειρούν 300 πυροσβέστες με 120 οχήματα, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές, καθώς ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης νέων πυρκαγιών, λόγω και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται. 

Ρόδος: Ενεργό μέτωπο για τέταρτη ημέρα

Ακάθεκτη συνεχίζει να κατακαίει το δάσος στο κέντρο της Ρόδου η φωτιά που ξέσπασε στο νησί την Τρίτη, παρά τις προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων του νησιού.

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και μάλιστα σε πολύ δύσβατα σημεία του δάσους, δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Τέσσερις ημέρες μαίνεται η πυρκαγιά, τέσσερις τουλάχιστον είναι και οι αναζωπυρώσεις στο δάσος του Προφήτη Ηλία, αλλά και στο κύριο μέτωπο της φωτιάς (Απόλλωνα προς Λάερμα).

Αυτή την ώρα, επικίνδυνη αναζωπύρωση υπάρχει στον Προφήτη Ηλία κοντά στις δομές των κατασκηνώσεων και οι πυροσβεστικές δυνάμεις  έχουν επικεντρώσει εκεί τις προσπάθειές τους.

Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και των εθελοντών ενισχύουν τις προσπάθειές τους αυτές τις ώρες και από εχθές χειριστές χωματουργικών και βαρέων οχημάτων διανοίγουν αντιπυρικές ζώνες όπου κρίνεται ότι μπορεί να φτάσει η φωτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ροδιακής, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Παππάς, γνωστοποίησε πως το Σάββατο, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις θα ενισχυθούν με13 πυροσβεστικά οχήματα από τη Ρουμανία.

Αντιπροσωπευτική του τετραήμερου πύρινου εφιάλτη που θερίζει το μεγάλο δάσος του νησιού, είναι η φωτογραφία με τον εθελοντή δασοπυροσβέστη που, βρίσκοντας μια στιγμή για να ξεφύγει από την εξουθένωση των τελευταίων ημερών, ξάπλωσε μέσα στο δάσος πάνω στα ξερόχορτα.

Photo: FACEBOOK/Εθελοντικη Ομαδα Αντιμετωπισης Καταστροφων Σαλακου

Την ίδια στιγμή μεγάλη είναι η κινητοποίηση και για τα πυρόπληκτα ζώα, με τον κυνηγετικό σύλλογο του νησιού να μαζεύει τροφές. Σημειώνεται πως στα δάση της Ρόδου ζούν πολλά ελάφια, τα Πλατώνια, που είναι μοναδικό είδος για το νησί, ενώ έχουν εμφανιστεί πολλά τραυματισμένα.

Διαβάστε επίσης:

Στη δίνη του καύσωνα η χώρα: Δυσοίωνη πρόγνωση, «θα σπάσει το ρεκόρ του ’87 σε διάρκεια» (audio)

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Άντισσα της Λέσβου

Ασπρόπυργος: Έρευνα του ΓΕΕΘΑ για τον υπαξιωματικό που άνοιξε πυρ στη Β’ Μοίρα Αλεξιπτωτιστών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 23:20