search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 06:48
MENU CLOSE

Η Ουκρανία στρέφεται κατά των συμμάχων της – Διπλωματικό επεισόδιο με την Πολωνία

02.08.2023 19:17
ZELENSKI

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι παρενέβη καλώντας σε αυτοσυγκράτηση αργά την Τρίτη σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η κλιμακούμενη διπλωματική διαμάχη με την σύμμαχο της Ουκρανίας, την Πολωνία.

Νωρίτερα την Τρίτη, το Κίεβο είχε καλέσει τον απεσταλμένο της Βαρσοβίας προκειμένου να τον επιπλήξει αφού ένας ανώτερος Πολωνός αξιωματούχος είπε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι πιο ευγνώμων για την υποστήριξη που λαμβάνει από την Πολωνία από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας πέρυσι.

«Εκτιμούμε πολύ την ιστορική υποστήριξη της Πολωνίας, η οποία μαζί με εμάς έχει γίνει πραγματική ασπίδα της Ευρώπης από θάλασσα σε θάλασσα. Και δεν μπορεί να υπάρξει ούτε μια ρωγμή σε αυτή την ασπίδα», είπε ο Ζελένσκι.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία πολιτική γκάφα να χαλάσει τις σχέσεις μεταξύ του ουκρανικού και του πολωνικού λαού και τα πνεύματα πρέπει οπωσδήποτε να ηρεμήσουν», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Η Πολωνία υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Κιέβου από τότε που εντάθηκε η επιθετικότητα της Μόσχας το 2022. Όμως τους τελευταίους μήνες, οι σχέσεις της με το Κίεβο έχουν πληγεί από την απόφαση της Βαρσοβίας να επεκτείνει την απαγόρευση ορισμένων ουκρανικών αγροτικών εξαγωγών, τις οποίες η πολωνική κυβέρνηση θεωρεί απειλή για τα συμφέροντα των εγχώριων αγροτών.

Αρχικά επικεντρώθηκε στα δημητριακά, η διαμάχη μετατοπίζεται τώρα στα φρούτα όπως τα σμέουρα και τα φραγκοστάφυλα, με τους Πολωνούς αγρότες – που πρόκειται να αποτελέσουν βασικό εκλογικό σώμα στις επερχόμενες γενικές εκλογές της Πολωνίας τον Οκτώβριο – να διαμαρτύρονται ότι οι εισαγωγές σε χαμηλότερες τιμές από την Ουκρανία είναι χαμηλότερες από τις κοινοτικές.

Η δυσαρέσκεια πήρε διαστάσεις την Τρίτη αφότου η Ουκρανία κάλεσε τον Πολωνό πρεσβευτή στο Κίεβο για τα «απαράδεκτα» σχόλια που έγιναν από ανώτερο Πολωνό αξιωματούχο.

Σε συνέντευξή του στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής του γραφείου διεθνούς πολιτικής της Πολωνίας, είπε ότι το Κίεβο θα πρέπει «να αρχίσει να εκτιμά τον ρόλο που έπαιξε η Πολωνία για την Ουκρανία τους τελευταίους μήνες και χρόνια» — προκαλώντας οργή από Ουκρανούς αξιωματούχους.

«Η κλήση του Πολωνού πρεσβευτή – ενός εκπροσώπου της χώρας που ήταν η μόνη που έμεινε στο Κίεβο την ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία – στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί», είπε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας.

«Δεδομένης της τεράστιας υποστήριξης που έχει δώσει η Πολωνία στην Ουκρανία, τέτοια λάθη δεν πρέπει να συμβαίνουν», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Ιστορική βροχόπτωση στην Κίνα: «Βουνά» σκουπιδιών και συντρίμμια «πνίγουν» το Πεκίνο (Photos – Videos)

Ισπανία: Δύο τόνοι κοκαΐνης εντοπίστηκαν σε ιστιοπλοϊκό 

Πόλεμος στην Ουκρανία: 40.000 τόνοι σιτηρών καταστράφηκαν, υποστηρίζει το Κίεβο – Στα ύψη θα εκτιναχθούν οι τιμές των τροφίμων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 06:42