search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:31
MENU CLOSE

Daniel: Παραλίγο να γίνει της… Θεσσαλίας και στην Κρήτη-Ένα μελτέμι έσωσε το νησί κι έστειλε την κακοκαιρία στη Λιβύη (Video/Photo)

12.09.2023 13:35
daniel new

Στο τσακ γλύτωσε την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel η Κρήτη. Με κομμένη την ανάσα μετεωρολόγοι και επιστήμονες παρακολουθούσαν την πορεία του – καταστροφικού όπως αποδείχτηκε – καιρικού συστήματος.

Τυχόν διέλευση του συστήματος από την Κρήτη θα προκαλούσε ανυπολόγιστες υλικές καταστροφικές ίδιες ή ενδεχομένως και χειρότερες από αυτές της Θεσσαλίας.

«Οι συνέπειες θα ήταν δραματικές αν η κακοκαιρία Daniel χτυπούσε την Κρήτη. Είναι ευπαθής περιοχή», είχε  αναφέρει μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Διδάκτωρ Μετεωρολογίας του ΚΙΤ Γερμανίας και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γιώργος Παπαβασιλείου.

Οι οδικοί άξονες, οι υποδομές, οι επαρχιακοί οδοί θεωρούνται υποβαθμισμένα στο νησί ενώ σοβαρές αμφιβολίες υπάρχουν και για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κρήτης – σχετικά με την αντοχή της σε τόσο μεγάλους όγκους νερού.

Είναι ενδεικτικό ότι παρά το γεγονός ότι η κακοκαιρία Daniel πέρασε ξυστά από τη μεγαλόνησο, είχαν παρουσιαστεί τα πρώτα προβλήματα – επί δύο ώρες έπεσαν όγκοι βροχής στις περιοχές Καραβοβρύση, Χρυσόστομος, Πλατιά Περάματα του δήμου Φαιστού, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει το οδικό δίκτυο για ώρες.

Τελικά οι Κρήτες αποδείχτηκαν τυχεροί: Όπως αναφέρει άλλωστε σε ανάρτησή του ο κ. Φωκίων Χoρινός της ομάδας Weather Analysis Greece «αυτό που γίνεται το τελευταίο 48ωρο στην Λιβύη, θα συνέβαινε στην Κρήτη, εάν το βαρομετρικό χαμηλό Daniel, δεν έστριβε τελευταία στιγμή, καθώς κατέβαινε από Θεσσαλία.

Μια στροφή που έγινε εξ αιτίας μιας τόσο δα λεπτομέρειας, αυτή του ισχυρού μελτεμιού στην Κρήτη τις ίδιες ώρες. Έστω και 2-3 μποφόρ χαμηλότερη ένταση να είχε το μελτέμι το απόγευμα της Παρασκευής, η Κρήτη τώρα θα έπαιζε πρωτοσέλιδα μαζί με Θεσσαλία, ίσως και χειρότερα…»

Πέρασε ξυστά

Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό στο Πανεπιστήμιο του Bath με εξειδίκευση στην ανάλυση ακραίων γεγονότων Andrew Barnes, το ισχυρό κέντρο χαμηλής πίεσης που σχηματίστηκε σε όλη τη νότια Ελλάδα δημιούργησε τελικά ένα μεγάλο περιστρεφόμενο καιρικό σύστημα γνωστό ως κυκλώνα όταν έφτασε στη Μεσόγειο.

Αυτός ο κυκλώνας μετέφερε τεράστια σύννεφα βροχής τόσο από τη Μεσόγειο όσο και από το Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και κατευθυνόταν προς την Κρήτη.

Δεν διαλύθηκε τελικά , αλλά κινήθηκε – όπως φαίνεται στο βίντεο του χάρτη του Zoom Earth – νοτιοδυτικά και εγκαταστάθηκε ακριβώς νότια της Ιταλίας προς τη Λιβύη.

Το τέλος του Daniel

O Daniel ωστόσο πλέει τα λοίσθια. Αναφέρει σχετικά ο Φωκίων Χoρινός της ομάδας Weather Analysis Greece: «Η πορεία του Daniel όπως ξεκίνησε από Κέρκυρα, για να καταλήξει τελικά στην Λιβύη και τώρα στην Αίγυπτο, όπου δίνει εκεί σφοδρές αμμοθύελλες αλλά και εξασθενημένες πλέον βροχοπτώσεις σε σχέση με ότι έδωσε στις άλλες περιοχές.

Η Αίγυπτος αποτελεί και την τελευταία στάση της ζωής του. Αποκομμένος πλέον από την τροφοδοσία της θερμής Μεσογείου, μέσα σε ένα ξηρό περιβάλλον,θα σβήσει πάνω από την έρημο, και μέχρι αύριο το μεσημέρι θα περάσει στην ιστορία, ως ένα από τα φονικότερα βαρομετρικά συστήματα της ανατολικής Μεσογείου.

«Η χώρα μας και τα Βαλκάνια έχουν καθαρίσει από νέφη, καθώς ένας αρκετά ισχυρός αντικυκλωνας ήρθε για να μείνει και θα χαρίσει καλοκαιρινές ημέρες μέχρι και τις τελευταίες ημέρες του Σεπτέμβρη]» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

Κακοκαιρία Daniel – Θεσσαλία: 16ος νεκρός από τις πλημμύρες – Εντοπίστηκε στη Μηλίνα Πηλίου (videos)

Αλκίνοος Ιωαννίδης κατά Μπέου: Φώναζε «ήρθε φαΐ και νερό» στις κάμερες μπας και τον ξαναψηφίσουν (Video)

Arogi.gov.gr: Ανοιχτή η πλατφόρμα για τη χορήγηση ενισχύσεων για τους πλημμυροπαθείς – Οι δικαιούχοι και τα ποσά (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:30