search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 05:33
MENU CLOSE

«Βούλιαξε» ο Βόλος και το Πήλιο – Βιβλική καταστροφή με δρόμους-ποτάμια και χειμάρρους – Πώς θα κινηθεί τη νύχτα η κακοκαιρία Daniel

05.09.2023 21:56
daniel-kakokairia-volos-12-new

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Daniel βρέθηκε η Μαγνησία, με ολόκληρη την πόλη του Βόλου να πλημμυρίζει και το Πήλιο να μετατρέπεται σε έναν απέραντο καταρράκτη. Η κακοκαιρία θα επιμείνει στην ίδια ένταση για τουλάχιστον 24 ώρες ακόμη, με τις πρώτες πρωινές ώρες να αναμένεται νέα έξαρση του φαινομένου.

Η νύχτα αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας, καθώς τα φαινόμενα θα επιμείνουν και θα είναι εξίσου έντονα τις επόμενες ώρες, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Η Μαγνησία «βούλιαξε» από τους χειμάρρους και τις κατολισθήσεις. Tο βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε το ζευγάρι των Αυστριακών τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί στην Ξινόβρυση Μαγνησίας και οι οποίοι είχαν παρασυρθεί από ορμητικά νερά στο Νότιο Πήλιο.

Άλλα δύο άτομα αγνοούνται στην περιοχή του νοτίου Πηλίου μετά την σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή. Το πρωί της Τρίτης εντοπίστηκε νεκρός ένας κτηνοτρόφος. Ο τραγικός απολογισμός δεν τελειώνει εδώ, καθώς η επόμενη μέρα της πρωτοφανούς καταιγίδας, θα φέρει στην επιφάνεια το μέγεθος των συνεπειών.

Πτέρυγα του Γηροκομείου Βόλου κατέρρευσε από τα ορμητικά νερά του ποταμού, ενώ η κακοκαιρία Daniel εξακολουθεί να σφυροκοπά τη Μαγνησία. Εκκενώθηκε ακόμη το Κέντρο Υγείας Αγαλαστής. Στο έλεος των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ο Βόλος, το Πήλιο, η Σκιάθος και η Λάρισα. Νέο μήνυμα εστάλη από το 112 παρατείνοντας έτσι την απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλο το νομό.

Λίγο μετά τις 20.00 δόθηκε εντολή για εκκένωση του Γηροκομείου του Βόλου καθώς το ρέμα Κρυσπίδωνα, που έχει προκαλέσει με την υπερχείλιση, εξαιτίας των ιστορικών όγκων βροχής πάμπολα προβλήματα στην πόλη του Βόλου, παρέσυρε την παλιά πτέρυγα και προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές, ωστόσο, δεν κινδύνευσε κάποιος από τους 94 ανθρώπους ανθρώπους που φιλοξενούνται εκεί.

Οι τρόφιμοι του Γηροκομείου μεταφέρθηκαν σε πρόσκαιρη δομή που δημιουργήθηκε για να τους φιλοξενήσει με ασφάλεια.

Εκκενώθηκε και το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής Πηλίου

Την ίδια ώρα εκκένωση διατάχθηκε από την Πολιτική Προστασία και στο Κέντρο Υγείας της Αργαλαστής, στο νότιο Πήλιο. Δημιουργήθηκε δομή στο δημαρχείο του νότιου Πηλίου, στην οποία μεταφέρθηκαν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στο χώρο του Κέντρου Υγείας παρέμειναν μόνο δυνάμεις της Προσβεστικής για την παροχή βοήθειας.

Μεγάλα τμήματα της περιοχής του Βόλου, της Νέας Ιωνίας και των προαστίων της πόλης εξακολουθούν να είναι χωρίς ρεύμα.

Νύχτα αγωνίας

«Δεν έχει γραφτεί ξανά τέτοιο ύψος βροχής» τόνισε η μετεωρολόγος του ΣΚΑΙ, Χριστίνα Σούζη αναφερόμενη στα 654 mm που έπεσαν στη Ζαγορά Πηλίου.

«Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στη διάρκεια της νύχτας, δεν θα σταματήσουν όμως» επισήμανε για να προσθέσει ότι το πρωί της Τετάρτης θα υπάρξει επιδείνωση σε Εύβοια και Μαγνησία.

Όσον αφορά στην Αττική, θα βρέχει κατά διαστήματα. Την Πέμπτη θα χτυπηθούν κυρίως Μαγνησία και Θεσσαλία, ενώ αισθητή βελτίωση θα υπάρξει την Παρασκευή.

Ο μετεωρολόγος του Ant1, Τάσος Αρνιακός, περιγράφοντας το φαινόμενο έκανε λόγο για την «πρώτη κακοκαιρία του φθινοπώρου που κορυφώνεται το επόμενο διήμερο».

Για την Τετάρτη, όπως επισήμανε, αναμένονται καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, κυρίως σε Μαγνησία και Θεσσαλία, Σποράδες, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Την Πέμπτη, πρόσθεσε, θα επικρατήσουν παρόμοιες καιρικές συνθήκες, αλλά στη συνέχεια της ημέρας ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται.

Ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο τις επόμενες ώρες θα είναι Θεσσαλία, Βόλος και Πιερία, ενώ βροχές αναμένοντα και στην Αττική το πρωί της Τετάρτης.

Την Πέμπτη, σημείωσε, θα συνεχιστούν οι βροχές σε Θεσσαλία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Πελοπόννησο και Χανιά.

«Αποκλιμάκωση θα δούμε μετά την Πέμπτη» συμπλήρωσε ο κ.Τσατραφύλλιας.

Στην πρόγνωσή του, ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, είπε ότι στην περιοχή του Βπόλου θα επιμείνουν οι καταιγίδες. Μίλησε, δε, για βαρομετρικό χαμηλό που τείνει να λάβει τροπικά χαρακτηριστικά και θα αρχίσει να μετατοπίζεται προς τα νότια.

Συνέστησε προσοχή δε και για την περιοχή της κεντρικής και νότιας Εύβοιας.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν κυρίως από την κακοκαιρία την Τετάρτη είναι οι εξής: Χαλκιδική, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Αττική-Βοιωτία και Πελοπόννησος.

Από το μεσημέρι Πέμπτης, υπογράμμισε, οι συνθήκες θα είναι πιο ομαλές.

Νέο 112

Πριν λίγο νέο μήνυμα από το 112 εστάλη σε όλη την περιοχή της Μαγνησίας και υπενθυμίζει την απαγόρευση κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα, πλην των ειδικών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Σε ολόκληρη την περιοχή του Βόλου δεν κινείται κανένα όχημα, καθώς τα νερά έχουν καταλάβει τα πάντα και έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους δρόμους, ειδικά στην περιοχή του Πηλίου, όπου οδοστρώματα έχουν υποχωρήσει και ολόκληροι δρόμοι έχουν καταστραφεί εντελώς από τη μανία του νερού.

Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο και σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις των ειδικών θα συνεχιστεί και για τις επόμενες ώρες, χωρίς να μειωθεί η ένταση των φαινομένων.

Μετεωρολόγοι σε Μητσοτάκη: «Πιθανώς η μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στη χώρα»

Το κατώφλι του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πέρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερωθεί για τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κακοκαιρία «Daniel».

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι πιθανώς είναι η μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στη χώρα – πολύ περισσότερο νερό από αυτό που έπεσε στον Ιανό. Όπως σημειώνουν, είναι το πιο ακραίο φαινόμενο που συνέβη στην περιοχή (Μαγνησίας κλπ) απο πλευράς ύψους βροχής σε ενα 24ωρο, ενώ συνήθως τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν Οκτώβριο-Νοέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση από τους συμμετέχοντες υπουργούς, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, μετεωρολόγους και τους επιτελείς της Πυροσβεστικής. Συζητήθηκε ο συντονισμός για τις επόμενες δύσκολες ώρες καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη (εξασφάλιση ανοικτών δρόμων προς νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές, φιλοξενία ανθρώπων όπου χρειάζεται).

Όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, όλες οι δυνάμεις (πυροσβεστικής – αστυνομίας) επιχειρούν από το πρωί για απεγκλωβισμούς, αντλήσεις υδάτων και συνεχίζουν να είναι στο δρόμο. Όπως και του ΔΕΔΔΗΕ για να αντιμετωπιστούν οι διακοπές ρεύματος.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι θα πρέπει οι πολίτες να ακολουθούν πάντα τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και τα μηνύματα του 112.

Στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό συμμετείχαν οι υπουργοί: Βασίλης Κικίλιας, Γιάννης Οικονόμου, Γιάννης Μπρατάκος, Χρήστος Τριαντοπουλος, Ευάγγελος Τουρνάς, Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, Αρχηγός και επιτελείς Πυροσβεστικού Σώματος και με τηλεδιάσκεψη ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και οι μετεωρολόγοι.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος αναμένεται να μεταβεί αύριο στην περιοχή για καταγραφή και έναρξη διαδικασίας αποκατάστασης και αποζημιώσεων.

Νέα έξαρση του φαινομένου τις πρωϊνές ώρες

Για το πιο ακραίο φαινόμενο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σε ότι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο, από τότε που κρατούνται αρχεία στη χώρα, έκανε λόγο, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε δήλωσή του για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο κ. Κικίλιας ζήτησε «ιδιαίτερη προσοχή από όλους και καμία μετακίνηση» και προσέθεσε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας καθότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα:

«Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται για το πιο ακραίο φαινόμενο σε ότι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο, από τότε που κρατούνται αρχεία στη χώρα.

Στη Ζαγορά Πηλίου μέχρι τις 3 το μεσημέρι το ύψος βροχής είχε ανέβει στα 645 χιλιοστά.

Η εκτίμηση των μετεωρολόγων είναι ότι τα χιλιοστά θα αυξηθούν μέχρι να κλείσει το 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει. Μετά από κάποια μικρή ύφεση θα έχει και πάλι έξαρση τις πρωινές ώρες.

Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας καθότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ιδιαίτερη προσοχή από όλους και καμία μετακίνηση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση από αύριο το μεσημέρι.

Από την έναρξη του φαινομένου στην περιοχή επιχειρούν 77 συνεργεία της Πυροσβεστικής, καθώς και ομάδες από την 1η, 2η, 5η, 7η και 8η ΕΜΑΚ με λέμβους και ερπιστριοφόρα, μηχανήματα έργου, δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά η Ελληνική Αστυνομία και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνολικά η Πυροσβεστική έχει δεχτεί έως τώρα 690 κλήσεις».

Τεράστιες καταστροφές σε δρόμους, σπίτια, αυτοκίνητα, υποδομές – Ένας νεκρός

Θύμα της πρωτοφανούς κακοκαιρίας, στην περιοχή του Ανω Βόλου, που σαρώνει τον Βόλο και τη Μαγνησία, έπεσε ηλικιωμένος κτηνοτρόφος, Ο άτυχος άνδρας καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων του νερού, στην ευρύτερη περιοχή του Άνω Βόλου, την ώρα που προσπαθούσε μέσα στη θύελλα να φτάσει σε χώρο που είχε το κοπάδι με τα πρόβατά του.

Tο βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε το ζευγάρι των Αυστριακών τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί στην Ξινόβρυση Μαγνησίας και οι οποίοι είχαν παρασυρθεί από ορμητικά νερά στο Νότιο Πήλιο.

Άλλα δύο άτομα αγνοούνται στην περιοχή του νοτίου Πηλίου μετά την σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή .

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις τοπικές αρχές αγνοούνται δύο άτομα στην περιοχή της Πάλτσης χωρίς όμως να υπάρχει επιβεβαίωση από την αστυνομία και την πυροσβεστική.

Από τις πρωινές ώρες αγνοείται στον Βόλο ένας άνδρας, ο οποίος φέρεται να παρασύρθηκε από ρέμα στην Αγία Αικατερίνη.  O αγνοούμενος βρισκόταν μαζί με τον γιο του στο αυτοκίνητό τους, ο γιος εντοπίστηκε σώος, ενώ ο πατέρας εξακολουθεί να αναζητείται.

Η κατάσταση στους δρόμους του Βόλου είναι τραγική αφού τόνοι λάσπης και νερού συγκεντρώθηκαν στις κεντρικές λεωφόρους.

Η κυκλοφορία προς το νότιο Πήλιο διακόπηκε διότι κατέρρευσε η γέφυρα στην περιοχή της Μπούφας επί της εθνικής οδού Βόλου – Νεοχωρίου – Αργαλαστής.

Μέσα στην πόλη του Βόλου λόγω των βλαβών στα δίκτυα, δεν υπάρχει ηλεκτρικό, νερό, ίντερνετ και τηλέφωνο.

Επίσης στον Βόλο έχουν πλημμυρίσει οι εγκαταστάσεις του συγκροτήματος Τσαλαπάτα, του πρώην εργοστασίου που στεγάζει εκθέματα και εργαστήρια για την ιστορία της πλινθοκεραμοποιίας και το μνημείο αυτό της βιομηχανικής μας κληρονομιάς θάφτηκε στις λάσπες .

Στην Βόλο δεν θα λειτουργήσουν αύριο οι αστικές συγκοινωνίες, ενώ δεν υπάρχουν τρένα και δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ , ενώ συνεχίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Την ίδια στιγμή, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ενημερώνει για την κατάσταση των δρόμων σε ολόκληρο το γεωγραφικό διαμέρισμα, δηλαδή σε Λάρισα, Μαγνησία, Σποράδες.

Συγκεκριμένα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στις 7:30 απόψε έχει ως εξής:

Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

– Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

* Στην επαρχιακή οδό Αγιοκάμπου – Κόκκινου Νερού, από το ύψος της γέφυρας «ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ» έως τον οικισμό Κουτσουπιά,

* Στην επαρχιακή οδό Βελίκας – Αγιοκάμπου,

* Στην επαρχιακή οδό Κουτσουπιάς – Καρίτσας, εντός του οικισμού του Κόκκινου Νερού,

* Στην επαρχιακή οδό Παλαιόπυργου – Ομολίου,

* Στην επαρχιακή οδό Στομίου – Αλεξανδρινής – Παλαιόπυργου και

* Στην επαρχιακή οδό Γόννων – Ελιάς και

* Στον Ανατολικό Παράδρομο Π.Α.Θ.Ε. Μακρυχωρίου – Ευαγγελισμού (ύψος ΣΕΑ Ευαγγελισμού).

Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου και στον ορεινό όγκο του Πηλίου.

Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων:

* Στην οδό Λαρίσης, στον Βόλο, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τον κυκλικό κόμβο με τη Λεωφόρο Αθηνών μέχρι τη διασταύρωσή της με την Περιφερειακή Οδό Βόλου, καθώς και στη συνέχεια αυτής (Εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας), μέχρι το ύψος της ΠΕΒ

* Στην επαρχιακή οδό Ριζόμυλου – Καναλίων (από τη διασταύρωσή της με την ΠΕΟ Λάρισας – Βόλου έως το χωριό Κανάλια)

* Στην επαρχιακή οδό Βόλου – Καναλίων, από τα Μελισσάτικα έως και το χωριό Κερασιά

* Στην επαρχιακή οδό Βόλου – Καναλίων, από το χωριό Κερασιά έως το χωριό Κανάλια

* Στην επαρχιακή οδό Αγιάς – Βόλου, από το χωριό Κανάλια έως τα όρια του νομού Μαγνησίας προς το χωριό Καλαμάκι του νομού Λάρισας

* Στον Περιφερειακό (κόμβος Φυτόκου), εκτροπή οχημάτων

* Στην Παραλιακή Αγριάς, Περιφερειακός προς Αγριά, εκτροπή οχημάτων, στον κόμβο Διμηνίου και σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο της νήσου Σκιάθου.

Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας και εκτάκτου ανάγκης.

Σχεδόν 700 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, από τις 7 το πρωί της Τρίτης μέχρι και τις 5 το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας έλαβε 690 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 670 κλήσεις, εκ των οποίων:
  • στη Μαγνησία, 500 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 80 αντλήσεις υδάτων, και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 100 άτομα
  • στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 70 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 12 αντλήσεις υδάτων και
  • στη Σκιάθο 100 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 30 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 7 άτομα
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 20 κλήσεις, εκ των οποίων:
  • στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν για 3 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
  • στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 8 κοπές δέντρων και
  • στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου

Η πυροσβεστική καλεί τους κατοίκους που έχουν πλημμυρίσει τα σπίτια τους να ανέβουν σε ψηλότερους ορόφους.

Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής στη χώρα μας

Για κατάρριψη του ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής στην Ελλάδα με την κακοκαιρία Daniel, κάνουν λόγο οι επιστήμονες Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος, σε ανάρτησή τους στο meteo.gr.

Όπως αναφέρουν, σε μια από τις πιο ισχυρές κακοκαιρίες που έχει βιώσει η χώρα μας εξελίσσεται η κακοκαιρία Daniel, με τα ημερήσια ύψους βροχής στην Κεντρική Ελλάδα να ξεπερνούν κατά πολύ προηγούμενα ρεκόρ, τουλάχιστον από το 2006.

Οι πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στη Μαγνησία και στα παράλια της Λάρισας έχουν προκαλέσει τον θάνατο ενός ανθρώπου και σημαντικά προβλήματα στις υποδομές. Το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής μέχρι τις 20:30 καταγράφεται στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 754 mm*. Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής 644,7 mm είχε καταγραφεί στην Παλική Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού Κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέμβριο 2020. 

Στον χάρτη και στον ένθετο πίνακα παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής σε χιλιοστά μέχρι τις 20:30, όπως καταγράφηκαν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr την Τρίτη 5/9, με υποσημείωση στους μετεωρολογικούς σταθμούς που σταμάτησαν να μεταδίδουν νωρίτερα λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές συνεχίζονται. 

*Για λόγους σύγκρισης, αναφέρεται ότι στην περιοχή της Αθήνας (μετεωρολογικός σταθμός Ελληνικού, ΕΜΥ) σημειώνονται κατά μέσο όρο περίπου 400 mm σε έναν χρόνο!

Εικόνες αποκάλυψης – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Τις ακτές της Πιερίας, την Παραλία Κατερίνης ως τα παράλια του Πλαταμώνα, την Ημαθία και το νότιο τμήμα της Χαλκιδικής (χερσόνησοι Κασσάνδρας-Σιθωνίας) αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες το έντονο κύμα κακοκαιρίας.

Σ αυτές τις περιοχές έχουν επικεντρωθεί και οι προσπάθειες πρόληψης της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο μεταξύ για τους κατοίκους σε Ημαθία, Πιερία και Χαλκιδική, ήταν το μήνυμα 112 που έλαβαν σήμερα το πρωί αρκετοί και στην Θεσσαλονίκη. “Λόγω του εύρους του σήματος των κεραιών στην Θεσσαλονίκη το έλαβαν εκ παραδρομής”, διευκρίνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9», o προϊστάμενος της διευθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαρ. Στεργιάδης.

Η πολύ ισχυρή βροχόπτωση που είχαμε σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από πτώσεις 6 δένδρων που είχαμε στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ανέφερε.

