search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 17:32
MENU CLOSE

Επέλαση στο Champions League: Πράσινο έπος στη Μασσαλία, μήνυμα ΑΕΚ στο Ζάγκρεμπ – Η βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ και τα playoffs (videos)

16.08.2023 08:59
pao_aek_new

Η επιστροφή του ελληνικού ποδοσφαίρου σε ελίτ επίπεδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι γεγονός, μετά τις μεγαλειώδεις εμφανίσεις του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ σε Μασσαλία και Ζάγκρεμπ το βράδυ της Τρίτης.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η χώρα μας έχει βάσιμες ελπίδες ότι θα έχει παρουσία στους ομίλους του Champions League, όχι μόνο με μία, αλλά με δύο ομάδες.

Ο μεν Παναθηναϊκός προκρίθηκε ήδη στα playoffs της διοργάνωσης και θα αντιμετωπίσει την πορτογαλική Μπράγκα, ενώ η ΑΕΚ πρέπει να ολοκληρώσει το Σάββατο τη δουλειά που άρχισε με τη νίκη επί της Ντιναμό, ώστε να αναμετρηθεί στην τελική φάση για την είσοδο στους ομίλους με την Αντβέρπ. Αν και οι αντίπαλες ομάδες δεν είναι μικρού ποδοσφαιρικού μεγέθους, το μέταλλο του νικητή πολύ έβγαλαν το Τριφύλλι και ο Δικέφαλος υπόσχεται πολλά.

Απόβαση στη… Μασσαλία

Οι «πράσινοι» πέτυχαν επική πρόκριση επί της Μαρσέιγ στα πέναλτι. Παρότι έχαναν με 2-0 στο ημίχρονο, κατάφεραν να αντεπιτεθούν στο δεύτερο και με ένα πέναλτι στις καθυστερήσεις του αγώνα να μειώσουν και να στείλουν το ματς στην παράταση. Στον έξτρα χρόνο δεν υπήρξε μεταβολή του σκορ με αποτέλεσμα η αναμέτρηση να οδηγηθεί στα πέναλτι όπου και κρίθηκε η πρόκριση στα πέναλντι.

Καθοριστική στιγμή ήταν η απόκρουση του πρώτου πέναλτι της Μαρσέιγ (Γιεντουζί) από τον τερματοφύλακα και κορυφαίο παίκτη του Τριφυλλιού Μπρινιόλι. Το τελικό σκορ στα πέναλτι ήταν 5-3 υπέρ του ΠΑΟ.

Και οι πέντε παίκτες του Παναθηναϊκού που ανέλαβαν να εκτελέσουν πέναλτι ευστόχησαν, προκαλώντας την απόλυτη σιγή και την απογοήτευση στο κατάμεστο στάδιο Βελοντρόμ, με τους 65.000 Γάλλους φιλάθλους να παρακολουθούν άλλη μία ιστορική στιγμή στην ευρωπαϊκή πορεία των «Πρασίνων».

Αποθεώνει τον Παναθηναϊκό ο γαλλικός Τύπος

Την ίδια στιγμή, σοκαρισμένος είναι ο γαλλικός Τύπος από το αποκλεισμό της Μαρσέιγ από τον Παναθηναϊκό.

Η «L’ Equipe», η μεγαλύτερη αθλητική εφημερίδα, αφιέρωσε το πρωτοσέλιδό της στον «άθλο» των πρασίνων μέσα στο «Βελοντρόμ».

«Οι Θεοί ήταν Έλληνες», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα στον τίτλο της.

Παράλληλα όμως οι Γάλλοι αφήνουν αιχμές για τη διαιτησία του Μάικλ Όλιβερ, κάνοντας λόγο για αρκετές αμφισβητούμενες διαιτητικές αποφάσεις, στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, οι οποίες δόθηκαν υπέρ του Παναθηναϊκού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η μεγαλύτερη εφημερίδα της Μασσαλίας, La Provence. Στο πρωτοσέλιδο της σήμερα το πρωί αναφέρεται στο σοκ του αποκλεισμού της Μαρσέιγ χρησιμοποιώντας μόνο μια λέξη… «Σκληρό».

«Η Μαρσέιγ αποκλείστηκε από το Τσάμπιονς Λιγκ: Η ιστορία μιας βραδιάς στην κόλαση», και συνεχίζει: «Αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό μετά από ένα τρελό σενάριο. Η Μαρσέιγ νικήθηκε στα πέναλτι και επιστρέφει στο Europa League», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Επίδειξη δύναμης στο Ζάγκρεμπ

Στο Ζάγκρεμπ, η ΑΕΚ έπρεπε να ξεπεράσει πρώτα το ψυχολογικό σοκ αυτών των ημερών, μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή και να ανταπεξέλθει επίσης στο εχθρικό κλίμα που δημιούργησαν οι φανατισμένοι οπαδοί της Ντιναμό – επίσης κατάμεστο το στάδιο Μαξιμίρ.

