search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 04:23
MENU CLOSE

Ανανέωση και αναβρασμός στην ΕΡΤ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2297
31/08/2023
02.09.2023 13:04
ERT3

Στην ΕΡΤ η κατάσταση που διαμορφώνεται επιβεβαιώνει τη φράση «η ζωή μας κύκλους κάνει» και παραπέμπει σε στιγμές «χρυσής» εποχής για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα του μακρινού παρελθόντος με αμφίσημο πρόσημο. Τότε πριν από περίπου μία εικοσαετία είχε αναπτύξει – για πρώτη φορά – χαρακτηριστικά ιδιωτικού καναλιού.

Ήταν μια ΕΡΤ σε άνθηση, με ενημερωτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα, με υπολογίσιμη ελληνική μυθοπλασία αλλά και με παχυλότατους μισθούς (με ποσά πέντε ψηφίων ως μηνιαίες απολαβές) σε εξωτερικούς συνεργάτες αλλά και μόνιμους. Έπειτα ήρθε η διακυβέρνηση ΓΑΠ, με εξορθολογισμό των οικονομικών κι ύστερα ήρθε το «μαύρο» στην ΕΡΤ – γνωστή, αλήστου μνήμης, ιστορία.

Η άνθηση…

Στις μέρες μας η ΕΡΤ βρίσκεται σε ανθοφορία. Με τη μυθοπλασία και το άλλο ψυχαγωγικό πρόγραμμα βάζει σε διαδικασία τηλεθεατές να μην προσπερνούν το πλήκτρο του τηλεκοντρόλ στο οποίο είναι, ως επιλογή, η ΕΡΤ1.

Γίνεται προσπάθεια τα κανάλια του κρατικού φορέα να έχουν διακριτά χαρακτηριστικά και ρόλους. Το ΕΡΤNews για την ενημέρωση, η ΕΡΤ1 για την ψυχαγωγία, η ΕΡΤ3 για την περιφέρεια, τις τοπικές κοινωνίες, τα Βαλκάνια την εναλλακτική τηλεοπτική πρόταση. Αίνιγμα υπάρχει περί την ΕΡΤ2, η οποία κατά περιόδους ήταν στους κεντρικούς σχεδιασμούς το κανάλι για τον Πολιτισμό. Λέγεται ότι συν τω χρόνω θα μάθουμε τι μέλλει γενέσθαι.

…και ο κοχλασμός

Παρόλα αυτά ήχος κοχλασμού ακούγεται από το ραδιομέγαρο της Μεσογείων 432 αλλά και από τα κεντρικά της ΕΡΤ3 στη συμβολή της Λεωφόρου Στρατού με την Καυταντζόγλου εξαιτίας των σχεδιασμών αλλά και μεθοδεύσεων.

Το μόνιμο προσωπικό υποκαθίσταται, από συναδέλφους της αγοράς σε αρκετούς τομείς της ενημέρωσης και στις περισσότερες από τις θέσεις, μπροστά από τις κάμερες. Θεμιτό μεν αλλά στο ερώτημα από τους εκπρόσωπους των εργαζομένων για ανάδειξη από το δημοσιογραφικό δυναμικό της εταιρείας απαντήσεις και επιχειρήματα, δεν ήταν πειστικά – ικανοποιητικά, όπως υποστηρίζεται.

Σωρεία τα περιστατικά λογοκρισίας, προληπτικής λογοκρισίας και μετάδοσης ειδήσεων με χρονοκαθυστέρηση, φαινομένων μετα-αλήθειας, αφηγημάτων.

Από τα φαινόμενα του πρόσφατου καιρού, τα οποία τείνουν να γίνουν… τάση, είναι τα μονοπρόσωπα τηλεοπτικά συνεργεία, όπως κατ’ επανάληψη καταγγέλλουν φορείς εργαζομένων της ΕΡΤ, ενέργειες οι οποίες, στο πλαίσιο ανανέωσης προγραμμάτων, αποκτούν τιμωρητική διάσταση, όπως υποστηρίζεται ότι συνέβη με την «Αυλή των χρωμάτων» και τη δημοσιογράφο Αθηνά Καμπάκογλου.