«Στην περιοχή που θα χτυπήσει το φαινόμενο βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Έχουν ήδη γίνει καθαρισμοί ρεμάτων. Υπάρχουν και σκαπτικά μηχανήματα για κάθε ενδεχόμενο. Έχουμε ενημερώσει τους κατοίκους, τους τουρίστες, τους κατασκηνωτές να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις. Είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο και από την Πέμπτη σταματούν και οι βροχές», πρόσθεσε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μιλώντας στον Σκάι, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός,  είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η παρατεταμένη βροχόπτωση που επιμένει στη Μαγνησία. Να μη σκεφτούν καν οι άνθρωποι να βγουν από τα σπίτια τους, μπορεί να έχει τρωθεί η άσφαλτος, ακόμη και λεωφορεία είδαμε να τα καταπίνει η άσφαλτος. Είναι επικίνδυνο, να ακούνε οι άνθρωποι τις οδηγίες των αρχών. Μπορούμε να βρεθούμε σε ένα ψηλότερο σημείο- για παράδειγμα στο ξενοδοχείο, αν πάνε σε ψηλότερο όροφο, δεν διατρέχουν κίνδυνο. Κίνδυνο διατρέχουν όσοι βρίσκονται έξω, κοντά σε χειμάρρους. «Δεν ξέρουμε τι υπάρχει κάτω από το νερό», τόνισε. Πρόσθεσε ότι πρέπει να κυκλοφορούν μόνο τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, ενώ έχουν γίνει τουλάχιστον 500 κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα στην περιοχή του Βόλου και του Πηλίου. Δεκαπέντε άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από οχήματα. Προβλήματα τώρα αντιμετωπίζει και η Σκιάθος, πρόσθεσε ο κ.Αρτοποιός. Όπου υπάρχει κίνδυνος σπεύδουμε, αξιολογώντας τα συμβάντα- απεγκλωβίσαμε έξι άτομα από ισόγειο στην περιοχή Ποτιστικά. Οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες. Δυστυχώς είχαμε μία απώλεια και έχουμε και έναν άνθρωπο που αναζητούμε. Αύριο θα έχουμε πρόβλημα και στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, οι πολίτες να ακούνε τις οδηγίες των Αρχών. 

Εγκλωβίστηκαν στον Βόλο παιδιά από τα Τρίκαλα που θα έδιναν εξετάσεις

Απίστευτη ταλαιπωρία για γονείς και παιδιά από τα Τρίκαλα που εγκλωβίστηκαν στο Βόλο όπου μετέβησαν για να δώσουν εξετάσεις Γερμανικών, μιας και οι υπεύθυνοι δεν φρόντισαν να τις αναβάλλουν παρα τις προειδοποιήσεις για σφοδρή κακοκαιρία στην περιοχή.


Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν οι γονείς στο Trikalanews.gr, αν και βρίσκονταν σε πολύωρη αναμονή προκειμένου να καταφέρουν τα παιδια να δώσουν εξετάσεις, τελικά τους ενημέρωσαν πως αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν.



55 εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχείο στο παραλιακό μέτωπο του Βόλου



Στο μεταξύ, στιγμές τρόμου επικρατούν σε ξενοδοχείο του Βόλου, καθώς 55 άτομα, πελάτες και προσωπικό βρίσκονται εγκλωβισμένα εντός του κτιρίου, στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, χωρίς ρεύμα.

«Η θάλασσα είναι στο ίδιο ύψος με τον δρόμο. Έχουμε ανέβει στον 4ο όροφο και έχουμε ειδοποιήσει την πυροσβεστική υπηρεσία για να μας απεγκλωβίσει με ασφάλεια. Νερά μπαίνουν από την πόρτα της ρεσεψιόν» λέει στον ΑΝΤ1 η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου, που βρίσκεται ανάμεσα στους εγκλωβισμένους.

Βόλος: Με βάρκες ο απεγκλωβισμός πολιτών

Ακόμα και βάρκες επιστρατεύθηκαν από τις Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να απεγκλωβιστούν πολίτες και εργαζόμενοι από το κέντρο του Βόλου. Η θεομηνία δεν έχει τελειωμό για την πρωτεύουσα της Μαγνησίας, καθώς από νωρίς το πρωί οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Ο απεγκλωβισμός εργαζομένων και πολιτών που βρίσκονταν στο κτίριο του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ στην οδό Λαρίσης έγινε με βάρκες, προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Βόλος: Στη θάλασσα λεωφορείο του ΚΤΕΛ – Σώος ο οδηγός

Σύμφωνα με όσα καταγράφει αποκλειστικά το TheNewspaper.gr, ένα λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας, που εκτελούσε το δρομολόγιο Βόλος – Πλατανιάς Ν. Πηλίου, παρασύρθηκε από ορμητικά νερά και έπεσε στη θάλασσα, ενώ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το πήραν τα κύματα.

Ευτυχώς, ο οδηγός του πρόλαβε και το εγκατέλειψε, ενώ δεν υπήρχαν μέσα στο όχημα επιβάτες.

Την ίδια ώρα, αποκλεισμένα βρίσκονται δύο λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας σε Άγιο Δημήτριο Πηλίου και στον Προφήτη Ηλία στα Χάνια. Στη δεύτερη περίπτωση το σταθμαρχείο έχει χάσει την επικοινωνία με τον οδηγό. Σε κανένα λεωφορείο δεν υπήρχαν επιβάτες.

