search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:04
MENU CLOSE

Bloomberg: Προβλέπει στροφή του Τουρισμού στη βόρεια Ευρώπη με αφορμή τις φωτιές στην Ελλάδα

25.07.2023 16:08
TOURISMOS_DANIA
AP

Τη βόρεια Ευρώπη θα επιλέγουν οι τουρίστες σε κάποια χρόνια για τις καλοκαιρινές τους διακοπές σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg. Οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία καλώντας τη να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και να προσαρμοστεί γρήγορα.

«Στη νότια Ευρώπη, τα καλοκαίρια πλέον έχουν γίνει αφόρητα και οι φλόγες που κατακαίουν την Ελλάδα, μια ζοφερή επανάληψη των φονικών πυρκαγιών που κατέστρεψαν τη χώρα το 2021, το αποδεικνύουν» αναφέρει χαρακτηριστικά το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης. Παράλληλα, συμπληρώνει πως μέχρι τη Δευτέρα, αναφέρθηκαν 162 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα και άλλοι 2.466 τουρίστες και κάτοικοι απομακρύνθηκαν στη βόρεια Κέρκυρα το προηγούμενο βράδυ, εκ των οποίων 59 διασώθηκαν από το λιμενικό. Καθώς οι δασικές πυρκαγιές απειλούν άλλα πέντε χωριά της Ρόδου, εκδόθηκε νέα εντολή εκκένωσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η χώρα πλήττεται από αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα. Κατά τον πρώτο κύμα καύσωνα σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών. Χαρακτηριστικά, στην περιοχή της Θήβας είχαν καταγραφεί 44,2 βαθμοί. Ακόμα και σήμερα, με τις θερμοκρασίες στην Αθήνα να φτάνουν τους 39 βαθμούς. Οι υψηλές θερμοκρασίες «ευνοούν» τις πυρκαγιές.

AP

Και αυτό συμβαίνει με μόλις 1,2 βαθμό Κελσίου υπερθέρμανσης του πλανήτη από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι επιστήμονες λένε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη και αν περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για 2 βαθμούς Κελσίου.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας, ανάμεσα τους και τον τουρισμό. Ήδη φέτος, περίπου 19.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν το Σαββατοκύριακο από τη Ρόδο καθώς οι πυρκαγιές συνέχιζαν να πυρπολούν το νησί και πτήσεις ακυρώθηκαν. Τις τελευταίες ημέρες, οι λουόμενοι παρακολουθούσαν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα να κάνουν προσγειώσεις για να γεμίσουν νερό – ένα απόκοσμο σκηνικό για ανθρώπους που κολυμπούσαν ή έκαναν θαλάσσια σπορ.

Όσο προχωρά, όμως, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να κάνει αγνώριστο τον τουριστικό τοπίο σε ορισμένα μέρη. Μια μελέτη του 2019 προέβλεψε ότι το κλίμα της Μαδρίτης το 2050 θα μοιάζει με τη βορειοαφρικανική πόλη του Μαρακές. Το Λονδίνο θα μοιάζει περισσότερο με τη Βαρκελώνη και η Στοκχόλμη με τη Βουδαπέστη. Αυτό θα ήταν μια τεκτονική μετατόπιση για την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης, η οποία συνεισέφερε 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της περιφέρειας πέρυσι, και θα επαναχαρτογραφήσει τα ταξιδιωτικά μοτίβα με τρόπο που πιθανότατα θα επιφέρει πλήγμα σε ορισμένες χώρες της νότιας Ευρώπης.

Ο κλάδος μπορεί να μην το έχει λάβει πλήρως υπόψη αυτό ακόμη. «Υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας που κυριολεκτικά μόλις ξυπνά», είπε η Catharina Martinez-Pardo, συνεργάτις του Boston Consulting Group που ειδικεύεται στο κλίμα και τη βιωσιμότητα στη φιλοξενία. «Δεν νομίζω ότι είναι έτοιμοι».

Παρόλο που ο τουριστικός τομέας της Ευρώπης εκτιμάται ότι θα αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,3% έως το 2032, η συχνότητα των ακραίων γεγονότων στη νότια Ευρώπη μπορεί να ωθήσει τους ταξιδιώτες σε προορισμούς στο βόρειο τμήμα της ηπείρου. Τα κύματα καύσωνα μπορεί «να μειώσουν την ελκυστικότητα της νότιας Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού μακροπρόθεσμα ή τουλάχιστον να μειώσουν τη ζήτηση το καλοκαίρι», δήλωσε τη Δευτέρα η Moody’s Investors Service.

Μάλιστα, ερευνητές έχουν μοντελοποιήσει ακραία σενάρια για να μετρήσουν τις επιπτώσεις στην οικονομία. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε φέτος, η οικολογική κατάρρευση λόγω ζέστης θα επέφερε απότομη πτώση άνω του 9% στον Τουρισμό των ελληνικών νησιών του Ιονίου. Το ίδιο σενάριο θα έβλεπε αύξηση του τουρισμού κατά περίπου 16% στη δυτική Ουαλία.

Οι προβλέψεις αυτές ήδη επιβεβαιώνεται. Οι αναζητήσεις για βόρειους ευρωπαϊκούς προορισμούς από ανθρώπους που ζουν στη νότια Ευρώπη αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα σε σύγκριση με τις ίδιες ημέρες τον περασμένο μήνα, με την Ιρλανδία να σημειώνει αύξηση περισσότερο από 1.000%, σύμφωνα με τον ιστότοπο ταξιδιωτικών κρατήσεων eDreams Odigeo.

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC) Miguel Sanz σε συνέντευξή του στη Spiegel: «Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC) δείχνουν ότι ήδη φέτος ο αριθμός των ατόμων που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην νότια Ευρώπη από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο έχει μειωθεί κατά 10% σε σχέση με πέρσι, μία χρονιά στην οποία οι καύσωνες είχαν προκαλέσει ξηρασία και δασικές πυρκαγιές. Αντιθέτως, χώρες όπως η Τσεχία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία είναι στην ευχάριστη θέση να καταγράφουν αυξημένο ενδιαφέρον. Θεωρούμε ότι στο μέλλον οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν ακόμα περισσότερο τις αποφάσεις για επιλογή τουριστικού προορισμού στην Ευρώπη».

Αυτή η αλλαγή θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις χώρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους επισκέπτες για την οικονομική ανάπτυξη, όπως είναι η Ελλάδα. Η τουριστική βιομηχανία συνέβαλε 14,9% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδας το 2021, ενώ πρόσθεσε έως και 9,1% και 8,5% για την Ιταλία και την Ισπανία, αντίστοιχα.

Ωστόσο, η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας είναι απίθανο να λάβει μακροπρόθεσμες εμπορικές αποφάσεις με βάση τα γεγονότα αυτό το καλοκαίρι, λέει ο Tom Jenkins, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρισμού. «Θα πρέπει να αλλάξει ο κλάδος πριν από τη συμπεριφορά των πελατών;» αυτός είπε.

Διαβάστε επίσης:

Entersoft: «Βλέπει» και νέες εξαγορές στη Ρουμανία – Στο 30% η πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2023

Apple: Απαντά σε Meta και Microsoft με το project τεχνητής νοημοσύνης «Ajax»

Η «εκτόξευση» τιμών στις πρώτες ύλες «πλήγωσε» την κερδοφορία της 3άλφα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:59