search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 03:17
MENU CLOSE

Σε εξέλιξη η σύσκεψη Μητσοτάκη με πρόεδρο UEFA, Μαρινάκη, Αλαφούζο, Μελισσανίδη και εκπρόσωπο Σαββίδη (video)

16.08.2023 06:05
siskepsi_big4_new

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης (16/8) η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, το «παρών» έχουν δώσει οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού, Ευάγγελος Μαρινάκης, του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, και ο Αρτούρ Νταβιντιάν, ο εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.

Aπό κυβερνητικής πλευράς στη σύσκεψη μετέχουν και ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου είχαν νωρίτερα κατ΄ιδίαν συνάντηση στο Μαξίμου, η οποία διήρκησε περίπου μισή ώρα.

Με τα αιματηρά γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας να απέχουν μόλις δέκα ημέρες, είναι προφανές ότι το Μαξίμου καλείται – και επιχειρεί – να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε τρεις «καυτές πατάτες» που προέκυψαν από τα γεγονότα αυτά και, ταυτόχρονα, να απαντήσει στη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για ξεχαρβάλωμα της αστυνομίας και τεράστιο πλήγμα στην εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας προς τους πολίτες.

Σε πρώτο επίπεδο, και με δεδομένη την παρουσία Τσέφεριν στην Ελλάδα για τον αγώνα του ευρωπαϊκού super cup, o Κ. Μητσοτάκης δίνει έμφαση στο ζήτημα της οπαδικής βίας (εξ ου και η παρουσία των ιδιοκτητών των «Big 4» στη συνάντηση), προκειμένου να αποτρέψει «βεντέτες» και συγκρούσεις οπαδών διαφόρων ομάδων με την έναρξη του πρωταθλήματος, αλλά και να στείλει το μήνυμα ότι η UEFA παρακολουθεί τα τεκταινόμενα.

Το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί η κυβέρνηση είναι ταραχή στο χώρο του ποδοσφαίρου και ευρύτερα στον χώρο του αθλητισμού, οπότε ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη να εφαρμοστεί το νέο νομικό πλαίσιο για τους συνδέσμους φιλάθλων και να καλέσει τις ομάδες να τηρήσουν το νόμο και να προσπαθήσουν να ελέγξουν των πιο ακραία στοιχεία που βρίσκονται μεταξύ των οπαδών τους.

Η δεύτερη «καυτή πατάτα» αφορά στην αστυνομία και τους – ανύπαρκτους – χειρισμούς της, την ώρα που 150 Κροάτες χούλιγκαν διέσχισαν ανενόχλητοι τη χώρα, μετέβησαν με τον Ηλεκτρικό από την Ειρήνη στον Περισσό, πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και σκόρπισαν τον τρόμο, την καταστροφή και το θάνατο επί σχεδόν μισή ώρα, πριν τελικά παρέμβουν αστυνομικές δυνάμεις και υπάρξουν συλλήψεις.

Αναμένοντας το πόρισμα της ΕΔΕ, αλλά και τη δικαστική έρευνα που έχει διαταχθεί, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι «θα πέσουν κεφάλια» όσο ψηλά κι αν εντοπιστούν ευθύνες για το φιάσκο. Ωστόσο, τα ρεπορτάζ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σκιαγραφούν μια διόλου κολακευτική εικόνα για την ΕΛ.ΑΣ. και η κυβέρνηση θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε επιχειρησιακές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Το πώς θα γίνουν αυτές, τι θα αφορούν και σε τι βάθος θα φθάνουν, εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόρισμα της ΕΔΕ, ωστόσο, το Μαξίμου καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν και στη διατήρηση κατά το δυνατόν υψηλού φρονήματος στην αστυνομία, καθώς ακόμα και μετά το επιχειρησιακό φιάσκο υπάρχουν φωνές που ζητούν «απελευθέρωση» της δράσης των αστυνομικών.

Σε τρίτο επίπεδο, το ζήτημα των Κροατών χούλιγκαν τείνει να μετατραπεί σε διπλωματικό… εφιάλτη, καθώς ο Κροάτης πρόεδρος, Ζόραν Μιλάνοβιτς, με δηλώσεις του ρίχνει λάδι στη φωτιά: αρχικά μίλησε για τον κίνδυνο βεντέτας μεταξύ χούλιγκαν και στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα κακομεταχειρίζεται τους συμπατριώτες του, καθώς τους στέλνει σε διαφορετικές φυλακές, «για να τους δέρνουν και να τους βιάζουν».

Το υπουργείο Εξωτερικών αρχικά απάντησε στον Μιλάνοβιτς, λέγοντας ότι στη χώρα υπάρχει και λειτουργεί κράτος δίκαιου και ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Ωστόσο, μετά τις νέες δηλώσεις του Κροάτη προέδρου, το ΥΠΕΞ, διά το εκπροσώπου του, Στράτου Ευθυμίου, έκανε σαφή την ενόχληση της Αθήνας, τονίζοντας ότι «οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες».

Αθήνα και Ζάγκρεμπ προσπαθούν να βρουν μια «χρυσή τομή» για το ζήτημα των Κροατών χούλιγκαν, ωστόσο, για την ώρα οι προσπάθειες αυτές υποσκάπτονται από τις δηλώσεις Μιλάνοβιτς, ενώ η Ελλάδα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δείξει οιαδήποτε αδυναμία, πολλώ δε μάλλον, σε μια οργανωμένη «εισβολή» ακροδεξιών χούλιγκαν από άλλη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Φιλαδέλφεια: Ντοκουμέντα σοκ στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ οδηγούν στον δολοφόνο του Μιχάλη Κατσουρή (Video/Photo)

Ευρυτανία: Συνελήφθη o αδελφοκτόνος – Πριν πυροβολήσει τον 58χρονο αδελφό του σκότωσε και το άλογό του! (video)

Σοβαρό τροχαίο στη Λεωφόρο Κηφισίας: Αυτοκίνητο εισέβαλλε σε κατάστημα σπάζοντας την τζαμαρία (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 02:46