search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:36
MENU CLOSE

ΟΗΕ: Η κατάρρευση του κλίματος είναι γεγονός – Φέτος το θερμότερο καλοκαίρι του πλανήτη

06.09.2023 16:29
klima thermo kalokairi 88- new

«Η κατάρρευση του κλίματος έχει αρχίσει» προειδοποίησε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, καθώς ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός WMO ανακοίνωσε ότι ο πλανήτης πέρασε το θερμότερο καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο από τότε που άρχισε η καταγραφή στοιχείων.

Σύμφωνα με τον WMO, που επικαλείται στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής της ΕΕ Copernicus, ο Αύγουστος ήταν ο πιο θερμός μήνας «με διαφορά» και ο δεύτερος θερμότερος στην ιστορία μετά τον Ιούλιο του 2023.

Τον Αύγουστο εκτιμάται ότι η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην προβιομηχανική περίοδο. Επίσης, τον Αύγουστο καταγράφηκε η υψηλότερη παγκοσμίως μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας– που έφτασε στους 21 βαθμούς Κελσίου.

Το 2023 είναι το δεύτερο πιο θερμό έτος μετά το 2016, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία του συστήματος Copernicus.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών σε ανθρωπογενείς παράγοντες και συγκεκριμένα στην καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, που γίνονται πιο επικίνδυνοι λόγω του φυσικού φαινομένου Ελ Νίνιο, που ανεβάζει την θερμοκρασία σε τμήματα του Ειρηνικού Ωκεανού και επηρεάζει το κλίμα σε όλο τον πλανήτη.

«Αυτό που παρατηρούμε, όχι μόνο τα νέα ακραία φαινόμενα, αλλά και η επιμονή των συνθηκών που οδηγούν σε νέα ρεκόρ και επηρεάζουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη, είναι σαφέστατα συνέπειες της ανόδου της θερμοκρασίας του κλιματικού συστήματος», δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής της ΕΕ Copernicus, Κάρλο Μπουοντέμπο.

Όσο για τον Σεπτέμβριο, οι ημερήσιες θερμοκρασίες μέχρι σήμερα είναι υψηλότερες σε σχέση με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί για την συγκεκριμένη περίοδο του έτους, όπως δείχνουν τα στοιχεία του πανεπιστημίου του Μέιν.

Διαβάστε επίσης:

Αυστραλία: Καρχαρίες επιτέθηκαν σε καταμαράν – Διάσωση τριών ατόμων (Video)

Μαυροβούνιο: Η μικροσκοπική χώρα των Βαλκανίων που θέλει να γίνει το «Σεν Τροπέ της Αδριατικής» (Videos)

Frontex: Στο απυρόβλητο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις επαναπροωθήσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:35