search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 13:14
MENU CLOSE

Εγκύκλιος Υπ. Υγείας: Επιτακτική η έναρξη ψεκασμών – Κίνδυνος για τροπικές ασθένειες Zika και Δάγκειο πυρετό

12.09.2023 13:05
plimmires-new

Τον κίνδυνο εισαγωγής των λοιμογόνων ιών Zika, Δάγκειου πυρετού και Chikungunya, επισημαίνει εγκύκλιος που εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι ψεκασμοί.

Ειδικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο η σύμβαση των έργων με τις εταιρίες που θα αναλάβουν τους ψεκασμούς θα είναι τριετής αντι ενός έτους που είναι σήμερα. Παράλληλα θα υπάρχουν πρωτοβουλίες για την έγκαιρη πρόληψη τυχόν καθυστερήσεων λόγω γραφειοκρατίας ενώ το έργο θα αξιολογηθεί από ανεξάρτητο φορέα. Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει:

«Λαμβάνοντας υπόψη και την εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας σε αρκετές περιοχές της χώρας μας τα τελευταία έτη καθώς και τον κίνδυνο εισαγωγής άλλων λοιμογόνων (π.χ. Zika, Chikungunya, ιό Δάγκειου πυρετού, κ.α.) μέσω κουνουπιών, καθίσταται επιτακτική η οργάνωση και υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης των εντόμων αυτών.

Κατά τον σχεδιασμό των προγραμμάτων αυτών, τον προϋπολογισμό της δαπάνης, τη σύνταξη των διακηρύξεων και τη συμβασιοποίηση των σχετικών έργων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τα κάτωθι:

  • Η καταπολέμηση των κουνουπιών γίνεται με την συνδυαστική εφαρμογή πολλών μεθόδων και πρέπει να αρχίζει έγκαιρα. Έμφαση δίνεται σε δράσεις περιβαλλοντικής εξυγίανσης και προνυμφοκτονίας, οι οποίες έχουν καθοριστική σημασία για τον περιορισμό του πληθυσμού των κουνουπιών. Επίσης σημαντική είναι η πρόβλεψη για τη διενέργεια εντομολογικής επιτήρησης, συστηματικά και εκτάκτως, με επαρκή γεωγραφική και χρονική κατανομή.
  • Καθώς οι διαδικασίες ανάδειξης των αναδόχων εταιρειών των έργων καταπολέμησης των κουνουπιών είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη και αδιάλειπτη εφαρμογή των προγραμμάτων, μάλιστα, με δεδομένες τις συνεχείς μεταβολές των επιδημιολογικών, εντομολογικών, κλιματολογικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δεδομένων που αφορούν στην υλοποίηση των έργων, τα προγράμματα θα πρέπει να διαθέτουν ευελιξία και δυνατότητα αναθεώρησης, προκειμένου να προσαρμόζονται στα δεδομένα και στις έκτακτες συνθήκες που μπορεί να ανακύψουν. Ιδιαιτέρως, εφιστάται η προσοχή στα εξής:

1. Στη μέριμνα για την βελτιστοποίηση των διοικητικών διαδικασιών που απαιτούνται για την συμβασιοποίηση των έργων καταπολέμησης κουνουπιών, όπως π.χ. κατάρτιση τριετών προγραμμάτων αντί για μονοετή.

2.Στη λήψη πρωτοβουλιών για την έγκαιρη πρόληψη τυχόν καθυστερήσεων λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων, όπως π.χ. την έγκαιρη έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών, λαμβάνοντας υπόψη ενδεχόμενες καθυστερήσεις που μπορούν να προκύψουν κατά την κατακύρωση του διαγωνισμού εξαιτίας της προβλεπόμενης διαδικασίας ενστάσεων.

3. Στην πρόβλεψη για διενέργεια εντομολογικής επιτήρησης (αντίστοιχος προϋπολογισμός).

4. Στην ανάθεση σε εξωτερικό φορέα την αξιολόγηση του έργου και πρόβλεψη αντίστοιχου προϋπολογισμού.

Διαβάστε επίσης:

Αλτσχάιμερ: Η ορμόνη που προστατεύει τον εγκέφαλο

Υπνική άπνοια: Πώς μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου στους πάσχοντες

SOS για τις ψυχολογικές επιπτώσεις από τις πλημμύρες – Για κίνδυνο χρόνιου στρες, κατάθλιψης, εξαρτήσεων μιλά ψυχίατρος στο topontiki.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 13:13