search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:57
MENU CLOSE

Θεσσαλία: Αγωνιώδης προσπάθεια να μην πλημμυρίσει η πόλη της Λάρισας – Ολονύχτιες επιχειρήσεις διάσωσης

08.09.2023 22:55
diasosi

Ολονύχτια μάχη δίνουν τοπικοί φορείς και κάτοικοι της Λάρισας προκειμένου το νερό να μην φτάσει μέσα στην πόλη, την ώρα που η στάθμη του Πηνειού είναι στα 10 μέτρα.

Η κατάσταση στη Λάρισα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς σπάνε αναχώματα του Πηνειού με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν συνοικίες ενώ εκκενώνονται συνεχώς χωριά. Λίγο πριν τις 19:00 εστάλη νέο μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Ιπποκράτης προς Αλκαζάρ και κέντρο της πόλης ενώ προηγήθηκαν μηνύματα 112 που πήγαν στους κατοίκους του Αγίου Θωμά, της Γιάννουλης, του Βρυότοπου και του Αμπελώνα.

Στην περιοχή επιχειρούν συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ωστόσο για λόγους ασφαλείας οι κάτοικοι πρέπει να απομακρυνθούν προληπτικά προς ασφαλέστερα σημεία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος της Λάρισας νωρίτερα, είχε επισημάνει ότι: «Έχουμε εκκενώσει τρία χωριά στην είσοδο του Πηνειού και τρία στην έξοδο, ενώ έχουν εκκενωθεί χωριά και εργατικές κατοικίες στη συνοικία του Αγίου Θωμά. Αν δεν καταφέρουμε να κόψουμε τις ροές του νερού την επόμενη ώρα, θα πάμε σε εκκένωση της συνοικίας του Ιπποκράτη. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πλημμυρίσει η πόλη και κυρίως οι παρακείμενες συνοικίες».

Δραματικές διασώσεις

Πυροσβεστική, στρατός και πολιτική προστασία επιχειρούν με κάθε μέσο για τη διάσωση των παγιδευμένων. Με σούπερ πούμα οι διασώστες καταρριχώνται στις στέγες και τις ταράτσες όπου έχουν ανέβει οι πολίτες για να σωθούν.

Ελικόπτερα Σινούκ μεταφέρουν τους τραυματίες σε νοσοκομεία και ασφαλή σημεία, ενώ άνδρες της ΕΜΑΚ με βάρκες, προβολείς και σφυρίχτρες εντοπίζουν εγκλωβισμένους ακόμη και μέσα στο σκοτάδι.

Μεγάλες καταστροφές

Εικόνες εκτεταμένης καταστροφής κατοικιών, υποδομών, υλικών και εμπορευμάτων επιχειρήσεων εμφανίζουν, μετά την κακοκαιρία Daniel, οι δυτικές συνοικίες της Λάρισας. Περιοχές, που βρίσκονται στις όχθες του Πηνειού, στα δυτικά της πόλης, έχουν βυθιστεί σε νερό που φτάνει, αναλόγως του ύψους του εδάφους, από ένα έως και δυόμισι μέτρα.

Από την πρώτη έξοδο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών και περιμετρικά σε μια έκταση άνω των είκοσι χιλιόμετρων, σχεδόν όλα είναι βυθισμένα στο νερό. Σπίτια, έως το ύψος του πρώτου ορόφου, αυτοκίνητα, βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα.

Μοναδικό πλημμυρικό φαινόμενο

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για ένα μοναδικό πλημμυρικό φαινόμενο, που όμοιό του δεν έχουν ξαναζήσει. «Τέτοια πλημμύρα δεν την έχουμε ξαναδεί. Ζήσαμε και τον Ιανό, αυτό ήταν κάτι άλλο, πολύ μεγαλύτερο…» λένε κάποιοι, στο πάρκο του Αγίου Θωμά, στη Λάρισα. Πρόκειται για τη συνοικία με τις μεγαλύτερες ζημιές. Το νερό έχει καλύψει κατοικίες, αυτοκίνητα και μηχανήματα. Η κυκλοφορία σε όλους στους δρόμους προς τον Άγιο Θωμά και κατ’ επέκταση προς Τρίκαλα και Καρδίτσα έχει διακοπεί. Το ύψος του νερού δεν επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων και στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής και στο πάρκο του Αγίου Θωμά. Από χθες το βράδυ και σταδιακά, μέχρι και το πρωί, είχαν κοπεί και το νερό και το ρεύμα.

Αιτία για την εκτεταμένη πλημμύρα, στην περιοχή ο Πηνειός. Η υπερχείλιση του δημιούργησε αντίστροφη ροή του νερού, σε φρεάτια μέσα στην πόλη. Δηλαδή το νερό επέστρεψε μέσα από αντιστραγγιστικά έργα, κάποια από τα οποία μάλιστα είχαν δημιουργηθεί μετά τον «Ιανό» για να συλλέγουν τα όμβρια ύδατα και να τα κατευθύνουν στο ποτάμι.

Δορυφορική εικόνα του Θεσσαλικού κάμπου – Περίπου 720.000 στρέμματα οι πλημμυρισμένες εκτάσεις

Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει.

Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Daniel – Καρδίτσα: «Μας έπνιξαν τη μητέρα μου – Επιπλέει νεκρή μέσα στο σπίτι» – Συγκλονίζει η μαρτυρία κόρης θύματος

Κακοκαιρία Daniel: Καταστράφηκαν 50 χλμ σιδηροδρομικού δικτύου από τη θεομηνία

Γιος αγνοούμενου στον Βόλο: «Μου είπε δεν μπορώ να κρατηθώ άλλο» – «Τον είδα να χάνεται στα νερά»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:52