112 για 5 περιοχές

Μήνυμα στάλθηκε από το 112 για τους κατοίκους των περιοχών Πιερίας, Θεσσαλίας, Σποράδων, Εύβοια και Φθιώτιδα να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολυθούν τις οδηγίες των αρχών.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Βόλο και ορεινή Μαγνησία

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβάλλεται στον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, από τις 10:30 και μέχρι νεωτέρας, με απόφαση και εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μέσω μηνύματος του 112 που εστάλη σε όλα τα κινητά τηλέφωνα αναφέρεται ότι «με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω της εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβάλλεται από τις 11:20 και σε όλη την περιοχή του Πηλίου και την ορεινή Μαγνησία γενικότερα, λόγω της επιδείνωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Νεότερο μήνυμα του 112 αναφέρει ότι «με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στο ορεινό δίκτυο του Νομού Μαγνησίας λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Ενισχύσεις για την αντιμετώπιση της σφοδρής κακοκαιρίας

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στον Βόλο αλλά και την ευρύτερη περιοχή με τις Αρχές της πρωτεύουσας της Μαγνησίας να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή κακοκαιρία.

Στον Βόλο καταφθάνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα προς ενίσχυση των ήδη μεγάλων δυνάμεων του Βόλου τόσο με στελέχη όσο και με οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η κακοκαιρία παρουσιάζει επιδείνωση, με μεγάλες ποσότητες νερού από τη συνεχή βροχόπτωση και ασταμάτητους κεραυνούς που συγκλονίζουν την περιοχή από τη νύχτα.

Πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη την πόλη – Κίνδυνος από τον χείμαρρο Κραυσίδωνα

Μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα πέρασε ο Βόλος -και η Μαγνησία γενικότερα- από τη σφοδρή καταιγίδα που πλήττει την περιοχή για πάνω από 10 ώρες και που αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο 24ωρο σύμφωνα με την ΕΜΥ, ενώ μέσα στον Βόλο τα προβλήματα από τις τεράστιες ποσότητες νερού ήδη είναι ορατά.

Το κέντρο της πόλης έχει μετατραπεί σε μία μεγάλη λίμνη και κυρίως οι παράλληλοι της παραλίας δρόμοι, Λεωφόρος Δημητριάδος και Ιάσονος, όπου το νερό έχει ξεπεράσει το ύψος των πεζοδρομίων και μπαίνει μέσα σε ισόγεια καταστήματα και υπόγεια.

Πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρούνται, επίσης, στη Νεάπολη του Βόλου, όπου για πολλοστή φορά έχουν πλημμυρίσει δρόμοι, εκατοντάδες σπίτια, καταστήματα, αλλά και επιχειρήσεις και βιοτεχνίες που υπάρχουν στην περιοχή.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται στη Λεωφόρο Λαρίσης από τον κόμβο με τη Λεωφόρο Αθηνών και ως τη περιοχή των Αγίων Αναργύρων.

Η μεγαλύτερη ανησυχία όμως των Αρχών είναι ο χείμαρρος Κραυσίδωνας που συγκεντρώνει νερά από το Πήλιο, διασχίζει συνοικίες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας και καταλήγει στα δυτικά του λιμανιού, αφού από τα ξημερώματα το ύψος του νερού βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, δηλαδή πάνω από 3 μέτρα και κινδυνεύουν πολλές συνοικίες που ήδη βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, όπως γύρω από την Οινοπνευματική και τους Αγίους Αναργύρους.

Δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στον Περιφερειακό, στο ύψος του Πανθεσσαλικού σταδίου, αφού ο αυτοκινητόδρομος πλημμύρισε, ενώ σχεδόν αδιάβατη είναι και Λεωφόρος Λαμπράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διακοπεί και τα δρομολόγια των λεωφορείων των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου λόγω της δύσκολης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή τόσο μέσα στον Βόλο, όσο και στα προάστιά του.

Επίσης, έχουν διακοπεί από το πρωί και τα σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ Βόλου και Λάρισας, ενώ περιορισμένα είναι και τα δρομολόγια λεωφορείων και εκτελούνται μόνο προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πλημμυρισμένα από τα ξημερώματα είναι και τα υπόγεια του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου, ενώ εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση σε Αγριά, Πορταριά και Σταγιάτες, όπου παράλληλα με την καταρρακτώδη βροχή, διακόπτεται και η ηλεκτροδότηση κατά διαστήματα.

Τόσο ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, όσο και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην μετακινούνται μέχρι να ηρεμήσει το φαινόμενο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι οι κεραυνοί που έπεφταν ασταμάτητα από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και συνεχίζονταν ως τις 9 το πρωί χωρίς διακοπή.

Κλειστές οι υπηρεσίες – Χωρίς ρεύμα το Νότιο Πήλιο – Πλημμύρες και στη Σκιάθο

Κλειστές είναι σήμερα οι δημόσιες και οι δημοτικές Υπηρεσίες στον Βόλο και τη Μαγνησία λόγω της κατάστασης που επικρατεί από την σφοδρή κακοκαιρία και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Για τον λόγο αυτό οι εργαζόμενοι δεν μετέβησαν στις δουλειές τους.

