search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:28
MENU CLOSE

Καρδίτσα-ντοκουμέντο: Το σπασμένο ανάχωμα, που «γλίτωσε» την πόλη και έστειλε το νερό σε Ριζοβούνι, Αγία Τριάδα, Κόρδα (Photos)

12.09.2023 13:31
anahomata

Φράγμα ή φράγματα πέριξ της Καρδίτσας έσπασαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης πλημμύρας την περασμένη Τετάρτη. Αυτό είναι μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα πλέον, καθώς όσο περνούν οι μέρες και ανεξάρτητα από τις καταγγελίες κατοίκων του Παλαμά και των γύρω χωριών, αποδεικνύεται και από το ρεπορτάζ.

Το εάν έσπασαν από ανθρώπινες ενέργειες, ή από την ορμή του νερού, είτε από κακοτεχνίες, είτε από την ίδια την ένταση της ροής, μένει να αποδειχθεί – αν αποδειχθεί ποτέ.

Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το topontiki.gr, αποκαλύπτουν ότι το φράγμα/ανάχωμα- μήκους περίπου 80 μέτρων – στο ρέμα Γαβριά, στη θέση Τσαπόχα, κοντά στο νοσοκομείο της Καρδίτσας, μετά τα Χίλια Δένδρα, στο δρόμο προς την Μητρόπολη, έγινε θρύψαλα το βράδυ της περασμένη Τετάρτης.

Πρόκειται ακριβώς για το ίδιο σημείο στο οποίο έσπασε το ανάχωμα και το 2020, με την καταιγίδα «Ιανός». Άρα ήταν γνωστό πως εκεί υπάρχει πρόβλημα. Στο ενδιάμεσο διάστημα το φράγμα κατασκευάστηκε πάλι, υποτίθεται πολύ πιο ισχυρό σε σχέση με την πριν.

Το γεγονός ότι διαλύθηκε με την κακοκαιρία Daniel σημαίνει δύο πράγματα για τους ανθρώπους που έχουν εικόνα της περιοχής και των συνθηκών. Ή το νέο ανάχωμα φτιάχτηκε με τις ίδιες και χειρότερες προδιαγραφές, άρα υπάρχει εγκληματική αμέλεια, ή υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση, όπως θεωρούν κάποιοι.

Βαρύτατες είναι οι ευθύνες της περιφέρειας Θεσσαλίας σε κάθε περίπτωση.

Το σπάσιμο του φράγματος αυτού είχε σημαντική επίδραση στο πώς διοχετεύτηκαν τα νερά στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τα όσα λένε άνθρωποι που γνωρίζουν την ευρύτερη περιοχή, τα νερά, μετά τη διάλυση του αναχώματος σε εκείνο το σημείο κατευθύνθηκαν περιφερειακά της πόλης της Καρδίτσας προς τους Αγίους Αποστόλους και το Αρτεσιανό και πλημμύρισαν χωριά, μεταξύ αυτών Ριζοβούνι, Αγία Τριάδα, Μαραθέα, Κόρδα.

Σίγουρα με την εξέλιξη αυτή μειώθηκε η πίεση προς τον αστικό ιστό και ο κίνδυνος να πλημμυρίσει η πόλη.

Υπάρχει και η εξής επίδραση στη συνέχεια: ουσιαστικά μειώθηκε η ποσότητα του νερού που έπεσε στον Καράμπαλη και τον Καλέντζη, ο οποίος έπνιξε χωριά μέχρι τη Μεταμόρφωση και τον Βλοχό και άλλα. Διατυπώνεται η εκτίμηση ότι επειδή ο Καλέντζης είχε ήδη τεράστια ποσότητα νερού, με τα οποία πλημμύρισε ολοσχερώς τα συγκεκριμένα χωριά, στην πραγματικότητα το σπάσιμο του αναχώματος οδήγησε και στην επιβάρυνση και της άλλης περιοχής (προς Ριζοβούνι, Αγία Τριάδα κλπ), χωρίς να υπάρξει κάποιο «όφελος» για την πλευρά της Μεταμόρφωσης – και με τα λιγότερα νερά, ο Καλέντζης την επέφερε την καταστροφή.

Εάν συνδυάσουμε το σπάσιμο του αναχώματος, που γέμισε με την πιθανή μη λειτουργία του αντλιοστασίου στο Μέγα Ρέμα στη Μεταμόρφωση, τότε εξηγείται γιατί πλημμύρισαν με τόσο καταστροφικό τρόπο τα χωριά αυτά.

Άρα απαιτείται ενδελεχής έρευνα για τι συνέβη τα κρίσιμα 24ωρα που η κακοκαιρία κατέστρεψε τον  μισό κάμπο της Θεσσαλίας, άφησε πίσω της πολλούς νεκρούς και ισοπέδωσε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Το ερώτημα για το αντλιοστάσιο της Μεταμόρφωσης, το θέτει σε ανάρτησή του και ο πρώην δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος.

Διαβάστε επίσης

Κακοκαιρία Daniel – Θεσσαλία: 16ος νεκρός από τις πλημμύρες – Εντοπίστηκε στη Μηλίνα Πηλίου (videos)

Αλκίνοος Ιωαννίδης κατά Μπέου: Φώναζε «ήρθε φαΐ και νερό» στις κάμερες μπας και τον ξαναψηφίσουν (Video)

Arogi.gov.gr: Ανοιχτή η πλατφόρμα για τη χορήγηση ενισχύσεων για τους πλημμυροπαθείς – Οι δικαιούχοι και τα ποσά (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:28