search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 08:59
MENU CLOSE

Μπλακ άουτ στα βρετανικά αεροδρόμια: Το χρονικό του χάους – Ακυρώσεις πτήσεων και ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών

28.08.2023 21:35
vretania aerodromia 998- new

Εικόνες απόλυτης απορρύθμισης καταγράφηκαν στα βρετανικά αεροδρόμια μετά την τεχνική κατάρρευση στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο που άφησε χιλιάδες επιβάτες αποκλεισμένους ή με καθυστέρηση στα αεροδρόμια σε μία περίοδο όπου εκατομμύρια πολίτες φεύγουν από τις χώρες τους για διακοπές.

Περίπου 500 πτήσεις ακυρώθηκαν μέχρι νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ άλλες καθυστέρησαν για ώρες, καθώς οι απογειώσεις και οι εισερχόμενες πτήσεις ανεστάλησαν εξαιτίας μιας «δικτυακής» βλάβης στα υπολογιστικά συστήματα.

Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα, παρέμειναν τα προβλήματα

Η NATS, η εθνική υπηρεσία ελέγχου του εναέριου χώρου, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι είχε «εντοπίσει και αποκαταστήσει» τη βλάβη, η οποία είχε αρχίσει να επηρεάζει τις πτήσεις περίπου τέσσερις ώρες νωρίτερα.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθουν οι πτήσεις στον κανονικό τους ρυθμό»

Η βρετανική υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (Nats) ανάρτησε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας συγγνώμη για τις επιπτώσεις στα ταξιδιωτικά σχέδια των ανθρώπων.

Η διευθύντρια επιχειρήσεων της Nats, Τζούλιετ Κένεντι, εξήγησε ότι «το αυτόματο σύστημα, το οποίο παρέχει στους ελεγκτές λεπτομέρειες για κάθε αεροσκάφος και τη διαδρομή του, δεν λειτουργούσε και αντ’ αυτού έπρεπε να περιορίσουμε τον αριθμό των πτήσεων που μπορούσαμε να διαχειριστούμε».

Η British Airways ενημέρωσε τους επιβάτες ότι οι πτήσεις της υπόκεινται σε καθυστερήσεις ,ε εκπρόσωπό της να αναφέρει: «Συνεργαζόμαστε στενά με τη NATS για να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο ενός τεχνικού προβλήματος που επηρεάζει τον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου και θα κρατάμε τους πελάτες μας ενήμερους με τις τελευταίες πληροφορίες».

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο γίγαντας των ταξιδιών TUI προειδοποίησε τους πελάτες του να αναμένουν «σημαντικές καθυστερήσεις σε ορισμένες από τις πτήσεις μας».

Ο περιφερειακός αερομεταφορέας Loganair με έδρα τη Γλασκώβη προειδοποίησε τους πελάτες του στο X (παλαιότερα γνωστό ως Twitter): «Υπήρξε βλάβη σε όλο το δίκτυο των υπολογιστικών συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα το πρωί». Είπε ότι οι περιφερειακές πτήσεις της Σκωτίας μπορούν να πραγματοποιηθούν, αλλά οι διεθνείς πτήσεις ενδέχεται να καθυστερήσουν.

Οι πτήσεις από την Ιρλανδία επηρεάστηκαν επίσης και καθυστέρησαν, ενώ πολλές από αυτές έπρεπε να διασχίσουν τον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκτός από τους παραθεριστές, στους επιβάτες που επηρεάστηκαν από τις καθυστερήσεις περιλαμβάνονταν πολλοί άνθρωποι που επέστρεφαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στην Ουγγαρία.

Χειροκίνητα σχέδια πτήσεων

Οι επιβάτες ενημερώθηκαν ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις οκτώ έως 12 ωρών, ενώ οι μηχανικοί αγωνίζονταν να εντοπίσουν και να αποκαταστήσουν το πρόβλημα. Περιορισμένος αριθμός πτήσεων μπόρεσε να απογειωθεί, αλλά η ροή της εναέριας κυκλοφορίας μειώθηκε σημαντικά, με τους ελεγκτές να αναγκάζονται να εισάγουν χειροκίνητα τα σχέδια πτήσεων.

Σύμφωνα με ιστοτόπους παρακολούθησης πτήσεων, τα αεροπλάνα καθυστέρησαν σε μεγάλο βαθμό στο Χίθροου του Λονδίνου, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, από τις 11.30 π.μ. περίπου.

Η NATS επιβεβαίωσε το πρόβλημα περίπου στις 12.10 μ.μ., λέγοντας ότι «επί του παρόντος αντιμετωπίζει τεχνικό πρόβλημα» και ότι «εφάρμοσε περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας για τη διατήρηση της ασφάλειας».

Σε μια ενημερωμένη δήλωση ανέφερε: «Η ΝΑΤ δεν έχει καμία σχέση με την αεροπορική εταιρεία: Συνεργαζόμαστε τώρα στενά με τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια για να διαχειριστούμε τις πτήσεις που επηρεάζονται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Οι μηχανικοί μας θα παρακολουθούν προσεκτικά την απόδοση του συστήματος καθώς θα επιστρέφουμε σε κανονικές λειτουργίες.

Το πρόβλημα με τον προγραμματισμό πτήσεων επηρέασε την ικανότητα του συστήματος να επεξεργάζεται αυτόματα τα σχέδια πτήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι τα σχέδια πτήσεων έπρεπε να επεξεργάζονται χειροκίνητα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο όγκο, εξ ου και η απαίτηση για περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας.

«Προτεραιότητά μας είναι πάντα να διασφαλίζουμε ότι κάθε πτήση στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ασφαλής και λυπούμαστε ειλικρινά για την αναστάτωση που προκαλεί αυτό. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με την αεροπορική σας εταιρεία για πληροφορίες σχετικά με το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την πτήση σας».

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Cirium, 232 εξερχόμενες πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και 271 εισερχόμενες πτήσεις είχαν ακυρωθεί μέχρι τις 14:30, δηλαδή λίγο κάτω από το 10% όλων των δρομολογίων, αλλά ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί καθώς το πρόβλημα συνεχίζεται.

Εκπρόσωπος του Heathrow δήλωσε: «Η πτήση του Χίθροου δεν είναι η μόνη που θα μπορούσε να σταματήσει: «Ως αποτέλεσμα των προβλημάτων του εθνικού εναέριου χώρου υπάρχει αναστάτωση στις πτήσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Συνεργαζόμαστε στενά με τη NATS και άλλους εταίρους του αεροδρομίου για να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο που έχει αυτό στους επιβάτες».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολιτική λύση για την Κριμαία και λεφτά για εκλογές ζητά τώρα ο Ζελένσκι

Αλί Σαμπανσί: Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του μετά το σοβαρό ατύχημα με ταχύπλοο σκάφος

Φλόριντα: Καρέ-καρέ η συντριβή ελικοπτέρου – 2 άτομα στο νοσοκομείο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 08:59