search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 03:57
MENU CLOSE

Βιβλίο: Οι προτάσεις της Εβδομάδας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2293
03/08/2023
06.08.2023 06:56
Untitled design

Σώτη Τριανταφύλλου
Η φυγή
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελ.: 108

Η «Φυγή» εκτυλίσσεται στη μετεμφυλιακή Φωκίδα, σε μια εποχή θλιβερών παθών: ακόμα και οι νικητές του πολέμου είναι ηττημένοι. Η ερωτική ιστορία ανάμεσα στον Απόστολο και στην Άννα φαίνεται σαν μια μικρή εξέγερση: ο χώρος της ελευθερίας είναι λιγοστός· τα πρόσωπα κινούνται από προγονικές αξίες. Το αφήγημα είναι το πορτρέτο της ελληνικής υπαίθρου στη δεκαετία του 1950· το χρονικό μιας προσωπικής αποτυχίας. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.)


Λουκία Δέρβη
Ακούω φωνές
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελ.: 176

Περνούν από δίπλα μας γυναίκες και άντρες που μας σημαδεύουν ή μένουν απόμακροι, συναντήσεις απρόοπτες αλλά καθοριστικές, περνούν εποχές που κάνουμε σχέδια σε σύγκρουση με την πραγματικότητα και άλλες που μας φανερώνεται το νόημα πίσω από τα γεγονότα. Μιλάνε εδώ μέσα κορίτσια ερωτευμένα που τα βασανίζει ο πόθος, μοναχικές ψυχές που απογράφουν τις παρουσίες άλλων στη ζωή τους, συγγραφείς σε αναζήτηση έμπνευσης και άλλοι που συνειδητοποιούν από νωρίς τη μοίρα τους. Ένας κόσμος ποικίλος, κοιταγμένος κάθε φορά από άλλη οπτική γωνία, ιστορίες απλών και πιο σύνθετων ανθρώπων, σε διαφορετικές τονικότητες. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.)


Αύγουστος Κορτώ
Τσιτσιμπού – η μάγισσα της πίστας
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελ.: 256

Γέρασε η Τσιτσιμπού – η θρυλική ρεμπέτισσα, η φωνή που γέμιζε κέντρα και ράγιζε ποτήρια και καρδιές – κι αναρωτιέται αν έμεινε κανείς να τη θυμάται… Θυμάται τη φρίκη της Κατοχής, την ορφάνια, την αδέσποτη καλοσύνη, τη μέρα που το σπάνιο λαρύγγι της φανερώθηκε σαν θαύμα, το αναπάντεχο σουξέ του Τσιτσάνη, που της άνοιξε την πόρτα της δόξας.
Ένας σύγχρονος μύθος για μια μυθική τραγουδίστρια, μια φωνή γεννημένη από πόνο και σεβντά, μια φωνή ζωής και θανάτου, και για το μαγικό της πέρασμα μέσα απ’ την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.)


Ευάγγελος Αυδίκος
Δρολάπι
Εκδόσεις: Εστία
Σελ.: 296

«Υδρολαίλαψ» είναι η λέξη που μας έρχεται από παλιά. Η βρόχινη λαίλαπα, η αλύπητη βροχή, ανακατεμένη με δυνατό αέρα. Το μυθιστόρημα οργανώνεται με άξονα το ανεμόβροχο, που εμφανίζεται στην αφήγηση τόσο με την κυριολεκτική όσο και με τη μεταφορική του σημασία. Τρία ζευγάρια που αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους, χωρίς τη σκόνη της συμβατικότητας. Το δρολάπι και η γέφυρα που πέφτουν παρασύρουν και τις δικές τους ψευδαισθήσεις. Ένας κόσμος καταρρέει. Οι βεβαιότητες παρασύρονται από το ανεμόβροχο, από το ποτάμι ή απ’ όσες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη απορρυθμίζοντας τη ζωή. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.)


Γιάννης Σιώτος
Μάνα πατρίδα, κακιά μητριά
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελ.: 464

1922, Αύγουστος. Οι πρώτοι πρόσφυγες φτάνουν στα ελληνικά λιμάνια. Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν ένα εκατομμύριο πεινασμένοι, απελπισμένοι και ρακένδυτοι Έλληνες και Αρμένιοι από την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη. Το μυθιστόρημα «Μάνα πατρίδα, κακιά μητριά» εστιάζει στη ζωή τους, στην Αθήνα και τον Πειραιά κυρίως, από τον Αύγουστο του 1922 μέχρι τον Αύγουστο του 1923. Οι κεντρικοί ήρωες ωστόσο δεν είναι ούτε κάτοικοι της «μητρόπολης» ούτε δυστυχισμένοι πρόσφυγες, αλλά έμπειροι ξένοι δημοσιογράφοι που έχουν εξοικειωθεί με εικόνες τρόμου και εξαθλίωσης και μπορούν να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποκαλύπτουν. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.)


