search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:06
MENU CLOSE

Φωτιές: Αναζωπυρώσεις σε Λακωνία και Ρόδο προκαλούν νέες εστίες– 52 νέες πυρκαγιές την Παρασκευή

21.07.2023 19:22
fotia anazopiroseis 885- new

Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις λόγω των αναζωπυρώσεων στα μέτωπα της φωτιάς, αλλά και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στη χώρα ευνοώντας την εκδήλωση πυρκαγιών.

Σοβαρές αναζωπυρώσεις υπάρχουν αυτή την ώρα στο μέτωπο της φωτιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν, υπάρχει αναζωπύρωση στην περιοχή των Λαέρμων, ενώ γενικότερα προβλήματα υπάρχουν και στις υπόλοιπες περιοχές που έχει αναπτυχθεί η φωτιά.

Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίζεται σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και αναμένεται μια ακόμη δύσκολη νύχτα για το νησί.

«Μία ακόμα δύσκολη μέρα με 52 νέες πυρκαγιές, ενώ σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαχειρίζονται συνολικά 79 πυρκαγιές» τόνισε νωρίτερα κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

 Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, στην Δυτική Αττική ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις και διάσπαρτες ενεργές εστίες καύσης, που μέχρι στιγμής ελέγχονται.

Αναφορικά με το πύρινο μέτωπο στην Ρόδο, τόνισε, ότι υπάρχουν αναζωπυρώσεις στον ορεινό όγκο στο κέντρο του νησιού όπου επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

«Στην Λακωνία οι αναζωπυρώσεις είναι πολύ περισσότερες και σε αρκετές περιπτώσεις δημιούργησαν μέτωπα πυρκαγιών» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος. Για την αντιμετώπιση τους επιχειρούν 75 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα, καθώς και 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

 Στην συνέχεια ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα πλησίον της Εγνατίας οδού στο ύψος του οικισμού Προφήτης Ηλίας στην Θεσσαλονίκη. Εκεί, όπως είπε, επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 12 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 10 πυροσβεστών με 2 οχήματα από την Βουλγαρία καθώς και 2 ελικόπτερα.

 Στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν, όπως δήλωσε ο κ. Βαθρακογιάννης, μαζί με τους ευρωπαίους πυροσβέστες, που έχουν διατεθεί μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης, επιπρόσθετες δυνάμεις από Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία και Βουλγαρία, ενώ έχουν διατεθεί στην αεροπυρόσβεση 2 αεροσκάφη από Ιταλία, 2 από Γαλλία, 1 από Κροατία και 2 ακόμα από Κύπρο.

Επίσης συνδρομή σε διμερές επίπεδο παρέχουν το Ισραήλ με 2 αεροσκάφη και η Ιορδανία με 4 ελικόπτερα.

Στη μάχη των αναζωπυρώσεων στα μέτωπα

Μεγάλη οικολογική καταστροφή αφήνουν πίσω τους τα πύρινα μέτωπα, τα οποία, με εξαίρεση αυτό της Ρόδου που είναι ενεργό,  βρίσκονται σε ύφεση.

Μετά από πέντε ημέρες σε ύφεση είναι το πύρινο μέτωπο στη Δυτική Αττική, ενώ πριν από λίγο αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο Λευκόχωμα Λακωνίας. Με τις αρχικές εκτιμήσεις η φωτιά, που καίει από την Τετάρτη, έχει κάνει στάχτη περίπου 3.500 με 4.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, με σημαντικές ζημιές κυρίως σε ελαιόδεντρα.

Στη Μάνδρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ούτε μικροεστίες, ενώ η νύχτα ήταν ήρεμη αφού πρώτα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα και Παλαιοχώρι και συνέχεια και για τις περιοχές της Οινόης, του Αγίου Ιωάννη Κόρακα, του Αγίου Παντελεήμονα και της Κιάφας.

