search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 08:28
MENU CLOSE

«Τα μαζεύει» ο συνεργάτης του Στόλτενμπεργκ μετά την οργή της Ουκρανίας

16.08.2023 19:43
nato summit

Σε επιχείρηση διαχείρισης της… γκάφας προχωρά το ΝΑΤΟ, αφού ανώτερος αξιωματούχος χθες πυροδότησε «βόμβα» με την πρότασή του ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εκχωρήσει εδάφη στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Πιστεύω ότι η λύση μπορεί να είναι η Ουκρανία να εγκαταλείψει εδάφη και να λάβει ως αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της πότε και υπό ποιες συνθήκες θέλει να διαπραγματευτεί», ανέφερε σύμφωνα με την νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο TASS. 

Όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη της για να επιτύχει ειρήνη με τη Ρωσία και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο μέλλον, ο Τζένσεν φέρεται να είπε ότι «το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη υπό διαπραγμάτευση» και το θέμα της εκχώρησης εδαφών στη Ρωσία έχει ήδη τεθεί. «Δεν λέω ότι αυτό θα έπρεπε να συμβεί. Αλλά αυτή μπορεί να είναι μια πιθανή λύση», διευκρίνισε. 

Τα σχόλια, που έγιναν κατά τη διάρκεια συζήτησης στη νότια Νορβηγία ήταν εντυπωσιακά καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν εδώ και καιρό τονίσει τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ότι το Κίεβο πρέπει να αποφασίσει πότε και πώς θα διαπραγματευτεί με τη Μόσχα.

Μέσα σε λίγες ώρες, η Ουκρανία εξέφραζε αγανάκτηση και σήμανε διπλωματικός συναγερμός.

Ο Όλεγκ Νικολένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» οποιαδήποτε συζήτηση για ανταλλαγή γης.

«Συνειδητά ή ασυνείδητα, η εμπλοκή αξιωματούχων του ΝΑΤΟ στη διαμόρφωση του αφηγήματος σχετικά με την πιθανότητα αποχώρησης της Ουκρανίας από τα εδάφη της παίζει το παιχνίδι της Ρωσίας», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στο παρασκήνιο, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι εξεφραζαν ανησυχία.

«Αυτά τα σχόλια αποδεικνύουν ότι οι ανησυχίες μας έχουν βάση, ότι υπάρχουν κάποιες συζητήσεις για τη χρήση της ένταξης στο ΝΑΤΟ ως διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία», είπε ένας Ουκρανός αξιωματούχος, στο Politico, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Από την άλλη πλευρά, στη Ρωσία, οι αξιωματούχοι αξιοποίησαν την ευκαιρία για να επαναλάβουν ότι η Ουκρανία δεν πρέπει ποτέ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Πρόκειται για μια ψεύτικη ιστορία που έχει ορισμένους πολιτικούς στόχους», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Ουκρανία «θα πρέπει να εγκαταλείψει ακόμη και το ίδιο το Κίεβο».

Μέσα στη δυτική αμυντική συμμαχία, πολλοί διπλωμάτες αιφνιδιάστηκαν από το επεισόδιο. Ο Τζένσεν είναι μια ανώτερη προσωπικότητα που έχει εργαστεί στο ΝΑΤΟ για πάνω από μια δεκαετία και σπάνια μιλάει δημόσια.

Το σχόλιο προκάλεσε «έκπληξη» και στους εκπροσώπους των χωρών του ΝΑΤΟ, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης από τη Δυτική Ευρώπη, προσθέτοντας ότι «δεν συζητήθηκε ποτέ τέτοιος συμβιβασμός στο συμβούλιο από τους συμμάχους».

Την Τετάρτη, ο Τζένσεν φάνηκε να υποχωρεί από τα σχόλιά του.

Σε μια συνέντευξη στο VG, είπε ότι η δήλωση της προηγούμενης ημέρας ήταν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης. «Δεν έπρεπε να το πω έτσι», είπε. «Ήταν λάθος».

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της έκρηξης στο Νταγκεστάν

Τζο Μπάιντεν: Θα μεταβεί στη Χαβάη στις 21 Αυγούστου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές

Πακιστάν: Πλήθος επιτίθεται σε εκκλησίες ως «αντίποινα» για βεβήλωση του Κορανίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 08:28