search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:39
MENU CLOSE

Χόλιγουντ: 108 μέρες απεργίας – Προσπάθεια των studio για εξεύρεση λύσης – Τι ζητούν ηθοποιοί και σεναριογράφοι

18.08.2023 16:17
hollywwod strike

Το σωματείο των συγγραφέων και των σεναριογράφων των ΗΠΑ, συναντήθηκε ξανά με εκπροσώπους των μεγάλων στούντιο την Πέμπτη, καθώς οι δυο πλευρές εξακολουθούν να αναζητούν τρόπο για την λήξη της απεργίας των 108 ημερών.

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των μεγάλων στούντιο – μεταξύ αυτών και ο Τεντ Σαράντος του Netflix και ο Ντέιβντ Ζάσλαβ της Warner Bros. Discovery – αναμένεται επίσης να έχουν μια τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή για να συζητήσουν την επόμενη κίνηση στις συνομιλίες με τους σεναριογράφους.

Το σωματείο των σεναριογράφων WGA έδωσε την απάντησή του στην τελευταία πρόταση της Συμμαχίας Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης την περασμένη Τρίτη. Οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους σε πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και του ζητήματος για έναν ελάχιστο αριθμό προσωπικού στην τηλεόραση.

Αρκετές πηγές από την πλευρά του στούντιο δήλωσαν σοκ και απογοήτευση από την απάντηση του σωματείου. Είπαν επίσης ότι είναι απρόθυμοι να «διαπραγματευτούμε με τους εαυτούς μας» για να πετύχουμε μια συμφωνία.

Ωστόσο, μια οδός πιθανής προόδου είναι να επιδιώξουν συμφωνία σε περιορισμένους τομείς όπου οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά μεταξύ τους.

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι έχουν δείξει προσωπικό ενδιαφέρον για την επίτευξη συμφωνίας, καθώς αντιμετωπίζουν επιχειρηματικές προκλήσεις σε πολλά άλλα μέτωπα. Τα ανώτατα στελέχη έχουν επίσης αντιμετωπίσει κριτική για τις αμοιβές τους αλλά και γενικά για τη στάση τους απέναντι στην απεργία.

Τα studio υπέβαλλαν μια προσφορά στην WGA την περασμένη Παρασκευή, η οποία περιελάμβανε διατάξεις για το μέγεθος του προσωπικού της τηλεόρασης και τη διαφάνεια στην επίδοση που έχουν οι ψηφιακές πλατφόρμες. Πηγές εξέφραζαν την άποψη ότι η προσφορά ήταν γενναιόδωρη και ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να σημειωθεί σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Οι ηγέτες του σωματείου WGA προειδοποίησαν τα μέλη να αγνοήσουν τις διαρροές των στούντιο, ωστόσο δεν έχουν δώσει επίσημη ενημέρωση για τις συνομιλίες.

Η WGA εξέδωσε μια ανακοίνωση την Πέμπτη, κατηγορώντας το Netflix, την Amazon και τη Disney για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στον κλάδο προκειμένου να μειώσουν τις αμοιβές των συγγραφέων. Το σωματείο κάλεσε επίσης τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές να εμποδίσουν την περαιτέρω συμμαχία, μεταξύ των εταιρειών ψυχαγωγίας.

Η -μεγάλη- απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει σε πλήθος θεμάτων, όπως το ελάχιστο προσωπικό στην τηλεόραση, αυξήσεις στο βασικό μισθό και residuals (οικονομικές αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και άλλους καλλιτέχνες που μετέχουν σε τηλεοπτικά σόου και ταινίες σε περιπτώσεις επαναλήψεων, αναμετάδοσης, κυκλοφορίας DVD, ή μέσων streaming) στην εποχή του τηλεοπτικού στρίμινγκ (μετάδοση συνεχούς ροής) και διασφαλίσεις πως η εργασία τους δεν θα αντικατασταθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), θέματα ασφαλιστικών καλύψεων και παροχών περίθαλψης για τους ηθοποιούς.

Πάνω από έναν μήνα απεργούν οι ηθοποιοί

Τα μέλη του SAG-AFTRA (Screen Actors Guild – Αμερικανική Ομοσπονδία Καλλιτεχνών Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου) άρχισαν να απεργούν στις 14 Ιουλίου, ενώνοντας τη φωνή τους με τα μέλη του WGA.

Είναι η πρώτη φορά που και τα δύο σωματεία – που έχουν παρόμοιες ανησυχίες για τις αμοιβές και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) – απεργούν ταυτόχρονα τα τελευταία 63 χρόνια.

Και δεν είναι μόνο οι αμερικανικές παραγωγές που επηρεάζονται σημαντικά από την απεργία. Ορισμένες παραγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης διαταραχθεί, με τα γυρίσματα να έχουν σταματήσει για μια ταινία της Formula 1 με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ, καθώς το Deadpool 3 και η μουσική ταινία Wicked.

Πολλοί σταρ του Χόλιγουντ συμμετείχαν σε πικετοφορίες στο Λος Άντζελες και στη Νέα Υόρκη, ενώ οι συνάδελφοί τους από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν την αλληλεγγύη τους και διαδηλώνουν στο Λονδίνο για να υποστηρίξουν τους συναδέλφους τους.

Αν και ορισμένοι ηθοποιοί πληρώνονται αδρά, οι αποδοχές του 86% των 160.000 μελών του συνδικάτου είναι χαμηλότερες από 26.500 δολάρια (περίπου 24.000 ευρώ) ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η πρόεδρος του συνδικάτου ηθοποιών SAG-AFTRA Φραν Ντρέσερ.

Διαβάστε επίσης:

Η Global Wealth Report αποκαλύπτει πόσοι είναι οι Έλληνες εκατομμυριούχοι

Αϊτή: Τουλάχιστον 30 νεκροί από επιθέσεις συμμορίας σε συνοικία της πρωτεύουσας (video)

Σάνα Μαρίν: «Αγνώριστη» η πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας – Απολαμβάνει τη νέα της ζωή (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:36