search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:05
MENU CLOSE

Κακοκαιρία Daniel – Μητσοτάκης: Άμεση αρωγή σε όλους χωρίς «πολλή γραφειοκρατία» – Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

10.09.2023 20:20
mitsotakis_larisa

Το λόγο στους αρμόδιους υπουργούς έδωσε ο πρωθυπουργός, σχετικά με την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel, με τον ίδιο να επικεντρώνεται σε μια γενική τοποθέτηση και να αποχωρεί από το συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού δεσμεύτηκε ότι «το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται», ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και αντιπροσωπεία της κυβέρνησης θα μεταβούν την Τρίτη στο Στρασβούργο για να συναντηθούν με την πρόεδρο της Κομισιόν προκειμένου να συζητηθεί η ευρωπαϊκή αρωγή στη χώρα, με τον ίδιο να τονίζει ότι «η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας οικονομικά, για να μην επωμιστεί ο έλληνας φορολογούμενος μόνος του το μεγάλο κόστος».

«Ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ»

Λέγοντας ότι «καταλαβαίνω ότι η έννοια της επόμενης ημέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των τραυμάτων που άφησε η θεομηνία», και αφού τόνισε τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που κρύβουν τα λιμνάζοντα νερά στο θεσσαλικό κάμπο, καλώντας τους πάντες να προσέχουν τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, ειδικά για τους αγρότες δήλωσε ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται για να καλύψουμε τις ζημιές των αγροτών και των κτηνοτρόφων».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αρωγή προς τους πληγέντες θα έλθει το ταχύτερο χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ανακοινώνοντας, παράλληλα, ότι από τη Δευτέρα θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τις αιτήσεις για αποζημιώσεις ή βοήθεια. Τέλος, είπε ότι θα βρεθεί στη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο, απ’ όπου θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που θα του τεθούν, ενώ για το μέγεθος της κακοκαιρίας, υποστήριξε ότι ξεπέρασε ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες προγνώσεις.

Οι δηλώσεις των υπουργών

Αμέσως μετά τον Κ. Μητσοτάκη, τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος και αναφέρθηκε στα βραχυπρόθεσμα και μεσο/μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης των πληγέντων. Σύμφωνα με τον Χ. Τριαντόπουλο, λοιπόν:

·        Έχουν γίνει περίπου 2.500 αυτοψίες και καταγραφές ζημιών

·        Ανοίγει από τη Δευτέρα η πλατφόρμα arogi.gov.gr, τόσο για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής (ως 10.000 ευρώ), όσο και για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι των επιχειρήσεων (ως 4.000 ευρώ), αλλά και για τις πρώτες επισκευές και αντικατάσταση οικοσκευής (ως 6.600 ευρώ).

·        Ενεργοποίηση του πλαισίου στεγαστικής συνδρομής, με κάλυψη ως 80% της επισκευής.

·        Στήριξη επιχειρήσεων με επιχορήγηση ως 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, συμπεριλαμβάνονται και αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

·        Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για τους ξεσπιτωμένους πλημμυροπαθείς (300-500 ευρώ).

·        Αναστολές φορολογικών, ασφαλιστικών υποχρεώσεων, πλειστηριασμών για εξάμηνο, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, αναστολή συμβάσεων εργασίας σε πληγείσες επιχειρήσεις και ενίσχυση των εργαζομένων με 534 ευρώ.

·        Έκτακτη χρηματοδότηση στους ΟΤΑ με 45 εκατ. ευρώ.

·        Παράταση καταβολής Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Στεγαστικού Επιδόματος.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στάθηκε σε τέσσερα σημεία:

·        Έλεγχος του νερού σε όλες τις περιοχές, στα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος, για να διασφαλιστεί ότι όταν δίνεται νερό θα είναι ασφαλές για τους πολίτες, ενώ τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να πίνουν εμφιαλωμένο νερό.

·        Απομάκρυνση και καύση των νεκρών ζώων, καθώς τονίστηκε ότι τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυντικά και υπάρχει αυξημένος αριθμός από νεκρά ζώα, και επισημάνθηκε ότι οι σχετικές οδηγίες είναι αναρτημένες

·        Επιδημιολογική επιτήρηση που αφορά λοιμώδη νοσήματα όπως γαστρεντερίτιδα

·        Εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η συλλογή και καύση των νεκρών ζώων, αλλά και οργανωμένης ταφής τους, ενώ διαβεβαίωσε τους κτηνοτρόφους ότι θα αποζημιωθούν για το ζωικό κεφάλαιο που έχασαν. Επίσης, δήλωσε ότι θα γίνουν έλεγχοι στα αρδεύσιμα νερά και στα εδάφη, για τα οποία είπε ότι δεν θα παραμείνουν ανενεργά για πολλά χρόνια.

Τέλος, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στην παροχή φιλοξενίας σε πλημμυροπαθείς οικογένειες στις δομές του υπουργείου και επανέλαβε ότι υπάρχει τρίμηνη παράταση καταβολής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Ντάνιελ – Μητσοτάκης: «Θα καλυφθούν στο ακέραιο οι ζημιές» – Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό όσων επλήγησαν

Κακοκαιρία Ντάνιελ: Έφτασε στη Θεσσαλία ο Μητσοτάκης – Στις 19:00 οι δηλώσεις για τα μέτρα

Ανδρουλάκης: «Μητσοτάκης και Αγοραστός να απολογηθούν»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:01