Στη Μάνδρα τρία σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες μετά τη χθεσινή αναζωπύρωση. Στη Δυτική Αττική συνεχίζουν να επιχειρούν 300 πυροσβέστες με 120 οχήματα, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

«Τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενο που δυσκολεύει αλλά και εντείνει την ένταση αλλά και την διασπορά των πυρκαγιών και των νέων εστιών σε όλη την Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Βαθρακογιάνης.

Παράλληλα τόνισε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών τις επόμενες ημέρες η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο και ότι για αύριο Σάββατο, προβλέπεται πολύ ισχυρός κίνδυνος πυρκαγιάς, σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία.

Επιπρόσθετα επεσήμανε ότι στον αγώνα που δίνουν οι πυροσβέστες συνδράμουν αδιάλειπτα όλοι οι συναρμόδιοι φορείς της Πολιτικής Προστασίας.

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενεργά μέτωπα με όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεση μας. Σε αυτή την προσπάθεια ζητούμε την συνεργασία των πολιτών και ταυτόχρονα απευθύνουμε έκκληση σε όλους. Πάνω από όλα για την δική σας ασφάλεια να ακολουθείται πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών» κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ρόδος: Ενεργό μέτωπο για τέταρτη ημέρα

Ακάθεκτη συνεχίζει να κατακαίει το δάσος στο κέντρο της Ρόδου η φωτιά που ξέσπασε στο νησί την Τρίτη, παρά τις προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων του νησιού.

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και μάλιστα σε πολύ δύσβατα σημεία του δάσους, δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Τέσσερις ημέρες μαίνεται η πυρκαγιά, τέσσερις τουλάχιστον είναι και οι αναζωπυρώσεις στο δάσος του Προφήτη Ηλία, αλλά και στο κύριο μέτωπο της φωτιάς (Απόλλωνα προς Λάερμα).

Αυτή την ώρα, επικίνδυνη αναζωπύρωση υπάρχει στον Προφήτη Ηλία κοντά στις δομές των κατασκηνώσεων και οι πυροσβεστικές δυνάμεις  έχουν επικεντρώσει εκεί τις προσπάθειές τους.

Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και των εθελοντών ενισχύουν τις προσπάθειές τους αυτές τις ώρες και από εχθές χειριστές χωματουργικών και βαρέων οχημάτων διανοίγουν αντιπυρικές ζώνες όπου κρίνεται ότι μπορεί να φτάσει η φωτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ροδιακής, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Παππάς, γνωστοποίησε πως το Σάββατο, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις θα ενισχυθούν με13 πυροσβεστικά οχήματα από τη Ρουμανία.

Αντιπροσωπευτική του τετραήμερου πύρινου εφιάλτη που θερίζει το μεγάλο δάσος του νησιού, είναι η φωτογραφία με τον εθελοντή δασοπυροσβέστη που, βρίσκοντας μια στιγμή για να ξεφύγει από την εξουθένωση των τελευταίων ημερών, ξάπλωσε μέσα στο δάσος πάνω στα ξερόχορτα.

Photo: FACEBOOK/Εθελοντικη Ομαδα Αντιμετωπισης Καταστροφων Σαλακου

Την ίδια στιγμή μεγάλη είναι η κινητοποίηση και για τα πυρόπληκτα ζώα, με τον κυνηγετικό σύλλογο του νησιού να μαζεύει τροφές. Σημειώνεται πως στα δάση της Ρόδου ζούν πολλά ελάφια, τα Πλατώνια, που είναι μοναδικό είδος για το νησί, ενώ έχουν εμφανιστεί πολλά τραυματισμένα.

Διαβάστε επίσης:

Εισαγγελική παρέμβαση για το καταφύγιο ζώων στο Λαγονήσι

Ναυάγιο Αντικυθήρων: Νέοι αρχαιολογικοί «θησαυροί» αποκαλύφθηκαν στις έρευνες

Χαλκίδα: Αυτοκτόνησε κρατούμενος στο αστυνομικό τμήμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:06