search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 01:53
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Σκέψεις ακόμα και για ανασχηματισμό μετά τις τοπικές εκλογές φέρνουν οι αλλεπάλληλες κρίσεις

11.09.2023 06:00
MITSOTAKIS

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε χθες σε εξαγγελίες για την επόμενη μέρα της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία και σήμερα μεταβαίνει στον ‘Εβρο που δοκιμάστηκε από την πυρκαγιά, η λαϊκή οργή ωστόσο ξεχειλίζει καθώς το επιτελικό κράτος εμφανίστηκε ανήμπορο να ανταποκριθεί στο κακό που άφησαν πίσω τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι πληροφορίες λένε λοιπόν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει να αξιολογεί πρόσωπα, τα οποία φαίνεται να φέρουν μικρές η μεγάλες ευθύνες για την κρατική ανεπάρκεια και τα οποία σύμφωνα με τους συνεργάτες του ευθύνονται για την κακή εικόνα που έχει σήμερα η κυβέρνηση 100 μόλις μέρες μετά την επανεκλογή της ΝΔ στην εξουσία.

Γιατί μπορεί όλοι να παραδέχονται ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική, οικονομική και πολιτική κρίση των τελευταίων χρόνων, τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στη Θεσσαλία ωστόσο  αναδεικνύουν τα προβλήματα του κρατικού μηχανισμού, τον κακό συντονισμό και την έλλειψη πρωτοβουλιών.

Κυβερνητικές πηγές λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να μελετά όλα τα ενδεχόμενα. Από μίνι ανασχηματισμό αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές μέχρι μικρές  διορθωτικές κινήσεις που δεν θα αλλάξουν την φυσιογνωμία του κυβερνώντος κόμματος, αλλά θα στοχεύσουν στη βελτίωσηη των πραγμάτων σε συγκεκριμένους τομείς. Ακόμα και εντός του Μαξίμου, στο κεντρικό επιτελείο της κυβέρνησης στο οποίο έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με πριν τις εκλογές, εντοπίζει «θέματα» ο πρωθυπουργός, λένε καλά ενημερωμένες πηγές. Το μοναδικό πρόσωπο το οποίο εμφανίζεται να χαίρει τις απόλυτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού είναι ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος και σωστά διαμορφώνει την κυβερνητική ατζέντα και ιδιαίτερα αποτελεσματικός είναι. 

Οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι σχετικά νωρίς ο Κυριάκος Μητσοτάκης  άρχισε  να καταγράφει τα προβλήματα που υπήρχαν μέσα στην κυβέρνηση του. Η τραγική κακοκαιρία ωστόσο ανέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο τις αρρυθμίες του κυβερνητικού σχήματος το οποίο πατώντας  πάνω στο 41% έχει εφησυχάσει και δεν έχει αντανακλαστικά.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας,  ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος  Φλώρος και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου.

Στον πρώτον αποδίδεται αδυναμία να αντεπεξέλθει στις απανωτές κρίσεις που έχει κληθεί να διαχειριστεί από την ημέρα που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο ενώ  για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι  ευθύνεται για την καθυστέρηση στην συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των πολιτών αν και το υπουργείο απαντά ότι αντιδράσει όταν του ζητήθηκε. Oι ίδιες πηγές επιμένουν ότι στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν φτάσει εισηγήσεις από τους συνεργάτες του, που του ζητούν να κάνει συνολικές αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Σε ό,τι αφορά στην αποπομπή του Κωνσταντίνου Φλώρου εδώ τα πράγματα δεν είναι απλά καθώς θα πρέπει να περάσει αναγκαστικά μέσα από έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όσο για τον περιφερειάρχη της περιοχής Κωνσταντίνο Αγοραστό υπάρχουν πολλές γκρίνιες για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων αλλά και για το ότι δεν ήταν προετοιμασμένη η περιφέρεια να συνδράμει τους πολίτες αν και υπάρχει παρελθόν σε τέτοιου είδους γεγονότα.

Τα πράγματα είναι περίπλοκα για τον κ. Αγοραστό που έχει πάρει το χρίσμα από τη ΝΔ κι έχει καταθέσει τους υποψηφίους συμβούλους. Άρα πολύ λίγα μπορούν να γίνουν τη συγκεκριμένη στιγμή που οι πολίτες ζητούν την παραίτηση του. Το κλίμα για τον περιφερειάρχη είναι βαρύ στην κυβέρνηση και το γνωρίζει και ο ίδιος. Γι’ αυτό άλλωστε ζήτησε την αναβολή των εκλογών, αίτημα που δεν έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου.

Από το στόχαστρο των κυβερνητικών παραγόντων  δεν έχει φύγει και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος με την αρχική δήλωση του για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη που έχασε την ζωή του πέφτοντας στην θάλασσα μετά από σπρώξιμο του πληρώματος του Blue Horizon εξόργισε την κοινή γνώμη. Και μπορεί το θέμα να πέρασε δεύτερο στην επικαιρότητα εξ’ αιτίας της κακοκαιρίας στο Μαξίμου δεν ξεχνούν την ζημιά που τους έκανε ο υπουργός σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Έρχεται γκάλοπ για τη διαδοχή – τι ανατροπές και εκπλήξεις δείχνει, ποιο δίδυμο προηγείται καθαρά

Αχτσιόγλου για τα χημικά στη Λάρισα: Καταστολή, η άλλη όψη της κυβερνητικής ανικανότητας

Παππάς: Άμεσες και μεσοπρόθεσμες προτάσεις για την στήριξη πολιτών, επιχειρήσεων και των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58