search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 14:07
MENU CLOSE

Θρήνος για τους πιλότους του Καναντέρ που κατέπεσε στην Κάρυστο – Έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας – Τα σενάρια για τη συντριβή

25.07.2023 21:46
kananter-121-new

Πένθος επικρατεί στη χώρα μετά το θάνατο των δύο πιλότων του Canadair που κατέπεσε στον Πλατανιστό Ευβοίας, ενώ επιχειρούσαν στην φωτιά στην Κάρυστο. Έρευνα για τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στη συντριβή του ξεκίνησε η Πολεμική Αεροπορία.

Νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμα του CL-215 οι δύο χειριστές του, ο 34χρονος κυβερνήτης, Σμηναχός Χρήστος Μουλάς και ο 27χρονος συγκυβερνήτης του, ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης.

Στελέχη του ΓΕΑ συλλέγουν όλα τα στοιχεία από το σημείο και από το βίντεο που κατέγραψε τη μοιραία πτήση του αεροσκάφους, προκειμένου να βγει το πόρισμα και να βρεθούν τα αίτια της μεγάλης αυτής τραγωδίας.

Η συντριβή του CL-215, καθώς επιχειρούσε στο μέτωπο της φωτιάς στον Πλατανιστό Ευβοίας, ήρθε να προστεθεί στη συνολικότερη τραγωδία που βιώνει η χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με παρατεταμένο καύσωνα και μεγάλες πυρκαγιές σε πολλά μέτωπα ανά την επικράτεια. Οι δυνάμεις έχουν εξαντληθεί από την υπερπροσπάθεια, η οποία, ωστόσο, συνεχίζεται, καθώς τα μέτωπα είναι ακόμα ενεργά σε πολλές περιοχές και τις επόμενες ημέρες ο κίνδυνος επικινδυνότητας για πυρκαγιές πολύ μεγάλος.

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών», ανέφερε σε ανακοίνωση το ΓΕΑ.

Την ίδια ώρα, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Eνοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του Canadair.

“Ημέρα οδύνης για την Ελλάδα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολεμική Αεροπορία, μετά την πτώση του Canadair CL-215 και την απώλεια του Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά και του Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, την ώρα που έδιναν μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς στην Κάρυστο. Οι σκέψεις μας στους οικείους τους! Δεν υπάρχουν λόγια!”, έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

50 ετών το αεροσκάφος που κατέπεσε

CL-215 είναι ο τύπος του Canadair που έπεσε κατά την διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Κάρυστο. Τα πρώτα CL-215 εντάχτηκαν στον πολεμική αεροπορία τον Δεκέμβριο του 1975 στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών που εδρεύει στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

H πρώτη πτώση CL-215 επί ελληνικού εδάφους έγινε στις 26 Μαΐου 1977 στα Ίσθμια Κορινθίας οπού οι χειριστές του έχασαν τη ζωή τους.

Πώς συνέβη η τραγωδία

Το αεροσκάφος τύπου CL-215 με πλήρωμα τους δύο Ιπταμένους της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης κατέπεσε το μεσημέρι της Τρίτης μέσα σε μια ρεματιά κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Εύβοιας.

To Καναντέρ συνετρίβη στην περιοχή Ισιώμματα, σε μια ρεματιά του όγκου που οδηγεί στο χωριό Ποτάμι. ενώ επιχειρούσε στο έργο κατάσβεσης στην Κάρυστο.

Σε πλάνο της μοιραίας πτώσης φαίνεται ότι κατά την προσπάθεια ανύψωσης, το δεξί φτερό του αεροσκάφους χτυπά σε κάποιο δένδρο και χάνει τον ένα από τους δύο πλωτήρες του, μετά την βύθιση και εν συνεχεία την ρίψη νερού που έκανε στη φωτιά το πλήρωμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Το αεροπλάνο από την απώλεια στήριξης πήρε κλίση δεξιά, καρφώθηκε σε ρέμα και ανεφλέγη.

Ο δημάρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, που είναι και έμπειρος κυβερνήτης της Πολιτικής Αεροπορίας, είπε στον ΑΝΤ1 «είναι από τις συνηθισμένες πολύ χαμηλού ύψους πτήσεις των πυροσβεστικών αεροσκαφών στα 30-40 πόδια με 10- 15 μέτρα. Βλέπουμε ότι το ανάγλυφο είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και η ρίψη του νερού εξαιρετικά στοχευμένη. Αφού ρίξει το νερό, βλέπουμε ότι όλο το δεξί φτερό περνά μέσα από δέντρα μεσαίας ανάπτυξης. Ο πλωτήρας αποκόπτεται δημιουργώντας αεροδυναμική διαταραχή προφανώς πρέπει να υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε επίπεδο πηδαλίων κλίσης».

