search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 09:24
MENU CLOSE

Πούτιν: Η ουκρανική αντεπίθεση απέτυχε – «Σκληρό ροκ» για τα σιτηρά

04.09.2023 18:32
putin-erdogan-123-new

Η ουκρανική αντεπίθεση που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου, έχει «αποτύχει», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι. Επανέλαβε τη θέση του ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα μόλις εκπληρωθούν τα ρωσικά αιτήματα που σχετίζονται με τη συμφωνία.

«Δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες, έχουν αποτύχει. Σε κάθε περίπτωση, έτσι ακριβώς δείχνει σήμερα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σότσι, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια, αλλά πιστεύω ότι η κατάσταση θα παραμείνει έτσι», συμπλήρωσε.

Ο Πούτιν επανέλαβε την κριτική του στη Δύση σχετικά με τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών, από την οποία η Ρωσία αποχώρησε τον Ιούλιο.

Υπενθύμισε ότι το Κίεβο χρησιμοποίησε ανθρωπιστικούς διαδρόμους για «τρομοκρατικές επιθέσεις» σε αστικές εγκαταστάσεις, ενώ η Ρωσία «παρείχε εγγυήσεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας». Την ίδια στιγμή, η Δύση, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, εξαπάτησε τη Μόσχα: Από τους 32,8 εκατομμύρια τόνους φορτίου που εξήχθησαν από την Ουκρανία, περισσότερο από το 70% πήγε σε πλούσιες χώρες, πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Ο Πούτιν τόνισε ότι η ρωσική πλευρά θα αναβιώσει αμέσως αυτή τη συμφωνία μόλις εκπληρωθούν οι υποσχέσεις που της δόθηκαν, «μόλις εφαρμοστούν πλήρως όλες οι συμφωνίες για την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών γεωργικών προϊόντων».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία προετοιμάζει με τον ΟΗΕ «νέες προτάσεις» για την αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά.

«Έχουμε ετοιμάσει μια νέα σειρά προτάσεων σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ. Πιστεύω ότι είναι εφικτό να επιτύχουμε αποτελέσματα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος δίπλα στον Ρώσο ομόλογό του.

Μιλώντας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητά του να γίνει μεσολαβητής μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε απάντηση, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι το Κίεβο «έστειλε στα σκουπίδια» τις συμφωνίες που επετεύχθησαν με τη μεσολάβηση του Ερντογάν. Κανείς δεν επιστρέφει σε αυτό. «Ακούμε για κάποιες νέες πρωτοβουλίες, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που έχει ποτέ συζητηθεί μαζί μας», πρόσθεσε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Μόσχα ποτέ δεν αρνήθηκε και δεν αρνείται τις διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Όλαφ Σολτς: Ο… πειρατής της Γερμανίας – Η χιουμοριστική ανάρτηση του καγκελάριου για το τραυματισμένο μάτι του (photo)

Βρετανία: Τεράστιο σκάνδαλο σε φυλακή με 18 γυναίκες υπαλλήλους να έχουν συνάψει σχέσεις με κρατούμενους

Ισπανία: Ένας νεκρός και δύο αγνοούμενοι από τις καταρρακτώδεις βροχές (video/photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 09:23