search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 13:11
MENU CLOSE

Εριέττα Κούρκουλου Λάτση: Ποια είναι η βίγκαν και εναλλακτική αντι – «influencer», που τα είπε όλα με τη δήλωση για τον Αντώνη Καργιώτη

12.09.2023 08:53
erietta-kourkoulou

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση ξεχωρίζει για πολλούς λόγους και κανένας από αυτούς δεν είναι αυτό που φαντάζεται κανείς όταν ακούει το όνομα Λάτση. Όσοι συνδέουν στερεοτυπικά την οικονομική της θέση με συγκεκριμένες συμπεριφορές, όπως η επίδειξη μίας κοσμικής και πολυτελούς ζωής, η αρρωστημένη ωραιοπάθεια, η προβολή ασήμαντων εν τέλει ιδιωτικών στιγμών και η δοξασία της κενότητας, κάνουν απλά λάθος.

Είναι ίσως η μόνη γόνος εύπορης οικογενείας που βρίσκεται κοντά στην κοινωνία ως ενεργή πολίτης, απολύτως γειωμένη και παντελώς ακομπλεξάριστη στο να διατυπώσει την πιο εναλλακτική άποψη, αλλά και να εκφράσει την κοινή λογική, ως ένας «κανονικός» μέσος άνθρωπος.

Η Εριέττα μοιάζει να αφουγκράζεται την εποχή και τις σύνθετες ανάγκες της κοινωνίας μας – μιας κοινωνίας που είναι περισσότερο έτοιμη να κρίνει παρά να ακούσει. Φιλόζωη, vegan, πρόσφατα μητέρα μετά από μεγάλο αγώνα μέσω εξωσωματικής, δραστηριοποιείται ενεργά σε τομείς, που σχετίζονται με τις δικές της επιλογές για τη ζωή.

Σ’ έναν κόσμο όπου κανοναρχεί μια υπερπληθώρα «influencers» (ό,τι στο καλό και να σημαίνει αυτό) που προβάλλουν έναν κόσμο ψεύτικο και πλαστό, προσωπικότητες σαν της Εριέττας που μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, σπάνε ξεπερασμένα στερεότυπα συμπεριφοράς.

Και προτιμά να απασχολεί τη δημόσια σφαίρα, κατά κύριο λόγο με κοινωνικά ευαίσθητα θέματα.

Δεν διστάζει να πει αλήθειες, που άλλοι δεν θα παραδέχονταν. Όπως πρόσφατα με τη δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη που τον έσπρωξαν οι ναυτικοί στον θάνατό του. Αναρωτιέται λοιπόν σε ανάρτησή της, εάν θα είχε την ίδια αντιμετώπιση από τους λιμενικούς: «Και αναρωτιέμαι, άδικα βέβαια, αν είχα σκάσει εγώ ή οποιοσδήποτε πλούσιος με δύο αυτοκίνητα ασφαλείας από πίσω, θα μας απαγορευόταν η είσοδος ή θα καθυστερούσε όλο το καράβι μέχρι να φτάσουμε και θα μας κερνούσαν μαργαρίτες; Γιατί αυτοί είστε. Εκεί που σας παίρνει τα κάνετε. Αλλά το βίντεο δεν το περιμένατε. Ελπίζατε πως θα το περάσουν για “ατύχημα”».

Η Εριέττα, παρότι κατά πολλούς θεωρείται «ασυμβίβαστο» οι πολύ πλούσιοι να είναι και άνθρωποι με ευρύτερες ευαισθησίες, έχει τις δικές ευαλωτότητες, επηρεάζεται από το κοινό αίσθημα, γίνεται δέκτης συλλογικών ανησυχιών και τις εκφράζει με τον τρόπο της. Ευθέως, χωρίς περιστροφές και κοινωνικούς καταναγκασμούς.

Βίγκαν εκστρατεία

Ακόμα κι αν κάποιος δεν συμφωνεί με τον βιγκανισμό – ή τέλοσπάντων δεν έχει ασχοληθεί – δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η Εριέττα ήταν από τους ανθρώπους που τον έκαναν «must» στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι σήμερα η έβδομη χώρα στον κόσμο σε κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κάθε Έλληνας καταναλώνει 100 κιλά, κατά μέσο όρο το χρόνο, όταν ο μέσα κάτοικος των ΗΠΑ φθάνει τα 88 κιλά. Οι ποσότητες είναι τεράστιες κι αν τις αναγάγουμε στην καθημερινότητα, οι περισσότεροι μπορεί να καταναλώνουν καθημερινά κρέας από 2-3 διαφορετικά ζώα! Εκτός από υπερβολικό είναι και εξαιρετικά βλαβερό για την υγεία. Είναι ώρα να αντιληφθούμε πως δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον πλανήτη και κυρίως πως δεν έχουμε μόνο εμείς δικαίωμα στην ευζωία.

