search
ΠΕΜΠΤΗ 06.06.2024 12:45
MENU CLOSE

2η ΥΠΕ για Μεταξά: Συνεχίζονται κανονικά οι χημειοθεραπείες – Δεν τίθεται θέμα με τη σίτιση

04.09.2023 22:47
metaxa-nosokomeio-new

Η  διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τις καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» για τη διακοπή χημειοθεραπειών σε καρκινοπαθείς αλλά και την ελλιπή σίτιση.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η 2η ΥΠΕ στην ανακοίνωση της:

  • «Σήμερα, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν κανονικά συνολικά 80 προγραμματισμένες χημειοθεραπείες. Σημειώθηκε αναβολή μιας θεραπείας για διαδικαστικούς λόγους. Οι θεραπείες συνεχίζονται κανονικά τις επόμενες μέρες, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η αναβληθείσα  θεραπεία στον ασθενή.
  • Δεν τίθεται ζήτημα με τη σίτιση στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο. Η διατροφή ακολουθεί τις διεθνείς προδιαγραφές με πλήρη επάρκεια αγαθών.
  • Διερευνώνται τα αίτια που προκάλεσαν την αναβολή της θεραπείας και κατ’ επέκταση την ταλαιπωρία του ασθενή».

Σημειώνεται πως με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εργαζομένων στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», αναφέρει πως είναι ορατός ο κίνδυνος να παγώσουν οι χημειοθεραπείες τις επόμενες ημέρες στο αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων ενώ παράλληλα δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός για τη σίτιση των ασθενών.

Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με την καταγγελία του φαρμακείου ο προϋπολογισμός για το φάρμακο έχει εξαντληθεί (έχει απομείνει ένα υπόλοιπο 5.000 ευρώ, όταν οι μηνιαίες ανάγκες σε φάρμακα για τους ογκολογικούς ασθενείς φτάνουν τα 3.500.000 ευρώ το μήνα!). Μάλιστα τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν ακυρώσεις χημειοθεραπειών και ατελείς φαρμακευτικές αγωγές των νοσηλευομένων ασθενών, καθώς εξαντλείται το στοκ που υπάρχει στο φαρμακευτικό τμήμα.

Επίσης σύμφωνα με το Τμήμα Διατροφής δεν υπάρχουν χρήματα ούτε στους αντίστοιχους κωδικούς δέσμευσης (ΚΑΕ) των τροφίμων με κίνδυνο από την ερχόμενη εβδομάδα να μην μπορούν να σιτιστούν οι ασθενείς.

«Μετά από σχεδόν 2 χρόνια προμήθειας τροφίμων μέσω της ψυχοφθόρου και κοστοβόρου διαδικασίας των μικροεντολών προμήθειας έφτασε να γίνει η έναρξη των συμβάσεων των τροφίμων στις 8/8/23 με δέσμευση μόλις 28.000 ευρώ, που δεν επαρκούν για την κάλυψη της σίτισης των ασθενών ούτε για έναν μήνα. Βέβαια να σημειώσουμε ότι έτσι και αλλιώς ο ίδιος ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για τη διενέργεια του διαγωνισμού των τροφίμων (399.975,73 ευρώ με ΦΠΑ) είναι πετσοκομμένος στο μισό των αναγκών και μπορεί να καλύψει τη σίτιση των ασθενών για περίπου ένα εξάμηνο, όταν η αρχική εισήγηση του Τμήματος Διατροφής, μετά και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα που συνεχίζουν ανεξέλεγκτα μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν για περίπου 700.000 ευρώ ετησίως. Το αίσθημα ζητιανιάς για την προμήθεια τροφής για τους ογκολογικούς ασθενείς του νοσοκομείου είναι διάχυτο στην προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοι να το πετύχουν.

Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε αυτή τη στιγμή να παρακαλάμε για την έγκριση άλλης μιας τροποποίησης του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, αρχικά από το ΔΣ του νοσοκομείου και στη συνέχεια από Δ.Υ.Πε. και Υπουργείο. Και μολονότι μάθαμε ότι η έγκριση από το ΔΣ του νοσοκομείου τελικά δόθηκε χτες υπάρχει η αναμονή για την έγκριση του υπουργείου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Daniel: Έρχεται μεσογειακός κυκλώνας; Πού θα «χτυπήσει», ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» για πλημμύρες

Καισαριανή: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης με τη σύριγγα αλλά δεν εντοπίστηκε

Μοσχάτο: Συνελήφθησαν ανήλικοι που πετούσαν πλακάκια και κλιματιστικά από ταράτσα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 06.06.2024 12:45