«Η κλίση φτάνει να υπερβαίνει τις 90 μοίρες. Το αεροσκάφος μπαίνει σε διαδικασία απώλειας στήριξης, όταν πλέον μπει σ’ αυτή την κατάσταση χρειάζεται 500 με 1000 πόδια για να ανακτήσει κανείς τον έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι πάρα πολύ κοντά, όλες οι πτήσεις αυτές γίνονται πολύ κοντά. Η κλίση, χαλάει την κινητική ενέργεια στην κρισιμότερη φάση της κρίσης δημιουργεί μια κατάσταση που είναι μη διαχειρίσιμη, σ’ αυτό το ύψος να έχεις τέτοια έλλειψη αεροδυναμικής», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Χωρίς σύστημα εκτίναξης τα CL-215

O αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι τα συγκεκριμένα αεροπλάνα (CL-215) δεν έχουν σύστημα εκτίναξης ή διαφυγής και ότι η καλύτερη ελπίδα που ελπίδα που έχουν οι χειριστές σε περίπτωση που συμβεί κάτι, είναι να επιχειρήσουν αναγκαστική προσγείωση έστω και σε ανώμαλο έδαφος, όπως συνέβη το 2015 στη Λακωνία και το 2016 στα Δερβενοχώρια.

Παρόλο που η εικόνα που βλέπουμε δυστυχώς δεν δίνει πολλές ελπίδες, είναι σημαντική, τόνισε, καθώς δείχνει τον πλωτήρα (το βοηθητικό εξάρτημα του καναντέρ το οποίο τον βοηθάει στην προσθαλάσσωση για να μην ακουμπήσει το φτερό κάτω) να ακουμπάει στις κορυφές των δέντρων. Άγνωστο ωστόσο είναι τι συνέβη προηγουμένως και η τροχιά του αεροπλάνου το οδήγησε μέσα στο εδαφικό ανάγλυφο. «Από κει και ύστερα δεν υπήρχε ούτε χρόνος αλλά κυρίως ούτε χώρος ελιγμών (…) Και αμέσως μετά τη ρίψη, επειδή το αεροπλάνο ελαφρώνει, εκτινάσσεται στον αέρα και λαμβάνεται κι αυτό υπόψη για το πώς μπορεί να ακολουθήσει μετά η τροχιά του ιπτάμενου μέσου» τόνισε.

Όσον αφορά το πώς αποφασίζεται το ύψος από το οποίο θα γίνει η ρίψη απάντησε ότι η εκπαίδευση των πιλότων γίνεται με βάση προδιαγραφές. Δηλαδή υπάρχει ένα σημείο εισόδου στην περιοχή της φωτιάς και ένα υπολογιζόμενο σημείο εξόδου. Πριν γίνει η ρίψη, τα καναντέρ περνάνε από πάνω και κάνουν επιθεώρηση του χώρου, ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη φορά η πρώτη ρίψη της ημέρας μετά την υδροληψία. «Είναι θέμα εμπειρίας, είναι θέμα συνθηκών και βέβαια όλα γίνονται με γνώμονα την ασφάλεια. Είναι απόφαση του πιλότου μέχρι τι βάθος θα κατέβει για να κάνει τη ρίψη, χωρίς να υπάρχει κάποιο σύστημα ή κάποιο άλλο βοήθημα, δυστυχώς» κατέληξε.

Ο πιλότος Παντελής Φραγκούλης μίλησε στο Mega και είπε πως «το έδαφος ήταν δύσβατο και ανηφορικό, κατέβηκε πάρα πολύ χαμηλά για να σβήσει τη φωτιά, βρήκε όμως σε δέντρα, ο πλωτήρας βρήκε σε δέντρα που ήταν πάρα πολύ ψηλά». «Δυστυχώς οι πιλότοι έχουν εξαντληθεί με αυτή την κατάσταση να σβήνουν φωτιές σε όλη την Ελλάδα. Δύσκολα μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα. Υπερβάλλουν εαυτόν, αυτή είναι η αλήθεια. Χτύπησε με το δεξί φτερό ο πλωτήρας… Έπρεπε να κατέβει χαμηλά για να στοχοποιήσει αυτή τη φωτιά. Του έφυγε ο πλωτήρας, έβαλε φτερό το αεροπλάνο και το αεροπλάνο έχει καρφωθεί πλέον στο έδαφος. Δεν υπάρχει σωτηρία όταν βρει στο έδαφος το αεροσκάφος. Δεν υπάρχει δυνατότητα να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στον εντοπισμό του πληρώματος εντοπίστηκαν όλες οι προσπάθειες της πολεμικής αεροπορίας. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ενώ στο σημείο βρέθηκαν και πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά στην περιοχή.

