search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 04:58
MENU CLOSE

Κακοκαιρία Daniel – Καρδίτσα: Κατέρρευσαν σπίτια, δεκάδες εγκλωβισμένοι – Δυνάμεις του στρατού για την απομάκρυνση κατοίκων (videos/photos)

07.09.2023 12:34
karditsa_new

Δραματική είναι η κατάσταση στην Καρδίτσα εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel, με ολόκληρα χωριά να είναι βυθισμένα στα νερά και δεκάδες κατοίκους να είναι εγκλωβισμένοι, ενώ υπάρχουν αναφορές και για αγνοούμενους.

Σε πολλά χωριά στο δήμο Παλαμά οι άνθρωποι βρίσκονται πάνω σε στέγες ή σε υψηλότερα σημεία ζητώντας βοήθεια.

Πλημμυρισμένα είναι χωριά και στους δήμους Καρδίτσας, Σοφάδων και Μουζακίου. 

Σοκαριστικά είναι και τα πλάνα ενός βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο διακρίνεται ένας πατέρας να επιχειρεί να σώσει τα δύο μικρά παιδιά του και το σκυλάκι τους, με ένα φουσκωτό στρώμα θαλάσσης.

Η εικόνα στην πόλη της Καρδίτσας είναι καλύτερη, αλλά άρχισε να βρέχει και πάλι καταρρακτωδώς.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος», με ελικόπτερα και εξωλέμβιες βάρκες θα επιχειρηθεί η απομάκρυνση όσων έχουν εγκλωβιστεί στα χωριά του δήμου Παλαμά στην Καρδίτσα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επόμενο διάστημα θα απογειωθούν τρία ελικόπτερα – καθώς μέχρι και την ώρα που γράφεται το κείμενο (11:20) η νέφωση είναι χαμηλή και δεν δίνεται το «ΟΚ» από το ΕΚΣΕΔ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν ελικόπτερα Super Puma έρευνας και διάσωσης και πιθανότατα Sikorsky S-70B ενώ εξετάζεται αν στην επιχείρηση θα συνεισφέρουν και τα Σινούκ της αεροπορίας στρατού η βάση των οποίων βρίσκεται στο Στεφανοβίκειο.

Ο σχεδιασμός προβλέπει, για την ώρα, ότι ένα από τα τρία ελικόπτερα θα κατευθυνει προς το χωριό Ασπρίτσα για να πάρει 35 ανθρώπους, ένα στο χωριό Αγία Τριάδα και ένα στη Μεταμόρφωση.

Παράλληλα θα επιστρατευθούν και εξωλέμβιες μηχανές από τον Βόλο καθώς διαπιστώθηκε ότι φουσκωτές λέμβοι δεν βοηθούν αποτελεσματικά στην επιχείρηση διάσωσης.

Επίσης, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα στήνεται συντονιστικό κέντρο όπου θα βρίσκονται οι συναρμόδιοι υπουργοί (που είτε είναι ήδη είτε μεταβαίνουν στην περιοχή), στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπρόσωποι υπηρεσιών (ΔΕΔΔΗΕ κλπ).

Δένδιας: Ενισχύεται η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Με ανάρτησή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την ενίσχυση της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση της κατάσταση.

«Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με ενημέρωσε για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας», τονίζει ο Ν. Δένδιας.

Πιο αναλυτικά, ενισχύονται το προσωπικό και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, μετά από διαταγές και οδηγίες του ΓΕΕΘΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας επιχειρούν τέσσερις φορτωτές γαιών – εκσκαφείς τάφρων, οκτώ φορτωτές γαιών, δύο προωθητές γαιών, επτά λέμβοι, οχήματα γενικής χρήσης καθώς και ένα λεωφορείο. Επιπλέον, σε ετοιμότητα συνδρομής βρίσκεται ένας Λόχος Εκτάκτων Αναγκών με 71 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης».

Επίσης, έχει εγκριθεί και θα τοποθετηθεί γέφυρα Bailey στα Καλά Νερά Βόλου ενώ έχει γίνει αναγνώριση για τοποθέτηση γεφυρών Bailey στα Στουρναρέικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Επιπρόσθετα, με εντολές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου «Ξενοκράτης» τηρούν ετοιμότητα 2 ωρών, δηλαδή το σύνολο των διαθέσιμων μηχανημάτων τηρείται φορτωμένο επί αρματοφορέων, με τους οδηγούς και χειριστές αυτών να βρίσκονται εντός στρατοπέδων για άμεση εκτέλεση αποστολής, εφόσον απαιτηθεί ενώ το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Τρίκαλα: Λιμνοθάλασσα ολόκληρες γειτονιές

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην πόλη των Τρικάλων, καθώς ο Ληθαίος ποταμός έχει υπερχειλίσει σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να έχουν μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα. Κατοικίες, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από το νερό του ποταμού, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση απευθύνοντας έκκληση για άμεση βοήθεια και συνδρομή από την πολιτεία.

Σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας, τονίζει πως ο δήμος Τρικκαίων έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel, ενώ ο δήμος, προσθέτει, θα ανακοινώσει χώρους στους οποίους μπορούν να φιλοξενηθούν πολίτες που έχουν ανάγκη.

Διαβάστε επίσης:

Blue Horizon: Πληροφορίες ότι αποσύρεται από τη γραμμή Ηράκλειο – Πειραιάς

Κακοκαιρία Daniel: Κατολίσθηση στη Λεωφόρο Σχιστού – Διακόπηκε η κυκλοφορία

Έγκλημα στο Blue Horizon: Η εταιρεία απομακρύνει τον διευθύνοντα σύμβουλο μετά τη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 03:24