Οι Κιτρινόμαυροι ξεκίνησαν μέτρια, δεχόμενοι γκολ από την ορεξάτη (αλλά ανυποψίαστη για τις πραγματικές δυνατότητες της ομάδας του Αλμέιδα) Ντιναμό.

Αλλά στη συνέχεια ισορρόπησαν τον αγώνα και έχοντας πολλές εναλλακτικές λύσεις, καθώς διαθέτουν ένα υπερπλήρες και ποιοτικό ρόστερ, κατάφεραν όχι μόνο να ισοφαρίσουν (στο 59΄με τον Τσούμπερ), αλλά και να πάρουν μία μεγάλη νίκη στο 90’, με γκολ του Γαλανόπουλου. Ο αρχηγός της ΑΕΚ πανηγύρισε το γκολ, αφιερώνοντάς το στον αδικοχαμένο οπαδό της ομάδας, καθώς έβγαλε το μαύρο περιβραχιόνιο (φορούσαν όλοι οι παίκτες του Δικέφαλου) και το έβαλε στο στήθος του, στο μέρος της καρδιάς. Είναι επίσης ενδεικτικό του κλίματος στην ομάδα ότι ο κόουτς Αλμέιδα αρνήθηκε να πανηγυρίσει τη νίκη σε ένδειξη τιμής στη μνήμη του Μιχάλη Κατσουρή.

Η πρόκριση στα playoffs του Champions League θα κριθεί πλέον στη Νέα Φιλαδέλφεια το Σάββατο.

Η βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ

Η νίκη της ΑΕΚ στο Ζάγκρεμπ διατήρησε την Ελλάδα στην 19η θέση της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ, που κρίνει και τον αριθμό των ομάδων κάθε χώρας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η επιτυχία αυτή πρόσφερε στη χώρα 200 βαθμούς και την έστειλε στους 21.925, με την Κροατία που ακολουθεί στην 20η θέση να μένει στους 21.525.

Η Πολωνία μετά την επικράτηση της Ράκοφ στην Κύπρο επί του Άρη Λεμεσού, βρίσκεται στην 21η θέση, σε απόσταση μόλις 25 βαθμών από την Κροατία – στους 21.500.

Ο Παναθηναϊκός δεν έβαλε στο ελληνικό σακούλι βαθμούς, καθώς έχασε στην κανονική διάρκεια του αγώνα, αλλά η μεγαλειώδη πρόκρισή του μπορεί να συμβάλει στη συνέχεια, καθώς θα έχει δύο επιπλέον ματς στο πλαίσιο των play off του Champions League, για να προσθέσει βαθμούς.

Τα ζευγάρια των playoffs

Με τα χθεσινά αποτελέσματα έχουμε πλέον την εικόνα των playoffs, που θα κρίνουν τους τελευταίους συμμετέχοντες στους ομίλους του Champions League. Μοναδική εκκρεμότητα είναι η αναμέτρηση της ΑΕΚ με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που είχε αναβληθεί μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή.

Τα πρώτα ματς θα γίνουν στις 22-23 Αυγούστου, με τις ρεβάνς να ακολουθούν στις 29 και στις 30 του μήνα.

Οι νικητές θα μπουν στους ομίλους του Champions League, ενώ οι ηττημένοι σε εκείνους του Europa.

Μονοπάτι πρωταθλητών

Μακάμπι Χάιφα-Γιουνγκ Μπόις

Αντβέρπ-ΑΕΚ ή Ντινάμο Ζάγκρεμπ

Ράκοφ-Κοπεγχάγη

Μόλντε-Γαλατασαράι

Μονοπάτι μη πρωταθλητών

Ρέιντζερς-Αϊντχόφεν

Μπράγκα-Παναθηναϊκός

Διαβάστε επίσης:

Μιχάλης Κατσουρής: Αλμέιδα και Γαλανόπουλος τίμησαν τον αδικοχαμένο οπαδό της ΑΕΚ (Video)

Μαρσέιγ – Παναθηναϊκός: Πανό στο Βελοντρόμ για τον Μιχάλη Κατσουρή

Αυτό είναι το «χρυσό» συμβόλαιο του Νεϊμάρ με την Αλ Χιλάλ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 17:31