Συγκεκριμμένα στην περιοχή έσπευσαν ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ενεργοποιήθηκε το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολεμική αεροπορία και από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, μετά τη μοιραία πτώση του CL215 Canadair απογειώθηκαν από τον Βόλο από την Χίο και το Κοτρώνι του Μαραθώνα αεροναυαγωσωστικά προκειμένου να πάρουν μέρος στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Σε αυτά επέβαιναν διασώστες της πολεμικής αεροπορίας και του λιμενικού σώματος

Στη σελίδα «Πυρκαγιά Ενημέρωση» ανέβηκε βίντεο που δείχνει το σημείο της συντριβής του Καναντέρ.

Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου αναφέρει στο evima.gr πως, «είδα το καναντέρ να πέφτει μπροστά μου, είμαι συγκλονισμένος, εύχομαι να είναι καλά τα παιδιά».

Το σημείο στο οποίο συνετρίβη:

Συγκλονισμένος ο πολιτικός κόσμος

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με συλλυπητήριο μήνυμά της για την απώλεια των δύο χειριστών του Καναντέρ τονίζει ότι « η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και η οδύνη για την απώλειά τους βαθιά. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους, καθώς και στους συναδέλφους τους. Όλη η Ελλάδα πενθεί μαζί τους».

Ειδικότερα στο μήνυμά της η Πρόεδρος αναφέρει: «Δύο νέοι άνθρωποι, ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη μάχη κατά της φωτιάς. Δύο ιπτάμενοι ήρωες, ανάμεσα στους εκατοντάδες άλλους που παλεύουν μέρες τώρα με την πύρινη λαίλαπα. Αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες, οι χειριστές του μοιραίου Canadair θυσιάστηκαν επιτελώντας το καθήκον τους. Η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και η οδύνη για την απώλειά τους βαθιά. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους, καθώς και στους συναδέλφους τους. Όλη η Ελλάδα πενθεί μαζί τους».

«Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής. Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια  και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε:

«Η απώλεια της ζωής των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη. Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

«Είμαστε συγκλονισμένοι από το τραγικό δυστύχημα στην Κάρυστο, στο οποίο δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους οι δύο πιλότοι μας, Χρήστος Μουλάς και Περικλής Στεφανίδης την ώρα του καθήκοντος», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Συλλυπητήρια μέσα από τη ψυχή μου στους οικείους των ηρωικών πιλότων. Η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στο πλευρό των οικογενειών τους. Η γενναιότητα και η αυτοθυσία όλων όσοι δίνουν τη μάχη στα φλεγόμενα μέτωπα όλες αυτές τις ημέρες, δεν έχει προηγούμενο», επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

«Η τραγική είδηση του θανάτου των χειριστών του Canadair, που συνετρίβη στην Κάρυστο, μας συγκλονίζει.  Δύο νέοι άνθρωποι, ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης έχασαν τη ζωή τους δίνοντας με αυταπάρνηση τη μάχη με τις φλόγες στις πιο αντίξοες συνθήκες. Τους οφείλουμε τον απέραντο σεβασμό μας.  Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς τους και τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους τους που εδώ και ημέρες παλεύουν στα πύρινα μέτωπα.  Οι συνθήκες του δυστυχήματος πρέπει να διερευνηθούν και παράλληλα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα εν ώρα καθήκοντος», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε: «Είμαι συγκλονισμένος από την απώλεια των δυο ηρωικών μας πιλότων, που με αυτοθυσία επιχειρούσαν πάνω από το μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο. Τους αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και την προσφορά τους στην πατρίδα. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους τους».

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρονται τα εξής:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο νέων συνανθρώπων μας, κυβερνήτη και συγκυβερνήτη του πυροσβεστικού αεροπλάνου που έχασαν τη ζωή τους καθώς επιχειρούσαν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κάρυστο.

Το νέο αυτό τραγικό δυστύχημα, του οποίου τα αίτια πρέπει άμεσα να διερευνηθούν, αποτελεί συνέπεια μιας διαχρονικά εγκληματικής πολιτικής και αναδεικνύει όχι μόνο τις δύσκολες συνθήκες της πυρόσβεσης, αλλά και την έλλειψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές.»

