search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 17:08
MENU CLOSE

Απάτες: Πώς να τις αποφεύγουμε όταν κάνουμε διακοπές στην Ευρώπη (Photos)

24.08.2023 13:34
TOURISTES NEW

Επείγουσες προειδοποιήσεις για τους ταξιδιώτες που προγραμματίζουν επισκέψεις σε αξιοθέατα ανά την Ευρώπη διατυπώνουν ειδικοί της τουριστικής βιομηχανίας, ώστε να αποφεύγονται παγίδες που μπορούν να καταστρέψουν τις διακοπές.

Στο νέο κατάλογο με τα αξιοθέατα όπου ο επισκέπτης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός περιλαμβάνονται μερικά από τα πιο εμβληματικά σημεία των τουριστικών προορισμών, όπως ο Πύργος του Άιφελ και η Παναγία των Παρισίων, στην γαλλική πρωτεύουσα.

Ο αποκαλούμενος «Ευρωπαϊκός Δείκτης Απάτης» καταρτίστηκε με βάση αναφορές που έχουν γίνει σε ειδικούς υπηρεσιών ασφαλειών ταξιδιού, οι οποίοι δίνουν και πρακτικές συμβουλές για να αποφεύγονται τα δυσάρεστα.

Μια από τις πιο συχνές περιπτώσεις είναι η αγορά πλαστών εισιτηρίων εισόδου σε αξιοθέατα από πλανόδιους στους δρόμους, ή οι οργανωμένες επισκέψεις σε πόλεις που άλλα υπόσχονται και άλλα προσφέρουν στους τουρίστες.

Οι δέκα χώρες όπου αναφέρονται τα περισσότερα παράπονα τουριστών

Από τις online αναφορές που έχουν γίνει από τουρίστες αυτό το καλοκαίρι προκύπτει ότι στην κορυφή του «Ευρωπαϊκού Δείκτη Απάτης» βρίσκεται ο Πύργος του Άιφελ, με 537 αναφορές. Οι τουρίστες παραπονούνται για τα πλαστά εισιτήρια που διακινούνται στους δρόμους γύρω από το μνημείο, για περικοπές στις οργανωμένες επισκέψεις και για κρούσματα κλοπών που γίνονται μέσα στον συνωστισμό που επικρατεί.

Η Γαλλία βρίσκεται συνολικά στην κορυφή του καταλόγου αυτού, με τα πέντε πιο συμβολικά αξιοθέατα της χώρας να συγκεντρώνουν 748 αναφορές.

Η Γαλλία έχει οκτώ φορές περισσότερες αναφορές από την δεύτερη στον «Ευρωπαϊκό Δείκτη Απάτης», που είναι η Ισπανία με 91 αναφορές. Ακολουθεί η Ιταλία με 72 αναφορές, η Τουρκία με 67, η Ελλάδα με 64 αναφορές. Για το Βερολίνο υπάρχουν 56 αναφορές παραπόνων και 37 για την Βρετανία.

Στην πρώτη δεκάδα συμπεριλαμβάνονται η Κροατία και η Πολωνία με 26 αναφορές, η Πορτογαλία με 17 και δέκατη είναι η Αυστρία, με 13 αναφορές.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας που συγκέντρωσε τα παράπονα, Γκρεγκ Γουίλσον, τόνισε ότι οι διαδικτυακές αναφορές είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. «Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ελέγχουν για τι ακριβώς πληρώνουν και κατά πόσο ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους», δήλωσε ο Γουίλσον, προτείνοντας «έγκαιρο σχεδιασμό και έρευνα» για τις υπηρεσίες που υπόσχονται διάφορα τουριστικά γραφεία.

Οι πέντε πιο συχνές απάτες σε βάρος τουριστών

Μενού
Για να μην πέσετε θύματα απατεώνων στον χώρο της εστίασης, είναι απαραίτητο οι τουρίστες να κάνουν έρευνα για τον εντοπισμό μικρών τοπικών εστιατορίων που συγκεντρώνουν καλές κριτικές.
Ορισμένα ωστόσο παρασύρουν τους τουρίστες, αλλά χρεώνουν ακριβότερα σε σύγκριση με τις χρεώσεις για τους ντόπιους.


Προφανώς όταν έρθει η ώρα της πληρωμής πρέπει να γίνεται έλεγχος των αποδείξεων και των χρεώσεων.

Ταξί
Οι επισκέπτες πρέπει να χρησιμοποιούν πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα ταξί στις μετακινήσεις τους. Βασικό είναι πριν από την επιβίβαση στο ταξί να ερωτάται ο οδηγός για την χρέωση και επίσης να ελέγχεται ότι το ταξίμετρο έχει μηδενιστεί όταν αρχίζει η διαδρομή.

Ντουλάπια ασφαλείας
Κάποιοι απατεώνες σε σταθμούς τρένων και λεωφορείων πουλούν πλαστά κλειδιά για ντουλάπια ασφαλούς αποθήκευσης αποσκευών. Για να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις πρέπει τα κλειδιά να αγοράζονται από επίσημα σημεία. Και βεβαίως οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν κάποιος πρόθυμος προσφέρεται να βοηθήσει.

Οι «πρόθυμοι»
Προσοχή σε οποιονδήποτε σας πλησιάζει με πολυσύχναστες περιοχές για να προσφέρει δώρα, δείχνει διάθεση να σας φωτογραφίσει ή για να βοηθήσει σε κάθε περίπτωση. Οι τουρίστες είναι καλύτερο να μην έχουν μετρητά πάνω τους και να έχουν τις πιστωτικές κάρτες σε ειδικό τσαντάκι, κάτω από τα ρούχα τους.

Εισιτήρια
Όταν γίνεται προκράτηση εισιτηρίων σε αξιοθέατα, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο επίσημες ιστοσελίδες, που συγκεντρώνουν καλές κριτικές.
Κρίσιμο είναι επίσης να προσέξει κάποιος την ιστοσελίδα που επισκέπτεται για πληρωμές εισιτηρίων: στη διεύθυνση πρέπει να υπάρχει το S, επειδή οι διευθύνσεις που αρχίζουν με “httpS” λογικά είναι πιο ασφαλείς για την αποστολή προσωπικών στοιχείων.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε μπαρ στην Καλιφόρνια – Τουλάχιστον 4 νεκροί (videos)

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Στην Κύπρο ο Αμερικανικός γερουσιαστής – Θα συναντηθεί με τον Χριστοδουλίδη

ΗΠΑ: Χωρίς Τραμπ το ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικάνων – Ποιοι βγήκαν κερδισμένοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 17:08