search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 10:42
MENU CLOSE

Φωτιές: Πώς θα αναγεννηθούν τα καμένα δάση – Τι λέει στο topontiki.gr o δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος (Photos)

04.09.2023 11:50
kamena 2 new

Στη λεωφόρο Μαραθώνος, στο ύψος της στροφής προς τον Άγιο Ανδρέα, εάν στρέψει κανείς το μάτι του προς τα αριστερά θα δει έναν λόφο με ένα πράσινο χαλί.

Εκατοντάδες μικρά πευκάκια έχουν φυτρώσει το ένα διπλα στο άλλο. Πρόκειται για μία, άλλοτε πευκοφυτη έκταση, που είχε καεί κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι το καλοκαίρι του 2017.  

Η Μεσογειακή φύση είναι προσαρμοσμένη στις πυρκαγιές και ξαναγεννάται. Το ερώτημα ωστόσο, τι πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να προστατεύσουμε τις καμένες εκτάσεις και να τις βοηθήσουμε να ξαναγεννηθούν ώστε να μην οδηγηθούμε σε ερημοποίηση.

Οι ειδικοι λένε ότι η διαχείριση μιας καμένης έκτασης μετά τη φωτιά είναι το ίδιο σημαντική με την πρόληψη ή την αντιμετώπιση μιας φωτιάς. Σε περίπτωση, βέβαια, που θέλουμε το φυσικό περιβάλλον να αποκατασταθεί.

 «Τις καμένες εκτάσεις φροντίζει η φύση να τις αναδασώσει», αναφέρει μιλώντας στο topontiki.gr ο δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος, δασολόγος, Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα».

«Όταν έχουμε ένα ώριμο δάσος που μπορεί να παράγει καρπούς δεν χρειάζεται να κάνουμε επεμβάσεις αναδασώσεων, διότι υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός σπερμάτων στο έδαφος αμέσως μετά τη φωτιά. Εκείνο για το οποίο πρέπει να φροντίσουμε το πρώτο διάστημα είναι να προστατεύσουμε το έδαφος από τη διάβρωση όπου χρειάζεται (εδάφος που εύκολα διαβρώνεται, πλαγιές με μεγάλη κλίση), με διάφορους ενδεδειγμένους τρόπους (π.χ. κατασκευάζοντας κορμοδέματα στις πλαγιές και κορμοφράγματα στην κοίτη ρεμάτων, απλώνοντας τάπητα άχυρου ή σπέρνοντας επιλεγμένα ετήσια λιβαδοπονικά φυτά για προστασία, κλπ.)» λέει, επισημαίνοντας πόσο σημαντικά είναι τα  αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα

Τα πεύκα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής βλάστησης

Σε ότι αφορά τη συζήτηση που γίνεται για τα πεύκα και κατά πόσο αυτά είναι κατάλληλα για την αναγέννηση των δασών δεδομένου ότι πιάνουν φωτιά εύκολα και καίγονται εύκολα ο κ. Ξανθόπουλος επισημαίνει:    

Τα κουκουνάρια συνήθως δεν καίγονται με τη φωτιά, καψαλίζονται εξωτερικά και υπάρχει ένας μηχανισμός ευφυής από τη φύση ώστε να ανοίγουν αμέσως μετά τη φωτιά και να υπάρχει πλήρης διασκορπισμός των σπερμάτων στο έδαφος. Το επόμενο φθινόπωρο και χειμώνα μπορούμε να έχουμε μια ικανοποιητική φυσική αναγέννηση

«Τα πεύκα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της  μεσογειακής βλάστησης. Δεν είναι επιλογή μας αν θα βάλουμε το άλφα βήτα είδος παντού. Υπάρχουν θέσεις στις οποίες θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τη βλάστηση. Συνήθως αυτό που κάνουμε είναι να περιμένουμε να αναγεννηθεί το πευκοδάσος», εξήγησε

«Εάν υπάρχουν θέσεις όπου υπάρχει αρκετή υγρασία βάζουμε άλλα κυρίως πλατύφυλλα, είδη. Ωστόσο ότι και να κάνει ο άνθρωπος το πευκοδάσος θα ξαναέρθει. Είναι στη φύση του» πρόσθεσε.

.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ Ξανθόπουλο «η φυσική αναγέννηση θα έρθει. Βεβαίως στα πλαίσια της κοινωνικής ευαισθητοποίησης είναι καλό να γίνονται από σχολεία, φορείς κάποιες αναδασώσεις. Ωστόσο πάντα με επίβλεψη των αρμόδιων υπηρεσιών και των δασολόγων. Εάν υπάρχουν περιοχές που έχουμε φόβο ότι θα υπάρξει υπερβόσκηση – όχι απλή βόσκηση – εκεί πρέπει να παρέμβουμε. Ο νόμος προβλέπει προστασία από τη βοσκή έως 10 έτη εκτός αν κρίνει νωρίτερα ο δασάρχης ότι έχει εξασφαλιστεί η αναγέννηση». 

Ο κ. Ξανθόπουλος επισημαίνει , τέλος, ότι «η δασική υπηρεσία που θα έπρεπε να διαχειρίζεται τον δασικό πλούτο της χώρας μας έχει υποστελεχωθεί συστηματικά εδώ και κάποιες δεκαετίες.

Είναι αίτημα όλων των δασολόγων. Ένα δάσος πρέπει να το συντηρήσουμε, να το διαχειριστούμε. Αν δεν το κάνουμε αυτό, η φωτιά θα έρθει αργά ή γρήγορα.

Άρα χρειαζόμαστε μια σωστή δασική υπηρεσία, επαρκώς στελεχωμένη, γιατί τα τελευταία στελέχη σε λίγο θα φύγουν με συντάξεις και οι λίγοι που θα απομείνουν, μπλεγμένοι στα γραφειοκρατικά γρανάζια της δημόσιας διοίκησης (π.χ. κύρωση δασικών χαρτών) ελάχιστα θα μπορούν να προσφέρουν στη διαχείριση των δασών».

Διαβάστε επίσης

Νέος Κόσμος: Άνδρας έχει ταμπουρωθεί στο σπίτι του – Φέρεται να κρατάει όπλο

Καιρός: Καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνούς φέρνει η «ψυχρή λίμνη» – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Μάρω Δούκα: Η συγκινητική ανάρτηση για τον Ζακ Κωστόπουλο – «Αδικαίωτος ακόμη…»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 10:42