search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 01:33
MENU CLOSE

Μεγάλες καταστροφές σε Κίνα και Ταϊβάν: Σαρώνει ο τυφώνας Ντοκσούρι

29.07.2023 09:17
kina-tyfonas1

Ο τυφώνας Ντοκσούρι σαρώνει τη νοτιοανατολική Κίνα και την Ταϊβάν γκρεμίζοντας στύλους ηλεκτροδότησης, ξεριζώνοντας δέντρα και υποχρεώνοντας τις Αρχές να κλείσουν σχολεία, να εκκενώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ έκλεισαν εμπορικά καταστήματα και εργοστάσια.

Μετά το φονικό πέρασμά του από τις Φιλιππίνες, όπου άφησε πίσω τους τουλάχιστον 39 νεκρούς, ο τυφώνας έπληξε την παράκτια επαρχία Φουτζιάν της Κίνας γύρω στις 10:00 π.μ. τοπική ώρα την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο.

Πάνω από 724.600 άνθρωποι επλήγησαν, ενώ περισσότεροι από 416.000 στη Φουτζιάν απομακρύνθηκαν απο΄τις εστίες τους, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Οι άνεμοι που συνόδευαν τον Ντοκσούρι -τον δεύτερο τυφώνα που πλήττει την Κίνα σε διάστημα λιγότερο των δύο εβδομάδων -έφθαναν κάποια στιγμή τα 175 χλμ/ώρα.

Ο τυφώνας προκάλεσε διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση σε ορισμένες περιοχές της Jinjiang και της Quanzhou, είπαν κάτοικοι στο Reuters, που προσπαθούσαν με όποιον τρόπο μπορούσαν να φράξουν τις πόρτες τους για να εμποδίσουν τη βροχή να πλημμυρίσει τα σπίτια τους.

Ο τυφώνας μετακινείται τώρα προς τα βόρεια, φέρνοντας σφοδρές βροχοπτώσεις σε δέκα επαρχίες της Κίνας και πιθανώς καταστροφές σε ορυζώνες και καλλιέργειες σόγιας και βάμβακος, προτού εξασθενήσει, σύμφωνα με μετεωρολόγους.

Ο τυφώνας Ντοκσούρι άφησε πίσω του χνάρια καταστροφής μετακινούμενες από τις Φιλιππίνες στη νότια Ταϊβάν. Η καταιγίδα έκοψε το ρεύμα σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια στη νότια Ταϊβάν, ωθώντας τις Αρχές να απαγορέψουν τη λειτουργία επιχειρήσεων για δεύτερη μέρα την Παρασκευή και να προειδοποιήσουν για ακραίους ανέμους, κατολισθήσεις και πλημμύρες.

Ο Ντοκσούρι κατηγοριοποιήθηκε στο δεύτερο ισχυρότερο επίπεδο τυφώνα από το μετεωρολογικό γραφείο της Ταϊβάν, που σήμανε συναγερμό στα νησιά Πενγκού και Κινμέν προειδοποιώντας τους κατοίκους για πολύ ισχυρούς ανέμους.

Πάνω από 278.000 κατοικίες έμειναν χωρίς ρεύμα σε όλη την Ταϊβάν, ενώ ο τυφώνας ξερίζωσε εκατοντάδες δέντρα στο Καοσιούνγκ. Βροχοπτώσεις άνω του ενός μέτρου καταγράφηκαν στα ορεινά ανατολικά και νότια τμήματα του νησιού.

Περισσότερες από 200 πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού αναβλήθηκαν ή καθυστέρησαν την Παρασκευή, ενώ διεκόπησαν και τα σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ νότιας και ανατολικής Ταϊβάν.

Διαβάστε επίσης:

Financial Times: Η Ουκρανία χρησιμοποιεί βορειοκορεατικούς πυραύλους εναντίον της Ρωσίας

Ουκρανία: Μπορεί η Αφρική και η Κίνα να οδηγήσουν στο τέλος του πολέμου;

Σοκ στο Βέλγιο: 35χρονος σκότωσε και διαμέλισε τη μητέρα του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58