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας, Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από την πτώση του Καναντέρ σήμερα στην Κάρυστο ενώ επιχειρούσαν στην πύρινη λαίλαπα, εκφράζει με γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η θυσία τους υπέρ Πατρίδος, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας. Το κράτος οφείλει να σταθεί έμπρακτα στις οικογένειες των ηρώων που η θυσία τους θα μνημονεύεται εις το διηνεκές», σημειώνει ο Κυριάκος Βελόπουλος και επισημαίνει ότι «η Ελληνική Λύση απαιτεί από την κυβέρνηση την κήρυξη εθνικού πένθους». Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τονίζει ότι «πέραν της έμπρακτης στήριξης στους οικείους των ηρώων, θα απαιτήσουμε την διενέργεια ενδελεχούς έρευνας για την πτώση του συγκεκριμένου αεροσκάφους και την απόδοση τυχόν ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση».

Στην απώλεια «δύο ηρώων», αναφέρεται με δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Αναλυτικότερα, τονίζει: «Τούτη την ώρα η Ελλάδα θρηνεί ακόμη δύο παιδιά της. Δύο νέους που έβαλαν την πατρίδα και το αίσθημα καθήκοντος πάνω από την ίδια τους τη ζωή. Που θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση για να προστατεύσουν όσα οφείλουμε όλοι να παραδώσουμε ακέραια στις επόμενες γενιές. Προσεύχομαι για την ανάπαυση των ψυχών των δύο νέων ηρώων μας. Ο Θεός να δίνει παρηγορία και δύναμη στους οικείους τους».

Διεθνής συμπαράσταση

«Σε επικοινωνία μας, ο υπουργός ‘Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια ζωής των δύο χειριστών πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Εύβοια». Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας. «Εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό και σε όσους επιχειρούν στην κατάσβεση πυρκαγιών στη χώρα μας» προσθέτει ο Ν. Δένδιας.

«Οι καρδιές όλων μας χτυπούν για τις οικογένειες των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους στην τραγική συντριβή του αεροπλάνου στην Κάρυστο» αναφέρει με ανάρτησή της στο twitter γραμμένη στα Ελληνικά η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Σημειώνει ότι «το θάρρος των ανθρώπων που παλεύουν ενάντια στις πυρκαγιές αποτελεί παράδειγμα αφοσίωσης και αυτοθυσίας. Στεκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα».

Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Δίνοντας μάχη με τις φλόγες, ένα ελληνικό Canadair συνετρίβη στην Εύβοια. Οι σκέψεις μας είναι με τους συγγενείς του πληρώματος, τους συναδέλφους τους και τον ελληνικό λαό. Πλήρης υποστήριξη στους ήρωες αυτούς που κάθε καλοκαίρι, στην Ελλάδα, τη Γαλλία, παντού, δίνουν μάχη κατά των πυρκαγιών με κίνδυνο της ζωής τους» έγραψε στα ελληνικά ο Μακρόν.

Τα συλλυπητήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας για το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στην Κάρυστο εξέφρασε στον ‘Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αλλά και ο Κύπριος υπουργός ‘Αμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Δένδια.

«Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες και τους συναδέλφους τους» αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

«Αεροσκάφος συνετρίβη στο ελληνικό νησί της Εύβοιας ενώ καταπολεμούσε την πυρκαγιά. Και τα δύο μέλη του πληρώματος έχουν χάσει τη ζωή τους. Αυτή είναι η χειρότερη υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτοι που ανταποκρίνονται θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να σώσουν τους άλλους και το περιβάλλον μας. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες και τους συναδέλφους τους» σημειώνει ο Γιάνες Λέναρσιτς.

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή

Ενός λεπτού σιγή για την τραγική απώλεια των δύο πιλότων του Canadair, Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη που έπεσαν κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας, τήρησε η Βουλή.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τη ψήφο των αποδήμων, η υπουργός των Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως είπε: «έχω λάβει επίσημη ενημέρωση, παρακαλώ να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή».

Ο προεδρεύων, Γιάννης Πλακιωτάκης είπε από την πλευρά του: «θα ήθελα να εκφράσουμε την οδύνη μας για τους πιλότους μας που έπεσαν κάνοντας το καθήκον τους με ηρωισμό και αυτοθυσία για τη κατάσβεση της φωτιάς».

«Δύο μαχητές που έκαναν ότι περνούσε το χέρι τους. Περαιτέρω συζήτηση περιττεύει. Ας δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν», είπε η κ. Κεραμέως.

Διαβάστε επίσης:

Νεκροί οι δύο πιλότοι του Καναντέρ που κατέπεσε στην Κάρυστο – Τριήμερο πένθος στις Eνοπλες Δυνάμεις

Hellenic Train: Βλάβη ακινητοποίησε αμαξοστοιχία στο Πλατύ Ημαθίας

Απανθρακωμένος σε δύσβατη περιοχή βρέθηκε ο κτηνοτρόφος στην Κάρυστο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 14:06