search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 11:31
MENU CLOSE

Νέα Φιλαδέλφεια: «Ντρίπλα» Μητσοτάκη μετά το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. – Οι 3 στόχοι της συνάντησης με Τσέφεριν και «big4»

14.08.2023 06:30
MITSOTAKIS

Οι διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και τους συναρμόδιους υπουργούς, ομού μετά των προέδρων των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ της χώρας (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) σηματοδοτούν, εκτός από το τέλος της περιόδου των θερινών διακοπών για την κυβέρνηση, και την ενεργή ενασχόληση του πρωθυπουργού με το – αδιαμφισβήτητα – πιο αρνητικό γεγονός του φετινού καλοκαιριού.

Η «εισβολή» περίπου 150 νεοναζί Κροατών χούλιγκαν στην Ελλάδα, η δολοφονία ενός 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και το επιχειρησιακό φιάσκο της αστυνομίας, η οποία ουσιαστικά άφησε τους χούλιγκαν να διασχίσουν ανενόχλητοι τη χώρα και σε συνεργασία με Έλληνες οπαδούς να προκαλέσουν εκτεταμένα αιματηρά επεισόδια εντός του αστικού ιστού της πρωτεύουσας, προκάλεσε τεράστιο «χτύπημα» στο αφήγημα της κυβέρνησης περί «νόμου και τάξης» και εξέθεσε στα μάτια των πολιτών σχεδόν το σύνολο της ΕΛ.ΑΣ., η οποία με βάση τα ντοκουμέντα που έρχονται στη δημοσιότητα επέδειξε ασύγγνωστη ελαφρότητα και επιχειρησιακή ανεπάρκεια για ένα πολύ σοβαρό θέμα δημόσιας τάξης.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλεξάντερ Τσέφεριν – ο οποίος ούτως ή άλλως θα βρισκόταν στην Αθήνα για τον αγώνα του Super Cup – γίνεται προκειμένου η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την εμπειρία της UEFA σε ζητήματα καταπολέμησης της οπαδικής βίας, ενώ η κοινή σύσκεψή του με τους υπουργούς Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη, μαζί με τους προέδρους των μεγάλων ΠΑΕ έχει ως στόχο την αυτονόητη, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, συμμετοχή του κόσμου του ποδοσφαίρου στην εφαρμογή των νόμων κατά της βίας στους αθλητικούς χώρους και των έλεγχο του χουλιγκανισμού στις τάξεις των οπαδών.

Όσον αφορά στο θέμα της αστυνομίας, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν σε αποφάσεις της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας, πάντως, ότι όπου εντοπιστούν πραγματικές ευθύνες, θα αποδοθούν χωρίς κανένα δισταγμό, όσο ψηλά κι αν φθάνουν. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει ακόμα και το ενδεχόμενο πρόωρων κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η λήψη πιο μεσοπρόθεσμων μέτρων, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στο σώμα, μετά το φιάσκο της Νέας Φιλαδέλφειας και την τραγική κατάληξη που είχαν οι παραλείψεις της αστυνομίας.

Ωστόσο, σε πιο «στενό» πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει μοιάζει να επιχειρεί μια «ντρίπλα»:

• Από τη μία, φαίνεται ότι επιδιώκει να περιορίσει το περιστατικό σε στενά ποδοσφαιρικά όρια και ειδικά στα όρια της οπαδικής βίας, καθώς η αντιπολίτευση έχει ανοίξει συζήτηση συνολικά περί του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, και

• Από την άλλη, μοιάζει να επιδιώκει να στείλει μήνυμα στήριξης στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος και βρίσκεται εδώ και μια βδομάδα στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, η οποία και ζητά την παραίτησή του για το φιάσκο της Νέας Φιλαδέλφειας.

• Σε τρίτο επίπεδο, ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι είναι «εξαφανισμένος» μετά το αιματηρό περιστατικό στη Νέα Φιλαδέλφεια, θέλει να δείξει ότι είναι παρών και ότι αναλαμβάνει ο ίδιος κεντρικό ρόλο για την πάταξη τέτοιων φαινομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στοχεύει να ξεκαθαρίσει στις ΠΑΕ ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει χωρίς καμία παρέκκλιση το νόμο που ψηφίστηκε το 2022 μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού περί συνδέσμων φιλάθλων, ώστε να υπάρξει καλύτερος έλεγχος στον τρόπο λειτουργίας τους και να περιοριστεί ο ρόλος τους ως «τρυβλία Πέτρι» για την ανάπτυξη ακραίων ομάδων και δράσεων στο εσωτερικό τους.

Τέλος, στην κυβέρνηση επικρατεί έκπληξη και εκνευρισμός για την παρέμβαση του Κροάτη προέδρου, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος δήλωσε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να «κρατήσει και τους 100» χούλιγκαν που συνελήφθησαν για τα επεισόδια και τη δολοφονία του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια, «θα είναι κάποιου είδους βεντέτα ή συλλογική ευθύνη». Η Αθήνα εξετάζει αν και πώς θα απαντήσει στον Μιλάνοβιτς, ωστόσο, το βασικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση των προδικαστικών διαδικασιών, ώστε να ασκηθούν διώξεις σε βάρος των Κροατών χούλιγκαν.

Διαβάστε επίσης:

Χειμάρρα: Εκπνέει η προθεσμία για την ορκωμοσία Μπελέρη

Αχτσιόγλου: «Αν έκαναν απλώς τη δουλειά τους, δεν θα είχε δολοφονηθεί ο Μιχάλης»

Κυβερνητικά στελέχη για δηλώσεις Μιλάνοβιτς: «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 11:30