search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:24
MENU CLOSE

Χημειοθεραπείες: Ο παράγοντας που επηρεάζει την αποτελεσματικότητά τους κρύβεται στο έντερο

03.03.2023 19:09
chemotherapy

Θα μπορούσε το μικροβίωμα του εντέρου να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας; Νεότερη μελέτη υποδεικνύει το ρόλο των «καλών» βακτηρίων στη δράση των θεραπειών κατά του καρκίνου

Ένας μικρόκοσμος «καλών» βακτηρίων διαβιεί στο μικροβίωμα του εντέρου, η κατάσταση του οποίου γνωρίζουμε ήδη ότι μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέσω αυτής της πολύτιμης συσχέτισης όμως, θα μπορούσε να ρυθμιστεί και η αποτελεσματικότητα των χημειοθεραπειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Επί του παρόντος, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις θεραπείες για τον καρκίνο.

Ειδικότερα, στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Nature, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του εντερικού μικροβιώματος στη χημειοθεραπεία που χορηγείται σε ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου.

Προηγούμενες σχετικές μελέτες ανέδειξαν ότι η χημειοθεραπεία για τον μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος δρα αποτελεσματικά, ωστόσο ορισμένες φορές δεν έχει τα θετικά αποτελέσματα, και αυτή η διαφορά μπορεί να συνδέεται με τη διατροφική αντίσταση, χωρίς όμως να είναι γνωστή η πηγή της. Σε αυτή την κατεύθυνση εστίασαν οι ερευνητές, εξετάζοντας την πιθανότητα ορισμένοι μικροοργανισμοί στο μικροβίωμα του εντέρου να επηρεάζουν τη διαδικασία.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

Τα 7 λάθη που όλοι κάνουμε στο ντους

Είσαι άνω των 65; Τι αλλάζει στον οργανισμό – Τι να προσέχεις στη διατροφή σου

Έμφραγμα – Εγκεφαλικό: Το πασίγνωστο γλυκαντικό που δεν «αγαπά» την καρδιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:01