search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 21:04
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Το στοίχημα της συμμετοχής και το ιντερνετικό προσκλητήριο για την ανάδειξη νέου αρχηγού

18.08.2023 07:00
SIRIZA-NEW

Τρείς εβδομάδες και κάτι απομένουν ως την διαδικασία για την ανάδειξη νέου ή νέας αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ στις 10 Σεπτεμβρίου και το στοίχημα του κόμματος, αλλά και των υποψηφίων παραμένει η συμμετοχή.

Τόσο, γιατί το κόμμα φιλοδοξεί ότι θα εξακολουθεί να δικαιολογεί τη φυσιογνωμία του μεγάλου κόμματος εξουσίας, όσο και διότι θεωρείται ότι η μετάβαση στη νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση από τη βάση και την κοινωνία.

Οι 4 υποψήφιοι έχουν περιορισμένο χρόνο στην διάθεσή τους, καθώς ουσιαστικά οι καμπάνιές τους συμπίπτουν με την κορύφωση της θερινής σεζόν. Την ίδια στιγμή η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία έχει απογοητεύσει πολλούς οπαδούς και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, κι έτσι το ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές εξελίξεις εκτιμάται πως είναι αρκετά μειωμένο.

Έτσι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκκινεί σιγά σιγά την καμπάνια για την ενημέρωση, την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες του Σεπτεμβρίου για την εκλογή νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες, η Κουμουνδούρου έδωσε στην δημοσιότητα την ιστοσελίδα της καμπάνιας vote.syriza.gr που περιλαμβάνει καταρχάς τα υλικά των παρεμβάσεων και των δράσεων των 4 υποψηφίων προκειμένου να βοηθηθεί κεντρικά και ισότιμα η προβολή τους. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι στην ιστοσελίδα παρατάσσονται με αλφαβητική σειρά: Έφη ΑχτσιόγλουΝίκος ΠαππάςΣτέφανος ΤζουμάκαςΕυκλείδης Τσακαλώτος.

Το σύνθημα της καμπάνιας, είναι «10 Σεπτεμβρίου Συμμετέχω – Το αύριο ξεκινά από εμάς».

Σταδιακά η ιστοσελίδα θα ενημερωθεί και με το υλικό για την εκλογική διαδικασία, για παράδειγμα το ποιοι, πώς και πού ψηφίζουν, όρους και προϋποθέσεις, αντίτιμο (την προηγούμενη φορά είχε οριστεί αντίτιμο 2 ευρώ για τη συμμετοχή) κλπ.

Ψηφίζουν τα μέλη και όχι οι φίλοι

Σημειώνεται ότι όπως είχε συνομολογηθεί σε σύσκεψη μεταξύ των 4 υποψηφίων υπό τη Γραμματέα Ράνια Σβίγκου και τον Αναπληρωτή Γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη στις 21 Ιουλίου, σε αυτή την κάλπη το κόμμα θα ακολουθήσει την εκλογική διαδικασία που είχε επιλεγεί και επί Τσίπρα, στις 15 Μαΐου του 2022. Κοινώς, θα μπορούν να ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος, τα οποία θα μπορούν να εγγραφούν ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας.

Ωστόσο, δε θα μπορούν να ψηφίσουν οι «φίλοι», σκέψη στην οποία είχε εμφανιστεί θετική αρχικά η Έφη Αχτσιόγλου και στη συνέχεια και ο Νίκος Παππάς, όχι όμως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος προέκρινε για αυτή τη φορά, την οδό που είχε ακολουθηθεί την τελευταία φορά με στόχο στη συνέχεια το ζήτημα να τεθεί στο Έκτακτο Συνέδριο.

Τελικώς, στην σύσκεψη αυτή προκρίθηκε η επιλογή να ακολουθηθεί η προηγούμενη διαδικασία, κάτι που πάντως μένει να επικυρωθεί και από το Διαρκές Συνέδριο στις 2 Σεπτεμβρίου.

Ο πήχης και η κάλπη στις 10 Σεπτέμβρη

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή, υπενθυμίζεται πως τον Μάιο του 2022, κατά την πρεμιέρα της διαδικασίας εκλογής του αρχηγού από τη βάση, δηλαδή από τα μέλη, τον Αλέξη Τσίπρα είχαν ψηφίσει 150.853 μέλη, έναντι περίπου 170.000 εγγεγραμμένων και 152.193 ψηφισάντων (υπήρξαν 989 λευκά και 351 άκυρα).

Κανείς από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, τους υποψηφίους και τα επιτελεία τους δεν περιμένει ότι θα επαναληφθούν αυτοί οι εντυπωσιακοί αριθμοί. Ωστόσο είναι εύλογα μεγάλη η ανησυχία για το μέγεθος της συμμετοχής, καθώς αν αυτή κινηθεί σε επίπεδα κάτω του 50% της προηγούμενης συμμετοχής η εικόνα αποσυσπείρωσης που θα εκπέμψει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ιδιαίτερα έντονη.

Πάντως, κόμμα και υποψήφιοι αποφεύγουν αυτή τη στιγμή να θέσουν πήχη, και δηλώνουν ότι στόχος είναι το υψηλότερο δυνατό ποσοστό.

Άλλωστε, ο φόβος ότι ο κόσμος θα είναι ακόμη στις παραλίες στις αρχές Σεπτέμβρη ήταν ο λόγος που όλη η εκλογική διαδικασία μετακινήθηκε κατά μία εβδομάδα (το Διαρκές από τέλη Αυγούστου πήγε 2 Σεπτέμβρη και ο πρώτος γύρος πήγε από τις 3 στις 10 Σεπτέμβρη), οπότε μεγάλη μερίδα πολιτών θα έχει επιστρέψει για το άνοιγμα των σχολείων.

Διαβάστε επίσης:

Γλαβίνας: Από την πολλή επικοινωνία, η κυβέρνηση άφησε την κοινωνία απροστάτευτη

ΠΟΑΣΥ: Αντιδρά στις κυβερνητικές αποφάσεις για την οπαδική βία – «Ξαναζεσταμένο φαγητό»

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ταλαιπωρία για χιλιάδες ταξιδιώτες – Για άλλη μια φορά ανίκανο το δήθεν επιτελικό κράτος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 21:03