Κρατώντας πάντα το μέτρο, πράγμα σπάνιο, στο Instagram feed της προβάλλει την «ζωή» των ζώων χωρίς να φτάνει στο σημείο να σοκάρει και τελικά να απωθήσει τον θεατή. Για τον αγώνα της για τα ζώα έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή της: «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως επίκεντρο του αγώνα μου, γιατί προτεραιότητα έχουν τα ζώα. Εάν αντέχουν εκείνα να χωρίζονται βίαια από τα μικρά τους, να κακοποιούνται καθημερινά και τελικά να βρίσκουν τον πιο βάρβαρο θάνατο στο παγωμένο πάτωμα ενός σφαγείου, μπορώ και εγώ να αντέξω το θυμό των ανθρώπων που αρνούνται να δουν την αλήθεια ή ακυρώνουν την προσπάθειά μου λόγω του ονόματός μου και της οικονομικής μου κατάστασης!»

Η αλλαγή της πεποίθησης ότι ο άνθρωπος δε ζει χωρίς το κρέας -οπότε τα ζώα θυσιάζονται στον βωμό των αναγκών του- έχει αρχίσει να επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους, που ενημερώνονται για εναλλακτικούς τρόπους διατροφής.

Η δράση επεκτείνεται και στο καταφύγιο ζώων Save A Greek Stray και A promise to animals. Αυτοί οι δύο οργανισμοί έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην ενημέρωση για τα δικαιώματα των ζώων αλλά και στην καλλιέργεια φιλοζωικών αισθημάτων. «Τα ζώα, μου έμαθαν ότι πρέπει να μεγαλώσω τα παιδιά μου λέγοντάς τους πάντα την αλήθεια και μεταφέροντάς τους τις αξίες που μου πήρε χρόνια να καλλιεργήσω.

Μου έμαθαν ότι τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή είναι η προφορά, ο σεβασμός και η αγάπη», έχει δηλώσει η Εριέττα Κούρκουλου, η ψυχή αυτών των σημαντικών και πρωτοποριακών οργανισμών.

Στήριξη στη μάχη της μητρότητας

Σχετικά με τις εξωσωματικές, ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα, η Εριέττα που επί αρκετά χρόνια ασχολήθηκε μ’ αυτό, στέλνει το αισιόδοξο μήνυμα ότι κανένας γονέας δεν είναι μόνος του σ’ αυτόν τον αγώνα.

Στην Ελλάδα βλέπουμε ότι από το 2005 λειτουργούν περίπου 50 κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αριθμός μεγαλύτερος από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Πολλές γυναίκες δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα για να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική.

Πρόκειται για ένα ζήτημα-ταμπού για το οποίο κανείς δεν μιλούσε, ένα στίγμα που πολεμήθηκε μόνο όταν διάσημοι και δημοφιλείς άνθρωποι μίλησαν επιτέλους γι’ αυτό. Η Εριέττα Κούρκουλου έχει μιλήσει ανοιχτά για το ταξίδι της μέχρι να αποκτήσει τον γιο της Νίκο κι έχει δώσει κουράγιο σε πολλά ζευγάρια που προσπαθούν χρόνια: «Γλυκιά υπενθύμιση σε εσένα που ακόμα δεν έχεις καταφέρει να κρατήσεις το μωρό σου αγκαλιά: Είσαι ήδη μανούλα και το παιδάκι που προορίζεται ειδικά και μόνο για εσένα θα έρθει και με ένα του χαμόγελο θα σβήσει όλα τα προηγούμενα».

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση έδωσε νόημα στη λέξη των καιρών μας «influencer», με έναν διακριτικό και ευγενικό τρόπο, τροφή για σκέψη σε βασικά θέματα που αφορούν τη ζωή μας αλλά και το μέλλον των παιδιών μας. Μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο με influencers που πουλάνε κρέμες και ρούχα, η δική της δράση και τα ενδιαφέροντα στοχεύουν στην καρδιά και όχι στα like…

Διαβάστε επίσης:

Kακοκαιρία Daniel: Τι αναμένεται να ακριβύνει μετά τις καταστροφές (Video)

Μέγαρα: Κινηματογραφική διάρρηξη σε κοσμηματοπωλείο (Video)

Σέρρες: Συνελήφθη 91χρονος για εμπρησμό – Έκαιγε λάστιχα και οι φλόγες επεκτάθηκαν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 13:11