search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 13:50
MENU CLOSE

Φωτιά σε Φυλή και Ασπρόπυργο: Περικυκλώνεται η Αττική – Στους πρόποδες της Πάρνηθας οι φλόγες – Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει

22.08.2023 23:42
Untitled design – 2023-08-23T011016.450
Eurokinissi

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Αττική, καθώς μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε κοντά στην Ιερά Μονή Κλειστών στη Φυλή το μεσημέρι της Τρίτης (22.08.2023), ενώ ολονύχτια θα είναι η “μάχη” με τις φλόγες και στον Ασπρόπυργο. 

Για την κατάσβεση της φωτιάς στη Φυλή επιχειρούν 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 62 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν περιοδικά 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.

Από τις πρωινές ώρες εκδόθηκαν μέσω του 112 έξι προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών, εκ των οποίων πολλοί είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται. Σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα έγιναν στάχτη.

Φόβος μην εξαπλωθεί η φωτιά στην Πάρνηθα

Το μεγάλο “στοίχημα” κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι να μην εξαπλωθεί η φωτιά στην Πάρνηθα, καθώς ήδη έχει φτάσει στους πρόποδες της. Το έργο των δυνάμεων που επιχειρούν για να τη θέσουν υπό έλεγχο, δυσχεραίνουν οι άνεμοι, που αλλάζουν συνεχώς φορά, αλλά και ένταση.

Αυτή την ώρα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μπόσκιζα, από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής, από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης και από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

Η φωτιά ξεκίνησε μεταξύ Μονής Κλειστών και Φυλής και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν 50 άτομα από τη Μονή.

METEO: Πώς εξελίσσεται η φωτιά στη Φυλή

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME της μονάδας METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ενημερώνει για τη φωτιά στη Φυλή που έχει φτάσει στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Όπως εξηγεί, η φωτιά εξαπλώνεται βόρεια-βορειοανατολικά, αντίθετα στην επικρατούσα διεύθυνση του ανέμου. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συμπεριφορά της φωτιάς παίζει η αλληλεπίδραση της με την πολύπλοκη τοπογραφία και ειδικότερα τις απότομες κλίσεις της περιοχής, οπότε και αυτή μπορεί να κινείται με σχετική ταχύτητα ενάντια στους εξασθενημένους αυτή την ώρα βορειοανατολικούς ανέμους. Επιπροσθέτως, η παρουσία πυκνής και συνεχούς βλάστησης σε συνδυασμό με τις χαράδρες της περιοχής ευνοεί την πρόσκαιρη ανάπτυξη ακραίας συμπεριφοράς.

Με βάση την εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά, αναμένεται η προς βορρά εξάπλωση της να επιβραδυνθεί, όταν πλέον θα πλησιάσει την κορυφογραμμή. Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί η πλευρική της ανάπτυξη, δυτικά και ανατολικά. Τέλος, σημειώνεται ότι πολύ κρίσιμο στοιχείο για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς θα αποτελέσει ο αποτελεσματικός έλεγχος των όποιων εστιών παραμείνουν ενεργές εντός των χαραδρών της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, αυτή τη στιγμή εμφανίζουν μικρή βελτίωση. Ωστόσο, από νωρίς το ξημέρωμα της Τετάρτης (23.08.2023) αναμένεται εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, οι οποίες θα παραμείνουν δυσμενείς έως και αργά το απόγευμα (19:00) της ίδιας ημέρας.

Διάσπαρτες οι εστίες στον Ασπρόπυργο

Όσον αφορά στη φωτιά στον Ασπρόπυργο, σε διαφορετικές εστίες επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Από τις πρωινές ώρες εκδόθηκαν μέσω του 112, τρία προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών.

 Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στον Έβρο, συμπεριλαμβανομένης της Σαμοθράκης, όπως επίσης και σε Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Θάσο, Λήμνο και Λέσβο, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Αττική.

Απομακρύνθηκαν λεωφορεία με φυσικό αέριο από τα Άνω Λιόσια

Την ίδια ώρα εκτάκτως, με πρωτοβουλία του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά, μετέβησαν στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, για την προληπτική απομάκρυνση των λεωφορείων εξαιτίας της φωτιάς που μαίνεται στη Φυλή.

Στο συγκεκριμένο αμαξοστάσιο φιλοξενούνται λεωφορεία που κινούνται με φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, μαζί με τη διοίκηση της ΟΣΥ και το Πυροσβεστικό Σώμα, πραγματοποιηθηκε άμεσα η προληπτική απομάκρυνση 161 λεωφορείων τα οποία και διανεμήθηκαν σε άλλα αμαξοστάσια της ΟΣΥ.

“Η χώρα δοκιμάζεται για άλλη μια φορά από την πύρινη λαίλαπα. Το σύνολο της ελληνικής πολιτείας δίνει μαχη σε όλα τα μέτωπα. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία χάρη στον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων της ΟΣΥ”, δήλωσε ο γ.γ. Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Πώς φαίνεται το μέτωπο από το Μενίδι

Έκλεισε το αθλητικό κέντρο στο Ολυμπιακό Χωριό

Την ίδια ώρα, το Εθνικό Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο του Ολυμπιακού Χωριού, για λόγους ασφαλείας κλείνει τις πύλες του και απαγορεύει την πρόσβαση στο κοινό. Δίπλα από το προπονητικό κέντρο υπάρχει δασική έκταση και ο κίνδυνος είναι ορατός, γι’ αυτό και από την διοίκηση αποφασίστηκε να απαγορευτεί η είσοδος σε όλους.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στη Σαμοθράκη – Μήνυμα του 112 για το Κορφούδι

Ναυπακτία: Νέα φωτιά στον κάμπο του Γαλατά (photos)

Φωτιά στη Μακρακώμη: Ξανά συναγερμός μετά από αναζωπύρωση, απειλεί σπίτα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 13:49