search
ΤΕΤΑΡΤΗ 05.06.2024 03:07
MENU CLOSE

Χαλβάς λεμόνι με ινδοκάρυδο

01.09.2023 06:13
xalvaslemoni

Μια παραλλαγή του παραδοσιακού χαλβά 1-2-3-4, όπου η προσθήκη του λεμονιού και των νιφάδων ινδοκάρυδου του προσδίδουν μια ελαφριά και φρέσκια γεύση και κάνουν το γλύκισμα αυτό ευχάριστα δροσιστικό ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Σερβίρεται συνήθως τις ημέρες της νηστείας και αποτελεί το νούμερο ένα κέρασμα στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της Κρήτης.

Υλικά για τη Συνταγή

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 φλιτζάνια σιμιγδάλι (1 ψιλό + 1 χονδρό)

3 φλιτζάνια ζάχαρη

4 φλιτζάνια νερό

3 μεγάλα λεμόνια (μόνο το ξύσμα)

1 φλιτζάνι ινδοκάρυδο + λίγο επιπλέον για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

1.Αρχικά, τρίψτε τα λεμόνια και πάρτε το ξύσμα προσέχοντας να αφαιρέσετε μόνο το κίτρινο μέρος και όχι το λευκό, που πικρίζει. Βάλτε το ξύσμα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το νερό και τη ζάχαρη και αφήστε το να πάρει μια βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το σιρόπι να βράσει για 5 λεπτά. Αποσύρετε και αφήστε στην άκρη.

2. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο και ρίξτε βροχηδόν τα σιμιγδάλια. Ψήστε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για περίπου 5 λεπτά.

3. Χαμηλώστε τη φωτιά και ρίξτε πολύ προσεκτικά μέσα στην κατσαρόλα, το έτοιμο σιρόπι που έχετε αφήσει στην άκρη. Προσοχή, διότι το μίγμα θα αρχίσει να κοχλάζει και να πιτσιλάει παντού.

4. Προσθέστε και το ινδοκάρυδο και συνεχίστε το έντονο ανακάτεμα πάνω στη χαμηλή φωτιά. Συνεχίστε μέχρι ο χαλβάς να πήξει και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

5. Βρέξτε με λίγο νερό μια φόρμα ή ένα ταψί και αδειάστε μέσα το μίγμα του χαλβά. Ισιώστε την επιφάνειά του, πασπαλίστε με λίγο επιπλέον τρίμμα καρύδας και τοποθετήστε τον στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες.

6. Διατηρήστε τον λεμονοχαλβά στο ψυγείο και σερβίρετέ τον παγωμένο.

Διαβάστε επίσης:

Ταρτάκια ντομάτας με φύλλο σφολιάτας

Viennetta, το θρυλικό παγωτό της δεκαετίας του ‘90

Σπαγγέτι με τηγανητά κολοκυθάκια (Spaghetti alla Nerano)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 05.06.2024 01:08