search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 14:11
MENU CLOSE

Γολγοθάς στην Κακιά Σκάλα: Από το φιάσκο στην ανεπάρκεια

18.08.2023 06:30
ethniki-new

Εικόνες που κάθε άλλο παρά τιμή περιποιούν σε ένα κράτος που θέλει να λέγεται προηγμένο εκτυλίχθηκαν από αργά το μεσημέρι ως το βράδυ της Πέμπτης (17/8) σε έναν από τους σημαντικότερους αυτοκινητόδρομους της χώρας, προκαλώντας οργή, αγανάκτηση, αλλά και απόγνωση σε χιλιάδες εποχούμενους.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το μεσημέρι της Πέμπτης εκδηλώθηκε σε βυτιοφόρο όχημα που μετέφερε 7,2 τόνους υγραερίου. Η Πυροσβεστική έκρινε ότι υπήρχε κίνδυνος έκρηξης και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η μετάγγιση του επικίνδυνου φορτίου σε άλλο βυτιοφόρο, αφού πρώτα σβήσει η φωτιά.

Ταυτόχρονα, η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, αλλά και στην παλιά εθνική, παρότι βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τη σημείο του συμβάντος, ενώ διακόπηκαν και τα δρομολόγια του Προαστιακού για Κιάτο, καθώς και τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ για Πελοπόννησο.

Και από εκεί και πέρα, άρχισε μια ιστορία που κινείται στα όρια του σουρεαλισμού, καθώς η Τροχαία συνέχισε να επιτρέπει σε οχήματα να περνούν από τα διόδια της Ελευσίνας, αντί να τα γυρίζει πίσω.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές αυτοκινήτων, με τους οδηγούς παγιδευμένους στην εθνική για πολλές ώρες, κάτω από τον καυτό ήλιο και χωρίς να ξέρει κάποιος πότε θα ανοίξει ο δρόμος.

Μάλιστα, το εντυπωσιακό είναι ότι η αστυνομία κινητοποιήθηκε για να προσφέρει νερό στους εγκλωβισμένους μετά από την πάροδο αρκετής ώρας – κατά τις 6 το απόγευμα –  καθώς το όλο περιστατικό διήρκεσε περί τις 7 ώρες.

Οι καταγγελίες των εξοργισμένων και… βρασμένων μέσα στα ακινητοποιημένα τους οχήματα οδηγών κυριολεκτικά δεν περιγράφονται – κάποιος πολίτης μίλησε ακόμα και για «μπανανία» – ενώ η αντιπολίτευση κατακεραύνωσε το δεύτερο εξαιρετικά προβληματικό περιστατικό με αρνητικό πρωταγωνιστή την ΕΛ.ΑΣ. μέσα σε λίγο παραπάνω από δέκα μέρες, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για απουσία βασικού σχεδιασμού και κάνοντας λόγο για «ανικανότητα» του επιτελικού κράτους.

Να σημειωθεί εδώ ότι, μετά το φιάσκο με τους Κροάτες χούλιγκαν είχε απομακρυνθεί από τη θέση του ο προϊστάμενος του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.

Ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ουδείς έχει δώσει μια πειστική εξήγηση, γιατί, αφού η αστυνομία είχε κλείσει τη νέα Εθνική Οδό στην Κακιά Σκάλα, δεν είχε φροντίσει να κλείσει και τα διόδια της Ελευσίνας και να γυρίζει τους οδηγούς πίσω, αντί να τους αφήνει να προστίθενται στις τεράστιες ουρές, αλλά και γιατί έκλεισε και η παλιά Εθνική Οδός, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική διέξοδο για τα αυτοκίνητα.

Ωστόσο, η συνολική εικόνα κάθε άλλο παρά κολακευτική για τη χώρα είναι, καθώς φάνηκε ότι δεν υπήρχε σχέδιο αντιμετώπισης του αποκλεισμού της εθνικής οδού για κάποιες ώρες.

Κι αν το επιχειρησιακό φιάσκο της αστυνομίας με τους Κροάτες χούλιγκαν που ανενόχλητοι διέσχισαν τη χώρα, πάρκαραν «κύριοι», πήραν τον Ηλεκτρικό και κατευθύνθηκαν οργανωμένα στη Νέα Φιλαδέλφεια για να σκορπίσουν τον τρόμο και το θάνατο έπληξε καίρια το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, η – επιεικώς – προβληματική διαχείριση του περιστατικού στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση που αγγίζει την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα πλήττει και τον εικόνα της κυβέρνησης περί αποτελεσματικής διαχείρισης κρίσεων.

Επίσης, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας κρίσιμων για την καθημερινή ζωή των πολιτών τμημάτων της αστυνομίας.

Το βέβαιο είναι ότι μέσα σε λίγες μέρες η κυβέρνηση – η οποία, διά στόματος πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, παραδέχθηκε ότι δεν έχει καμία περίοδο χάριτος – φάνηκε να μην μπορεί να διαχειριστεί με επάρκεια κρίσεις που αγγίζουν «πυρηνικές» πολιτικές της, όπως η δημόσια ασφάλεια και η καθημερινότητα.

Το πώς θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τα πλήγματα αυτά μένει να φανεί.

Διαβάστε επίσης:

Γλαβίνας: Από την πολλή επικοινωνία, η κυβέρνηση άφησε την κοινωνία απροστάτευτη

ΠΟΑΣΥ: Αντιδρά στις κυβερνητικές αποφάσεις για την οπαδική βία – «Ξαναζεσταμένο φαγητό»

Αχτσιόγλου: Η πολιτεία να προσφέρει βοήθεια κι ενημέρωση στους εγκλωβισμένους στην Αθηνών-Κορίνθου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 14:11