Το πρόβλημα επιτείνεται στην πόλη του Βόλου, κυρίως στο κέντρο, όπου από την συνεχόμενη καταιγίδα έχουν πλημμυρίσει όλοι οι δρόμοι και έχουν ακινητοποιηθεί εκατοντάδες αυτοκίνητα στις λεωφόρους Λαμπράκη, Δημητριάδος, Ιάσονος, Αργοναυτών, Λαρίσης και Αθηνών και οι κάθετοι δρόμοι κατεβάζουν από τα ορεινά, λόγω τεράστιες ποσότητες βρόχινου νερού που δεν μπορεί να απορροφήσει το δίκτυο αποχέτευσης.

Μεγάλα προβλήματα έχουν ήδη καταγραφεί στον δρόμο Βόλου-Αγριάς όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ύψος της Παιδόπολης αφού ο παρακείμενος χείμαρρος έχει πλημμυρίσει και έχουν μεταφερθεί τόνοι χωμάτων και φερτών υλών, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η επικοινωνία με το παραλιακό Πήλιο και τα χωριά του Νοτίου Πηλίου να είναι αποκλεισμένα.

Στη Μηλίνα, στο νότιο Πήλιο, έχει πλημμυρίσει το παραθαλάσσιο θέρετρο σε όλη την έκτασή του και παράλληλα σημειώνονται προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Σκιάθος όπου λόγω της καταιγίδας έχουν πλημμυρίσει περιοχές και έχει κλείσει ο δρόμος Σκιάθου – Κουκουναριών.

Η κακοκαιρία είναι πολύ ισχυρή και από τις πρώτες πρωινές ώρες έχει φέρει στο νησί έντονους κεραυνούς και δυνατή βροχόπτωση.

Τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε απάντληση υδάτων στις Βίγλες και στις Κουκουναριές όπου και απεγκλωβίστηκαν δύο γυναίκες, αναφέρει το skiathoslife.gr.

Αίτημα ώστε να κηρυχθεί η Σκιάθος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απηύθυνε ο δήμαρχος του νησιού, καθώς η κακοκαιρία Daniel έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην περιοχή.

Τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε απάντληση υδάτων στις Βίγλες και στις Κουκουναριές όπου και απεγκλωβίστηκαν δύο γυναίκες, αναφέρει το skiathoslife.gr.

110 εγκλωβισμένοι στον Άγιο Ιωάννη

Την ώρα που ήδη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και ακόμα ένας αγνοείται, σύμφωνα με το Meteoπερίπου 110 κάτοικοι και τουρίστες στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου παραμένουν εγκλωβισμένοι, μαζί και τα οχήματά τους.

Σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook κάτοικος από τον Άγιο Γιάννη Πηλίου, γυναίκα κάνει δραματική έκκληση για βοήθεια, εκλιπαρεί να φτάσουν δυνάμεις στην περιοχή.

«Θα θρηνήσουμε νεκρούς», προειδοποιεί.

Η γυναίκα καταγγέλλει ότι δεν έχουν καμία ανταπόκριση αν και από τις 7 το πρωί έχουν επικοινωνήσει και έχουν ενημερώσει για την τραγική κατάσταση με το 112, την πυροσβεστική, τον δήμο και την περιφέρεια.

«Αυτοκίνητα έχουν μπει στη θάλασσα, θα θρηνήσουμε νεκρούς, κινδυνεύουν άνθρωποι με μικρά παιδιά, δεν μας ενδιαφέρουν τα αυτοκίνητα, ζητάμε βοήθεια. Έχει σπάσει το ποτάμι. Βοηθήστε μας!», εκλιπαρεί η γυναίκα από τον Άγιο Γιάννη Πηλίου.

Η νεροποντή καταπίνει λεωφορείο στο Βόλο – Αυτοκίνητα στο Πήλιο χάνονται στη θάλασσα (Videos)

Τα προβλήματα αυξάνονται συνεχώς εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα με πολλές περιοχές να αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Μεταξύ των περιοχών που δοκιμάζονται από την κακοκαιρία είναι ο Βόλος και το Πήλιο με τις εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας να σοκάρουν.

Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας σε πολλές περιοχές έχει ξεχειλίσει και τα νερά πλημμυρίζουν δρόμους, καταστήματα και ισόγεια κατοικιών στη Χιλιαδού, το Οινόπνευμα, στους Αγίους Αναργύρους, την Νεάπολη και τα Παλαιά.

Στην οδό Ιερολοχιτών κόσμος έχει καταφύγει σε ανώτερους ορόφους κατοικιών αφού τα ισόγεια έχουν πλημμυρίσει και ζητούν βοήθεια από την Πυροσβεστική. Στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στη Νέα Ιωνία μεγάλο δένδρο έπεσε και κατέστρεψε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Τα ορμητικά νερά στους παρόχθιους του Κραυσίδωνα είχαν σαν αποτέλεσμα να υποχωρήσει το έδαφος και η γη να «καταπιεί» ολόκληρο λεωφορείο το οποίο ήταν σταθμευμένο δίπλα στο πεζοδρόμιο.

Τεράστιες, ωστόσο, είναι οι καταστροφές που έχει αφήσει στο πέρασμά της η κακοκαιρία «Daniel» και στο Πήλιο και ειδικότερα στο χωριό του Αγίου Ιωάννη.