Σωτήρης Δημητρίου
Μια Μαρίνα Τζάφου
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελ.: 432

Μετά τη σχετικά πρόσφατη κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Ουρανός απ’ άλλους τόπους», το οποίο απέσπασε το φετινό βραβείο μυθιστορήματος, ο Δημητρίου έδωσε στην κυκλοφορία μια πολυσέλιδη συλλογή διαλεκτών διηγημάτων που, όπως γράφει στο οπισθόφυλλο, προέρχονται «από απ’ την δυτική μεθόριο μέχρι την καρδιά της μεγαλούπολης. Οι ιστορίες ποικίλες – απ’ το ακραίο αστείο μέχρι την δραματική όψη της ζωής. Μια τοιχογραφία ηρώων κατά κανόνα ηττημένων απ’ τον εαυτό τους ή απ’ τις συνθήκες. Γίνεται όμως άνθρωπος να θεωρήσει εαυτόν νικητή;»


Μιχάλης Σταυρόπουλος
Υπόσχεση
Εκδόσεις: Αρμός
Σελ.: 346

Μέσα από ένα κοινωνικό ψυχογράφημα που δεν θα μας αφήσει ασυγκίνητους, θα συναντήσουμε ένα ευρηματικό και ιδιότυπο χιούμορ, δραματικά στιγμιότυπα, άφθαρτα μηνύματα και εύστοχους προβληματισμούς. Με τα μάτια ενός εφήβου που ανεβαίνει τα σκαλιά της ζωής και γίνεται γονιός, μας βάζει σε ένα οξύ προβληματισμό μπροστά στο διπλό σταυροδρόμι της ζωής μας. Ποιο δρόμο καλούμαστε να ακολουθήσουμε; Τον εύκολο δρόμο μιας ανήθικης ευημερίας ή τον δύσκολο δρόμο της ηθικής, της καλοσύνης και της αγάπης; (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.)


Σιδέρης Ντιούδης
Η σελίδα έξι κι άλλες ιστορίες
Εκδόσεις: Αιώρα
Σελ.: 56

Ένα βιβλίο διασώζεται από τα σκουπίδια. Ένας εκδότης μετράει τις λέξεις των βιβλίων. Ένας φυλακισμένος αποκτά ένα και μοναδικό βιβλίο. Ένας αναγνώστης κληρονομεί ένα βιβλιοπωλείο με ζωντανά βιβλία. Κι ένας μικροσκοπικός πάνθηρας ξεπηδάει από τις σελίδες ενός λευκώματος. Δεκαοχτώ μικροδιηγήματα ανιχνεύουν τις πολύμορφες σχέσεις ανθρώπων και βιβλίων. Xαράζουν τα όρια ανάμεσα στους δύο κόσμους και στη συνέχεια τα καταλύουν. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.)


Αντρέας Μήτσου
Ο καουμπόης του Αλίμου
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελ.: 162

Άνθρωποι με μορφή αγελάδων συνωστίζονται έξω από κάποιο σπίτι στον Άλιμο. Ο ιδιοκτήτης του επιχειρεί με κραυγές και χειρονομίες να τους αποδιώξει. Αυτός είναι ο καουμπόης του Αλίμου.
Και στις άλλες ιστορίες του βιβλίου, το ίδιο πρόσωπο, πότε φωναχτά και άλλοτε σιγανά, πασχίζει να απομακρύνει την απειλή, να καταλαγιάζει τον φόβο του, ανακαλώντας μια λησμονημένη χαρά.
Μια χαρά που θα μπορέσει ίσως σήμερα να τον παρηγορήσει. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.)


Γιάννης Νικολούδης
Άδειος τόπος
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελ.: 160

Ένας ανώνυμος άνθρωπος, μόλις αποφυλακισμένος, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του τρεκλίζοντας στα επικίνδυνα και σκοτεινά περάσματα του «άδειου τόπου». Διασταυρώνεται με πρόσωπα και τέρατα που, μαζί με την απαθή και υπόκωφη φωνή της ίδιας της γης, συνθέτουν το ανάγλυφο μιας πορείας μάλλον προδιαγεγραμμένης.

Ο «Άδειος τόπος» είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο ανθρώπινες φωνές και χθόνια ψιθυρίσματα. Μια σκληρή ιστορία, που θυμίζει ψηφιδωτό και μιλάει για το γεωγραφικό και ψυχικό τοπίο της ιθαγένειας, για το σκοτάδι και τη σύγχυση της «ρίζας», για τη βία της ερημιάς. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.)

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Οι προτάσεις της εβδομάδας

Βιβλίο: Η επανένωση τόπων και ψυχών

10 συγγραφείς προτείνουν 50 βιβλία για το καλοκαίρι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48