search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 11:48
MENU CLOSE

Κίνημα για ελεύθερες παραλίες: Στις αντιδράσεις των πολιτών η κυβέρνηση απαντά με… τεχνητή νοημοσύνη

08.08.2023 06:05
KSAPLWSTRES2
Eurokinissi

Καθώς το κίνημα των πολιτών για ελεύθερες παραλίες και καταπολέμηση της – συχνά παράνομης – κατάληψής τους από… ομπρελοξαπλώστρες, ανάκλιντρα και άλλες μορφές καθισμάτων γιγαντώνεται, η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι παρακολουθεί και στηρίζει (βασικά) τη νομιμότητα.

Έτσι, μετά την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ότι η κυβέρνηση θα… ταράξει στη νομιμότητα τους παραβάτες, αλλά και τις εξορμήσεις μεικτών κλιμακίων σε διάφορα νησιά (αλλά και τα… νυχτερινά ξηλώματα ανακλίντρων και ομπρελών, μπροστά στον κίνδυνο ελέγχων και προστίμων από μαγαζάτορες που παρανομούσαν), μιλώντας στην «Καθημερινή», ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αναφέρθηκε στη χρήση υψηλής τεχνολογίας για τον εντοπισμό παραβατών του νόμου, ιδίως σε ό,τι αφορά στις αυθαίρετες κατασκευές και κτίσματα.

Συγκεκριμένα, και αφού μίλησε για «διαχρονικό έλλειμμα στην προστασία του δημόσιου χώρου στην πατρίδα μας», ο Ά. Σκέρτσος δήλωσε ότι «ετοιμάζουμε ένα νέο σύστημα παρακολούθησης αυθαιρέτων μέσω αεροφωτογραφιών και αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης, διασυνδεδεμένο με το σύστημα οικοδομικών αδειών, προκειμένου να εντοπίζεται άμεσα η δημιουργία νέων αυθαιρέτων και να ενεργοποιείται ο ελεγκτικός και κατασταλτικός μηχανισμός», προσθέτοντας ότι «εκείνοι που θεώρησαν ότι μπορούν να κοροϊδέψουν την πολιτεία γελάστηκαν και έμειναν κλειστοί φέτος το καλοκαίρι στη Μύκονο».

«Σκοπός μας είναι να γίνουν αντιληπτά τα όρια που χωρίζουν την υγιή και νόμιμη επιχειρηματικότητα από την αυθαιρεσία και την ανομία που μας προσβάλλει όλους σήμερα, στερώντας την απρόσκοπτη ελεύθερη πρόσβαση κάθε πολίτη στο δημόσιο αγαθό του αιγιαλού και της παραλίας» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, σε μια φάση κατά την οποία, ωστόσο, οι κινήσεις πολιτών μοιάζουν να βρίσκονται πολλά βήματα μπροστά από την κυβέρνηση, αλλά και συνολικά από την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι ευθύνες της οποίας για τις κατειλημμένες παραλίες είναι και μεγάλες και διαχρονικές.

Δεν είναι τυχαίο ότι το αποκαλούμενο «κίνημα της πετσέτας» απλώνεται πλέον σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, από τη Χαλκιδική ως την Κρήτη και από την Κέρκυρα ως τα Δωδεκάνησα, με τους πολίτες να διεκδικούν κατά κύριο λόγο την τήρηση της νομιμότητας, ήτοι οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες να καλύπτουν μόνο τους προβλεπόμενους χώρους και η κάλυψη αυτή να είναι όπως προβλέπεται από το νόμο και όχι να καταλαμβάνουν το σύνολο των παραλιών και, μάλιστα, συχνά απαιτώντας εξωφρενική πληρωμή, για να μην γίνει καν αναφορά σε ζητήματα αισθητικής.

Φυσικά, δεν έχουν λείψει και οι – μάλλον μειοψηφικές – αντίθετες απόψεις, κυρίως από αρθρογράφους – ας πούμε – φιλικά διακείμενους προς την αποκαλούμενη ελεύθερη αγορά, οι οποίες αντιμετωπίζουν με καχυποψία το «κίνημα» και θεωρούν ότι εν τέλει βλάπτει το τουριστικό προϊόν της χώρας, ιδίως δε όταν αυτό αφορά στους αποκαλούμενους «big spender» τουρίστες και ταξιδιώτες, έστω κι αν παραδέχονται ότι είναι απαραίτητη η τήρηση του νόμου.

Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη οι αυτοψίες σε παραλίες, κυρίως τουριστικών νησιών, θα συνεχιστούν καθ’ όλο το επόμενο διάστημα, με στόχο να ελεγχθούν οι παραβάτες, να πέσουν τα σχετικά πρόστιμα και να αποσυρθούν οριστικά οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες από εκεί που δεν πρέπει να βρίσκονται. Ίδωμεν…

Διαβάστε επίσης:

«Αττική Μπροστά»: Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το όνομα του συνδυασμού του

Άνοιγμα Ζαχαριάδη στους «γαλάζιους» ψηφοφόρους – «Ναι» σε debate με Μπακογιάννη

Τσακαλώτος: Υπέρ μιας συλλογικής ηγεσίας και μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 11:46