Οι εικόνες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας σοκάρουν με τα οχήματα να έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά, καταλήγοντας στα κύματα της θάλασσας.

Εύβοια: Εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους κάτοικοι της Κύμης

Τα πιο μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία Daniel στην Εύβοια έχουν εντοπιστεί στην Κύμη και σε χωριά του βόρειου τμήματος, καθώς, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής στο evima.gr, έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους, οι δρόμοι όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο έχουν μετατραπεί σε ποτάμια από την ορμή του νερού.

Τις ακτές της Πιερίας, την Παραλία Κατερίνης ως τα παράλια του Πλαταμώνα, την Ημαθία και το νότιο τμήμα της Χαλκιδικής (χερσόνησοι Κασσάνδρας-Σιθωνίας) αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες το έντονο κύμα κακοκαιρίας.

Σ αυτές τις περιοχές έχουν επικεντρωθεί και οι προσπάθειες πρόληψης της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο μεταξύ για τους κατοίκους σε Ημαθία, Πιερία και Χαλκιδική, ήταν το μήνυμα 112 που έλαβαν σήμερα το πρωί αρκετοί και στην Θεσσαλονίκη. “Λόγω του εύρους του σήματος των κεραιών στην Θεσσαλονίκη το έλαβαν εκ παραδρομής”, διευκρίνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9», o προϊστάμενος της διευθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαρ. Στεργιάδης.

Η πολύ ισχυρή βροχόπτωση που είχαμε σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από πτώσεις 6 δένδρων που είχαμε στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ανέφερε.

«Στην περιοχή που θα χτυπήσει το φαινόμενο βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Έχουν ήδη γίνει καθαρισμοί ρεμάτων. Υπάρχουν και σκαπτικά μηχανήματα για κάθε ενδεχόμενο. Έχουμε ενημερώσει τους κατοίκους, τους τουρίστες, τους κατασκηνωτές να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις. Είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο και από την Πέμπτη σταματούν και οι βροχές», πρόσθεσε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η σφοδρή κακοκαιρία δοκιμάζει τη Μαγνησία και τις υποδομές της: Η περιοχή θρηνεί έναν νεκρό: Πρόκειται για έναν κτηνοτρόφο 51 ετών, πατέρα δύο παιδιών που καταπλακώθηκε από τοιχίο, ενώ λίγες είναι πλέον οι ελπίδες για τον 42χρονο αγνοούμενο. Όμως, όπως είπε στον Σκάι ο δήμαρχος Ζαγοράς, Π. Κουτσαύτης, σε περιοχές του Πηλίου άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε σπίτια στο Πήλιο. 

Μιλώντας στον Σκάι, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός,  είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η παρατεταμένη βροχόπτωση που επιμένει στη Μαγνησία. Να μη σκεφτούν καν οι άνθρωποι να βγουν από τα σπίτια τους, μπορεί να έχει τρωθεί η άσφαλτος, ακόμη και λεωφορεία είδαμε να τα καταπίνει η άσφαλτος. Είναι επικίνδυνο, να ακούνε οι άνθρωποι τις οδηγίες των αρχών. Μπορούμε να βρεθούμε σε ένα ψηλότερο σημείο- για παράδειγμα στο ξενοδοχείο, αν πάνε σε ψηλότερο όροφο, δεν διατρέχουν κίνδυνο. Κίνδυνο διατρέχουν όσοι βρίσκονται έξω, κοντά σε χειμάρρους. «Δεν ξέρουμε τι υπάρχει κάτω από το νερό», τόνισε. Πρόσθεσε ότι πρέπει να κυκλοφορούν μόνο τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, ενώ έχουν γίνει τουλάχιστον 500 κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα στην περιοχή του Βόλου και του Πηλίου. Δεκαπέντε άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από οχήματα. Προβλήματα τώρα αντιμετωπίζει και η Σκιάθος, πρόσθεσε ο κ.Αρτοποιός. Όπου υπάρχει κίνδυνος σπεύδουμε, αξιολογώντας τα συμβάντα- απεγκλωβίσαμε έξι άτομα από ισόγειο στην περιοχή Ποτιστικά. Οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες. Δυστυχώς είχαμε μία απώλεια και έχουμε και έναν άνθρωπο που αναζητούμε. Αύριο θα έχουμε πρόβλημα και στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, οι πολίτες να ακούνε τις οδηγίες των Αρχών. 

Πλημμύρες και ζημιές στην Ηλεία

Και η Ηλεία πλήττεται από την κακοκαιρία Daniel, με το χαλάζι να καταστρέφει καλλιέργειες, ενώ παραλία ισοπεδώθηκε στο Επιτάλιο.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Daniel: Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε Μαγνησία και Λάρισα

Κακοκαιρία Daniel-Προειδοποίηση από την Πυροσβεστική: Η άσφαλτος έχει διαβρωθεί, μπορεί να σας καταπιεί

Κακοκαιρία Daniel – Βόλος: Εγκλωβισμένα παιδιά που πήγαν να δώσουν εξετάσεις, 55 άτομα σε ξενοδοχείο χωρίς ρεύμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20