search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 15:23
MENU CLOSE

Κυρώσεις σε «άτακτους» βουλευτές

07.09.2023 18:44
tasoulas 654- new

Το …πεπόνι και το μαχαίρι για την επιβολή ποινών σε απείθαρχους βουλευτές που κατ’  επανάληψη υπερβαίνουν τα εσκαμμένα κρατά ο Πρόεδρος της Βουλής.

Οι αλλαγές στον Κανονισμό του Σώματος που προβλέπουν -μεταξύ άλλων- και την επιβολή κυρώσεων που μπορεί να φτάσουν μέχρι την περικοπή του 50% της βουλευτικής αποζημίωσης, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια, με τον Κώστα Τασούλα να απαντά στην κριτική περί υπερεξουσιών που δέχθηκε. 

«Ο Πρόεδρος της Βουλής έχει την ευθύνη τήρησης της τάξης και λαμβάνει όλα τα μέτρα κατά παρεκτροπών, που ευτυχώς είναι λίγες», ανέφερε και πρόσθεσε πως η αλλαγή θα λειτουργήσει περισσότερο αποτρεπτικά και όχι καταχρηστικά. Επισημάνθηκε ότι την ποινή της μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά θα μπορούν να απευθύνουν όλοι οι προεδρεύοντες, χωρίς ωστόσο να μπορούν να επιβάλλουν την περικοπή της αποζημίωσης. Διευκρινίστηκε δε, ότι ενώ έως σήμερα μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά συνεπαγόταν αυτοδίκαια την περικοπή του ¼ της αποζημίωσης, στο εξής αυτά τα δύο θέματα δεν συνδέονται. 

Το επίμαχο άρθρο καταψήφισε η αντιπολίτευση με το επιχείρημα ότι παρακάμπτεται η Βουλή ως συλλογικό όργανο και  πως μόνο ένα πρόσωπο θα αποφασίζει τι συνιστά αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, διευρύνοντας την αρμοδιότητα του Προέδρου της Βουλής που μπορεί να λειτουργήσει ως υπερεξουσία

Μεταξύ των αλλαγών είναι κι εκείνη που προβλέπει την πρόσθεση ενός ακόμη μέλους στη Διάσκεψη των Προέδρων ώστε να ικανοποιηθεί ο κοινοβουλευτικός κανόνας που θέλει το κόμμα που διαθέτει την πλειοψηφία να τη διατηρεί και στις επιτροπές. Σημειώνεται, ότι στην παρούσα φάση και λόγω της οκτακομματικής βουλής, από τα 26 μέλη, τα 13 ανήκουν στην πλειοψηφία και τα υπόλοιπα στην αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Πίσω στην Κ.Ο των Σπαρτιατών οι Κόντης, Δημητροκάλλης, Μανούσος και Κατσιβαρδάς

ΣΥΡΙΖΑ: Εντείνεται ο προβληματισμός για τη διεξαγωγή των εκλογών – Παππάς και Τζουμάκας ζήτησαν αναβολή, «όχι» μέχρι στιγμής από Κουμουνδούρου

Μητσοτάκης: Στο συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα το πρωί της Παρασκευής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 15:23