search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 20:11
MENU CLOSE

Κακοκαιρία Daniel: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Καρδίτσα και Φάρσαλα – Ανυπολόγιστες καταστροφές στον Βόλο (videos)

06.09.2023 06:57
volos_new

Η κακοκαιρία Daniel συνεχίζει το σαρωτικό της πέρασμα από τη χώρα με την Μαγνησία, και ειδικά τον Βόλο και το Πήλιο, αλλά και τις Σποράδες να βρίσκονται στο έλεός της.

Παράλληλα, οι κάτοικοι του νομού Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής των Φαρσάλων ενημερώθηκαν με μηνύματα από το 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Την ίδια στιγμή, η καταστροφή στην πόλη του Βόλου είναι τεράστια. Ένας 51χρονος κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στον Άνω Βόλο όταν καταπλακώθηκε από τοίχο δίπλα στο σπίτι του που κατέρρευσε από τον μεγάλο όγκο νερού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κτηνοτρόφος προσπαθούσε να προσεγγίσει τα ζώα του. Παράλληλα, άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός 42χρονου το όχημα του οποίου παρασύρθηκε από ρέμα το οποίο είχε υπερχειλίσει από τον τεράστιο όγκο νερού, στην Αγία Αικατερίνη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί του στο αυτοκίνητο ήταν ο γιος του ο οποίος κατάφερε να διασωθεί.

Βιβλικές είναι οι καταστροφές σε υποδομές και ιδιοκτησίες. Δρόμοι διαλύθηκαν, σπίτια και αυτοκίνητα «χάθηκαν» στα λασπόνερα.

Το βράδυ της Τρίτης (6/9), οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του γηροκομείου της πόλης, όπου βρίσκονταν 94 ηλικιωμένοι.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, 10 ηλικιωμένοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Βόλου με το ΕΚΑΒ, 20 σε ιδιωτική κλινική με πυροσβεστικά οχήματα, ενώ οι υπόλοιποι 64 μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο του γηροκομείου.

Την ίδια ώρα εκκένωση διατάχθηκε από την τον διοικητήτη 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου στο Κέντρο Υγείας της Αργαλαστής, στο νότιο Πήλιο, με στόχο την προστασία των εργαζομένων σε αυτό.

Δημιουργήθηκε δομή στο δημαρχείο του νότιου Πηλίου, στην οποία μεταφέρθηκαν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στο χώρο του Κέντρου Υγείας παρέμειναν μόνο δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την άντληση των υδάτων και παροχή βοήθειας.

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε και η Σκιάθος, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ερμητικά ποτάμια. Με σκούπες στα χέρια άνθρωποι προσπαθούσαν να διώξουν τα νερά που έμπαιναν στα σπίτια τους.

Συνολικά 1.196 κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων

Συνολικά 1.196 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από χθες το πρωί μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί κατά την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων σε περιοχές της χώρας. Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:  

  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έχει λάβει 1.049 κλήσεις, εκ των οποίων:
  • στη Μαγνησία, 750 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 200 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 200 άτομα.
  • στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 130 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 30 άτομα
  • στην Καρδίτσα, 60 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων
  • στη Σκιάθο, 109 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 20 άτομα  

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 80 κλήσεις, σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 13 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 20 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν για 3 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
  • στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 8 κοπές δέντρων και
  • στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 47 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στις Σπέτσες 12 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 8 αντλήσεις υδάτων
  • στην Επίδαυρο 10 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα
  • στο Κρανίδι 25 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα

Ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής στη χώρα

Σε μια από τις πιο ισχυρές κακοκαιρίες που έχει βιώσει η χώρα εξελίσσεται η κακοκαιρία Daniel,οπως σημειώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, με τα ημερήσια ύψης βροχής στην κεντρική Ελλάδα να ξεπερνούν κατά πολύ προηγούμενα ρεκόρ, τουλάχιστον από το 2006.

Το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής μέχρι τις 8:45 μμ καταγράφεται στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 754 mm. Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής 644,7 mm είχε καταγραφεί στην Παλική Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέμβριο 2020.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε χιλιοστά μέχρι τις 8:45 μμ, όπως καταγράφηκαν σήμερα από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σημειώθηκαν επίσης στην Πορταριά (613 mm), στον Βόλο (393 mm), στην Αγιά Λάρισας (213 mm), στην Πεζούλα Καρδίτσας (174 mm), στη Χάλκη Λάρισας (165 mm), στον Ξάνεμο Σκιάθου (159 mm) και στους Γόννους Τεμπών (143 mm).

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι οι μετεωρολογικοί σταθμοί σε Ζαγορά, Πορταριά και Βόλο σταμάτησαν να μεταδίδουν περίπου στις 6 μμ και στον Ξάνεμο Σκιάθου στις 10.30 πμ, λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές συνεχίζονται.

Συνεχίζεται και σήμερα η κακοκαιρία

Η κακοκαιρία, η οποία ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως την Πέμπτη 07-9-2023, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το νεότερο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

Σήμερα Τετάρτη 06-09-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.
β. κατά τόπους στη δυτική και νότια Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο.

Αύριο, Πέμπτη 07-09-2023, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας).

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 6-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στα ηπειρωτικά.

Διαβάστε επίσης:

Πειραιάς: Συνελήφθησαν καπετάνιος και πλήρωμα μετά τον θάνατο επιβάτη – Βίντεο ντοκουμέντο με το πλήρωμα να τον σπρώχνει από τον καταπέλτη

Χαλκιδική: Βρέθηκε σώα η γυναίκα που αγνοούνταν στη θαλάσσια περιοχή της Τορώνης

Κακοκαιρία Daniel: Εκκενώνεται το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής Πηλίου και το Γηροκομείο Βόλου – Κατέρρευσε η παλιά πτέρυγα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 20:11