search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 08:46
MENU CLOSE

Σε πύρινο κλοιό ο Έβρος: Νέα φωτιά στα Λάβαρα, μήνυμα του 112 για εκκένωση προς Ορεστιάδα – Καίγεται το δάσος της Δαδιάς

21.08.2023 16:27
evros-fotia-1-new

Φωτιά ξέσπασε στα Λάβαρα του Έβρου το μεσημέρι της Δευτέρας με το 112 να δίνει εντολή για εκκένωση του οικισμού. Πυρκαγιά και εντός του δάσους της Δαδιάς.

Το νέο μέτωπο στα Λάβαρα εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή και στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Για την κατάσβεση της φωτιάς στα Λάβαρα επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 5 οχήμαρα και δύο αεροσκάφη.

Παράλληλα, το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά εντός του δάσους της Δαδιάς, και οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν να την αντιμετωπίσουν προτού επεκταθεί. Με ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, συνεχίζεται η κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στο σημείο επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 12 υδροφόρα οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος συνδράμουν στην κατάσβεση δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Υπάρχουν αναφορές ότι η πυρκαγιά καίει σε τμήμα που είχε μείνει ανέγγιχτο από την περσινή μεγάλη φωτιά, η οποία είχε κάψει τότε περισσότερα από 20.000 στρέμματα – πεύκης κυρίως.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητρης Πέτροβιτς δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι πρόκειται για «αυτόνομη» εστία που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει φωτιές, στη θέση Γκίμπρενα. Σύμφωνα με τον κ. Πετροβιτς η απειλή για το δάσος, λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων έντασης 6-7 μποφόρ που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή «δίνοντας» κατά διαστήματα ριπές των 8 έως και 9 μποφόρ, είναι μεγάλη.

Υπενθυμίζεται ότι φωτιά ξέσπασε νωρίτερα και στην περιοχή μεταξύ Προφήτη Ηλία και Αρτάκης στην Εύβοια ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά και στον Πρόδρομο Βοιωτίας.

Kατά τις προσπάθειες κατάσβεσης στην Καβάλα τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ ένα πυροσβεστικό όχημα υπέστη ζημιές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πυροσβέστες έχουν εγκαύματα ο ένας στα χέρια και ο άλλος στο πρόσωπο.

«Χιονίζει» στάχτη στο κέντρο της Αλεξανδρούλης 

Στην Αλεξανδρούπολη, η μεγάλη πυρκαγιά συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Ήδη έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών. Στην πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη επιχειρούν αυτή τη στιγμή 214 πυροσβέστες, 11 πεζοπόρα τμήματα, 59 οχήματα, 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Το πιο δύσκολο ενεργό μέτωπο που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική, μαίνεται στις περιοχές βορείως του οικισμού Νίψα και στους οικισμούς Δορίσκος και Μοναστηράκι. Παράλληλα, λίγο πριν της 14.30 εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση του οικισμού Άβαντα

Ήδη έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, η μάχη που δίνουν οι δυνάμεις πυροσβέστης σκληρή. Αυτή τη στιγμή έχουμε μέτωπα στο χωριό Νίψα που είναι και το πιο μεγάλο, στα χωριά Δορίσκο και Μοναστηράκι ένα άλλο, στις Φερρες στο χωριό Καβυσσός πλησία της Εγνατίας και στην Λυκόφη Σουφλίου», πρόσθεσε ο κ. Πετροβιτς.

«Αυτή την ώρα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης χιονίζει στάχτη, και κάτοικοι έχουν λάβει ειδοποίηση από την Διεύθυνσης Υγείας να κλείσουν πόρτες και παράθυρα», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης και ενημέρωσε ότι η Εγνατία οδός άνοιξε για τα οχήματα που κινούνται προς και από τα σύνορα.

«Τα εναέρια μέσα αλλά και οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς, αλλά οι προσπάθειές τους διασπώνται συνεχώς λόγω του ότι ξεσπούν νέες πυρκαγιές που μεταφέρονται σε άλλα σημεία με την βοήθεια των ανέμων», σημείωσε ο κ. Πετροβιτς, ο οποίος καταλήγοντας υπογράμμισε πως οι καλαμιές στα χωράφια από τα θερισμένα καλαμπόκια λειτουργούν ως «καύσιμο» για την ταχύτατα μετάδοσή της φωτιάς.

Διαβάστε επίσης:

Μπαράζ ελέγχων σε Πάρο και Αντίπαρο το τριήμερο 18-20 Αυγούστου

Βοιωτία: Συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Σαράντη – Νεκρός ένας 80χρονος βοσκός (video)

Εύβοια: Μεγάλη φωτιά στα Ψαχνά – Εκκενώνονται περιοχές – Διπλό μήνυμα του 112 (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 08:46