search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 07:22
MENU CLOSE

Σε σπάνια και πολυτελή ρολόγια ψάχνουν «καταφύγιο» οι επενδυτές: Οι μάρκες με τις καλύτερες «αποδόσεις»

28.07.2023 18:21
CARTIER
AP

Η αγορά μεταχειρισμένων πολυτελών ρολογιών αναμένεται μέχρι το 2033 να τριπλασιαστεί από τα 27 δις δολάρια στα 85 δις δολάρια με τους συλλέκτες και λάτρεις να αναζητούν σπάνια υποτιμημένα ρολόγια.

Σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Subdial Watch, οι τιμές ρολογιών Omega και Cartier και μεσαίας κατηγορίας, όπως TAG Heuer και Tudor, αποτελούν καλύτερη επένδυση από τα δημοφιλή και υψηλότερης ποιότητας μοντέλα, όπως Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία σημείωσαν υποχώρηση κατά 1,4% σε ένα μήνα και μείωση κατά 16% από τον περασμένο χρόνο, ενώ ρολόγια μεσαίας τιμής όπως TAG Heuer και Tudor, σύμφωνα με την πλατφόρμα online αγοραπωλησιών Subdial, σημείωσαν άνοδο 17% μέσα σε έναν χρόνο.

Αντίστοιχα αποτελέσματα είχε καταγράψει και η Morgan Stanley στην έκθεση του Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι αποδόσεις των ρολογιών είναι πολύ καλύτερες από άλλα assets.

«Σχεδόν όλες οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων έχουν μειωθεί μέχρι στιγμής τους τελευταίους 18 μήνες, αλλά η αγορά μεταχειρισμένων ρολογιών είναι στην πραγματικότητα λιγότερο μειωμένη σε σύγκριση με άλλες», είχαν αναφέρει οι αναλυτές της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Eduard Aubin.

Σύμφωνα με τους μελετητές, αιτίες πίσω από αυτήν την εξέλιξη είναι τα υψηλότερα επιτόκια, η ασταθής οικονομική ανάπτυξη και η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων, που ωθούν τους επενδυτές στην αναζήτηση άλλων επενδύσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με LuxeConsult, μια ελβετική εταιρεία ανάλυσης και συμβουλευτικής, οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν «κουραστεί» από τις τεράστιες λίστες αναμονής για τα καινούρια μοντέλα. Οι εταιρείες πολυτελών ειδών επιλέγουν την παραγωγή συγκεκριμένου αριθμού ρολογιών, ο οποίος δεν μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Σε συνδυασμό με τα προβλήματα που συνεχίζει να παρουσιάζει η εφοδιαστική αλυσίδα, οι παραδόσεις σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα δημοφιλών μοντέλων ξεπερνάει τον έναν χρόνο, ωθώντας τους ενδιαφερόμενους στη δευτερογενή αγορά. Μάλιστα, βάσει ζήτησης οι συλλέκτες και οι λάτρεις δείχνουν να προτιμούν σπάνια υποτιμημένα ρολόγια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ρολόγια μικρότερου μεγέθους.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Subdial Watch, το ρολόι με τις κορυφαίες επιδόσεις τις τελευταίες 30 ημέρες είναι το Rolex Datejust 36, ρολόι μικρότερου μεγέθους, κερδίζοντας περίπου 3,4% σε ένα μήνα και διαπραγματεύεται περίπου στα 10.200 δολάρια. Αντίθετα, το μοντέλο Rolex Daytona σε χάλυβα και χρυσό, το οποίο έχει υποχωρήσει περίπου 7% στα 18.150 δολάρια περίπου.

Διαβάστε επίσης:

Coca Cola: Βάζει τέλος στις ανατιμήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Θεόνη: Στρατηγικές επενδύσεις σε γραμμή παραγωγής και κέντρο logistics μετά την επιτυχημένη ΑΜΚ

Carrefour Ελλάδας: Στα 7,5 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 2022 – Τα σχέδια ανάπτυξης της Retail & More

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 07:22