search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 13:33
MENU CLOSE

Το γαλάζιο ρίσκο μίας ενδεχόμενης αλλαγής Πατούλη και πώς ανοίγει το παιχνίδι στην Περιφέρεια Αττικής

29.07.2023 19:27
mitsotakis_patoulis

Το θέμα που ανέκυψε αιφνιδίως στη ΝΔ με την Περιφέρεια Αττικής και τον Γιώργο Πατούλη ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, είναι ίσως από τους πλέον ισχυρούς πονοκεφάλους που έχει αυτό τον καιρό η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και ένα πρόβλημα που ίσως έχει απλή απάντηση, εάν επικρατήσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Για την ακρίβεια, ίσως και να μην ανέκυπτε σοβαρό πολιτικό ζήτημα, εάν υπερίσχυε εξ αρχής μία ψύχραιμη προσέγγιση του θέματος.

Ο Γιώργος Πατούλης υπέπεσε σε μία ανύποπτη στιγμή σε ένα μάλλον περιορισμένης σημασίας λάθος, ανταποκρινόμενος στο κλίμα ευαρέσκειας, που επικρατούσε σε μία αξιόλογη, κατά τα άλλα, εκδήλωση. Ούτε εξ αρχής αυτή η εκδήλωση ήταν εκτός λογικής, ούτε και ο ίδιος προσήλθε εκεί με διάθεση, αναντίστοιχη της γενικότερης κατάστασης. Ανταποκρίθηκε απλά σε μία πρόσκληση, από κείνες που ως περιφερειάρχης οφείλει να αποδέχεται.   

Αντιλαμβανόμενος στη συνέχεια το πώς εκλήφθηκε η κίνησή του, ζήτησε συγνώμη, που προφανώς αξιολογείται, όπως συμβαίνει με κάθε πράξη δημοσίου ανδρός.   

Αλλά από κει και πέρα, ο κ. Πατούλης παραμένει ο περιφερειάρχης, που θεωρείται με βάση τη συνολική αξιολόγηση, που έκανε και η ΝΔ για το έργο του, ως επιτυχημένος και πάντως το ισχυρό φαβορί στη μάχη του Οκτωβρίου.

Είναι ο ίδιος στον οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει συγχαρητήρια για το έργο που επιτέλεσε την τελευταία 4ετία στην Περιφέρεια Αττικής, όταν παρέστη και μίλησε στην εκδήλωση για τον απολογισμό αυτής της θητείας, στις αρχές Μαΐου.

«Το όραμα της Περιφέρειας Αττικής ταυτίζεται εν πολλοίς με το όραμα το προσωπικό μου, για μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, “πράσινη”, ψηφιακή, δίκαιη και ισχυρή. Έτσι παραγωγική πρέπει να είναι και η περιφέρεια Αττικής και η παρουσίαση που έγινε καταδεικνύει την κατεύθυνση αυτή», είχε τονίσει τότε ο πρωθυπουργός σε μία μεγάλη εκδήλωση, που αποτέλεσε και την αφετηρία για τη μάχη επανεκλογής του κ. Πατούλη τον Οκτώβριο.

Άνετη διψήφια διαφορά δείχνουν τα γκάλοπ

Ο κ. Πατούλης παραμένει ο ισχυρός παίκτης στο πεδίο της περιφερειακής αναμέτρησης και τουλάχιστον σύμφωνα με τα γκάλοπ έχει άνετη διψήφια διαφορά από οποιονδήποτε αντίπαλό του. Ακόμα κι αν είναι υπερβολικά φιλόδοξος ο στόχος της επανεκλογής του από τον πρώτο γύρο, τα δεδομένα δείχνουν ότι θα αποτελούσε έκπληξη πρώτου μεγέθους να χάσει την περιφέρεια.

Πέρα από τη δυναμική που του δίνει το χρίσμα της ΝΔ, έχει διευρύνει και ο ίδιος την απήχηση του συνδυασμού του με πολλές προσθήκες από τον κεντρώο χώρο και την κεντροαριστερά.

Τυχόν απόφαση της ΝΔ να άρει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του, θεωρείται εξ αντικειμένου ότι περιέχει μεγάλη δόση ρίσκου.

Η μάχη είναι στην τελική ευθεία και ο χρόνος που απομένει είναι εξαιρετικά περιορισμένος για να εμφανιστεί και να αποκτήσει δυναμική μία νέα υποψηφιότητα. Για παράδειγμα, μέσα σε ένα μήνα πρέπει να διαμορφωθεί ένα ψηφοδέλτιο με εκατοντάδες στελέχη και ο νέος υποψήφιος να διαμορφώσει πρόγραμμα και πλαίσιο δράσης, που θα γίνει αμέσως γνωστό στην κοινή γνώμη. Μία υπόθεση καθόλου εύκολη, για μία εκλογική μάχη, που είναι η μεγαλύτερη σε τοπικό επίπεδο και αφορά στο ένα τρίτο του εκλογικού σώματος της χώρας.

Ακόμα κι αν υποθέσει κανείς ότι θα συγκροτηθεί σε χρόνο ρεκόρ μία παράταξη, κυρίως αν όχι αποκλειστικά με κομματικά στελέχη, το κλίμα που θα δημιουργηθεί θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για ένα χώρο που κινείται με την αυτοπεποίθηση της νίκης και βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στις κινήσεις ευρύτερων συνεργασιών που έκανε ο κ. Πατούλης και οι οποίες είναι αναγκαίες για την επικράτηση σε αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες ο νικητής θέλει τουλάχιστον 50% στο δεύτερο γύρο.

Με τον Γιάννη Σγουρό (κυρίως), αλλά και τον Γιώργο Ιωακειμίδη να έχουν ήδη ξεκινήσει την αντεπίθεση, η αλλαγή των ισορροπιών είναι ένα παρακινδυνευμένο εγχείρημα.

Επιπλέον, έχοντας ο κ. Πατούλης ένα προφίλ συναινετικό, αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό να γίνει «υποδοχέας» της όποιας δυσφορίας έχουν οι ψηφοφόροι για το κυβερνητικό έργο. Αντιθέτως ένα αμιγώς κομματικό στέλεχος της ΝΔ, που θα κληθεί απευθείας σε αυτή τη φάση από το Μαξίμου να αναλάβει τη γαλάζια εκπροσώπηση, κινδυνεύει να εισπράξει τέτοιου είδους κοινωνική δυσαρέσκεια. Κι αυτό είναι μέρος του ρίσκου.

Συν ένα επιπλέον στοιχείο. Εάν το Μαξίμου επιλέξει τώρα μία άλλη υποψηφιότητα, πέρα από την όποια ένσταση προκαλέσει για την ορθότητα της αρχικής επιλογής στήριξης του κ. Πατούλη, αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη για την έκβαση της μάχης τον Οκτώβριο. Ήτοι, τυχόν αποτυχία θα βαρύνει ολοκληρωτικά και αποκλειστικά την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Αίρεται η κατάσταση συναγερμού στη Ρόδο

ΝΔ: Στο τραπέζι και το όνομα του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου για «αντι-Πατούλης»

Υπουργείο Εργασίας: Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους πυρόπληκτους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 13:33