Η μεθόδευση είναι – κατά κύκλους περί την ΕΡΤ – παρόμοια με εκείνη για την εκπομπή «Europe» και την Εύα Μπούρα πριν από τρία χρόνια.

Η συρρίκνωση της ΕΡΤ3

Μεταξύ άλλων, έχουμε και τη σχεδιαζόμενη από καιρό αναβάθμιση της ΕΡΤ3 σε περιφερειακό «παίκτη» με σκοπό να καλύπτει και να αναδεικνύει θέματα της περιφέρειας και ταυτοχρόνως να αποτελεί «γέφυρα» με τα Βαλκάνια προσφέροντας επίσης προτάσεις εναλλακτικών προγραμμάτων για την αειφόρο ανάπτυξη, τον άνθρωπο, το περιβάλλον, τον Πολιτισμό και τις Τέχνες, την Παράδοση.

Αν και το σκεπτικό έχει σωστή κατεύθυνση- είναι διαπιστωμένο ότι στις κοινωνίες εκτός μεγάλων αστικών κέντρων, επικρατεί προτίμηση στα νέα από τοπικά-περιφερειακά ΜΜΕ- η απόφαση προκαλεί αντιδράσεις.

Η μετατόπιση και συγκέντρωση της ενημέρωσης στο ΕΡΤNews και η αφαίρεση δελτίων ειδήσεων από την ΕΡΤ3 θεωρείται ως συρρίκνωση του ρόλου και του χαρακτήρα του σταθμού και ταυτοχρόνως απαξίωσης της δημοσιογραφικής δύναμης που έχει.

Από τις δημοσιογραφικές ενώσεις (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ) και όχι μόνον από εκείνες, εκφράζεται έντονη ανησυχία και προβληματισμός ότι «η ενημερωτική φωνή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν μπορεί να είναι ελλειμματική και γεωγραφικά περιορισμένη. Και το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ3 δεν είναι δυνατόν να απαξιώνεται με μία τέτοια επιχείρηση παροπλισμού».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση της ένωσης τεχνικών ιδιωτικών καναλιών βόρειας Ελλάδας (ΕΤΙΤΒΕ) με την οποία υπογραμμίζουν πως «μετά την εφαρμογή των μονομελών συνεργείων, η κατάργηση του ωριαίου μεσημεριανού δελτίου και μοναδικού γενικού περιεχομένου του καναλιού πλήττει βίαια τον ενημερωτικό πυρήνα της ΕΡΤ3».

Η ΕΣΗΕΑ μάλιστα με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά σε ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3 χρεώνει στον πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα ότι «σταθερά υποτιμά και απαξιώνει εργαζομένους, ενώ, παράλληλα, αγνοεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ. Συστηματικά αποφασίζει μόνος του και στη συνέχεια διαρρέει εντέχνως τις αποφάσεις του, πριν καν πάρουν την έγκριση των μελών του Δ.Σ.». με αφορμή τις εξελίξεις για την εκπομπή «Η αυλή των χρωμάτων» τονίζει πως ««πρώτιστο καθήκον της εκάστοτε διοίκησης της ΕΡΤ είναι η αξιοποίηση των εργαζομένων και όχι η σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων σε εξωτερικές και μεικτές παραγωγές και σε πειραματισμούς με παρουσιαστές χωρίς εμπειρία στο αντικείμενο».

Διαβάστε επίσης:

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του Σαββάτου (Video)

Η κορυφαία θέση τηλεθέασης της Πέμπτης είχε ερυθρόλευκο χρώμα

Το μεγαλύτερο κομμάτι τηλεθέασης στο Mega και πάλι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42