search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:22
MENU CLOSE

Νέες βολές του ΠΑΣΟΚ στο «επιτελικό κράτος»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2296
24/8/2023
25.08.2023 06:33
pasok_xarilaoutrikoupi

Την αδράνεια του «επιτελικού κράτους» στα μέτωπα των πυρκαγιών που συγκλονίζουν την Ελλάδα και τις τραγικές ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης και συντονισμού θέλει να αναδείξει ο Νίκος Ανδρουλάκης με το αίτημά του για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Όπως έλεγαν κορυφαία στελέχη του Κινήματος στο «Ποντίκι», το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον το «απόλυτο βάρος» για την ανάδειξη των λαθών του «επιτελικού κράτους», καθώς, όπως σημειώνουν, ήταν οι πρώτοι που μίλησαν για την ανικανότητα της «παρέας του Μαξίμου» να κυβερνήσει.

«Αδικαιολόγητα ανέτοιμοι»

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα ο Ανδρουλάκης στρέφει τα βέλη του κατά της κυβέρνησης αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Οι μεγάλες πυρκαγιές των προηγούμενων ετών, με τα καταστροφικά τους αποτελέσματα στο φυσικό περιβάλλον της χώρας και τους συμπολίτες μας, αποδείχθηκε ότι δεν δίδαξαν τίποτα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε αδικαιολόγητα ανέτοιμος. Δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει οργανόγραμμα. Η κλιματική αλλαγή είναι πράγματι παρούσα, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να συνεχίζει να αποτελεί το άλλοθι για τις αποτυχίες του “επιτελικού” κράτους της Νέας Δημοκρατίας στο πεδίο της πρόληψης, του συντονισμού και της έγκαιρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών».

Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για μία κυβέρνηση η οποία, όπως λένε, είναι εξαφανισμένη, καθώς και έναν «πρωθυπουργό που κρύβεται». «Η χώρα είναι ανοχύρωτη και οι πολίτες ανυπεράσπιστοι. Και βέβαια η κυβέρνηση εξαφανισμένη» σημειώνουν.

Παράλληλα, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη παρατηρούν πως στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλουν να δικαιολογήσουν τα πολλαπλά μέτωπα των πυρκαγιών καταφεύγοντας ακόμα και σε ακραία σενάρια συνωμοσίας, πράγμα το οποίο ο Ανδρουλάκης χαρακτήρισε αδιανόητο. «Είναι αδιανόητο να απαντάμε σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, με σενάρια συνωμοσιολογίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως άμεσα μέτρα το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

• Ανασυγκρότηση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας.

• Νέα ολοκληρωμένα και σύγχρονα σχέδια πολιτικής προστασίας.

• Στήριξη των πληγέντων.

• Αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών που επλήγησαν.

• Πλήρη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Γκρίνια για καθυστέρηση

Την ίδια ώρα υπάρχουν φωνές εντός του ΠΑΣΟΚ οι οποίες κάνουν λόγο ακόμα και για καθυστερήσεις στις αντιδράσεις του κόμματος απέναντι στις ευθύνες της κυβέρνησης. Οι ίδιες φωνές ζητούν μάλιστα πιο ισχυρή και πιο ουσιαστική αντιπολίτευση από την ηγεσία του κόμματος. Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόσο με την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη όσο και με το αίτημά του για συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, έχει πάρει πάνω του τη σύγκρουση με τον Μητσοτάκη.

«Εμείς πάντα με τη φωνή της λογικής θα αντιμετωπίζουμε αυτά τα πολύ μεγάλα ζητήματα, που αφορούν τον ελληνικό λαό. Δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης. Είναι πεδίο εθνικής συνεννόησης και πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» ήταν το μήνυμά του από την Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρουλάκης θα καταλογίσει στην κυβέρνηση πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν υπήρξε καμία ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής, δεν υπήρξε παροχή τεχνικών γνώσεων και χρήση τεχνολογικών μέσων, ενώ «γαλάζιοι» αυτοδιοικητικοί δεν καθάρισαν τα δάση, όπως όφειλαν.

«Ακόμη και σήμερα στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει ότι η προετοιμασία δεν γίνεται τώρα που πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας, μέσα στο καλοκαίρι, αλλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα» ήταν το σχόλιο του Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάση Γλαβίνα. Παράλληλα, στη Χαριλάου Τρικούπη είναι έτοιμοι ακόμα και για μία συζήτηση υπερκομματική γύρω από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η οποία, όπως λένε, μπορεί να γίνει με σύνεση και νηφαλιότητα ακούγοντας τις προτάσεις των ειδικών.

«Πρέπει να μιλήσουμε επί της ουσίας για το πώς θα θωρακίσουμε τη χώρα βάσει βέλτιστων πρακτικών πρόληψης και σχεδίων πολιτικής προστασίας. Δεν γίνεται να αφήνουμε να καίγονται τα δάση μας, να υπονομεύεται η ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών και να γίνονται ελάχιστα πράγματα» τονίζουν.

Εσωκομματικοί τριγμοί

Πέρα από το μέτωπο των πυρκαγιών στο ΠΑΣΟΚ έρχονται αντιμέτωποι και με εσωκομματικούς τριγμούς εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο Ανδρουλάκης είναι αντιμέτωπος με τις συνεχείς διαρροές στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε αντίπαλους συνδυασμούς. Η αντίδραση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος με επιστολή ζήτησε ούτε λίγο ούτε πολύ… διαγραφές, ταράζει ακόμα περισσότερα τα νερά, καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο το οποίο είναι πάρα πολύ κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος γνωρίζει πολύ καλά για όλες τις περιπτώσεις, ενώ δέχεται συνεχώς εισηγήσεις για διαγραφές από τους γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών.

Καθώς η επανεκκίνηση του κόμματος θα επιχειρηθεί μετά την 3η Σεπτεμβρίου και την ομιλία του Ανδρουλάκη, δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται και οι αλλαγές στη στελέχωση του κόμματος, καθώς υπάρχουν θέσεις οι οποίες παραμένουν κενές, όπως αυτή του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, την οποία μέχρι πρότινος κατείχε ο νυν βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής.

Διαβάστε επίσης

Φωτιές: Το «ευχαριστώ» του Μητσοτάκη στους συμμάχους της Ελλάδας για τη βοήθεια

Στις πυρόπληκτες περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης την Πέμπτη αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ

Αιχμές Ράμα για τη μη πρόσκλησή του στο δείπνο της Αθήνας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:22