search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:24
MENU CLOSE

Υπουργείο Υγείας: Όλο το σχέδιο για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων στη Θεσσαλία

14.09.2023 12:51
vartzopoylos-new (2)

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας εκπόνησε και υλοποιεί το υπουργείο Υγείας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις ψυχολογικής στήριξης για παιδιά, έφηβους,  ενήλικες,  ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Παράλληλα κινητές μονάδες ψυχιατρικής υποστήριξης του Υπουργείου Υγείας, θα παραμείνουν για όσο διάστημα χρειαστεί στη Θεσσαλία, προκειμένου να προσφέρουν εξειδικευμένη ψυχιατρική βοήθεια στους πλημμυροπαθείς, που υποφέρουν από το μετατραυματικό σοκ εξαιτίας της θεομηνίας Daniel.

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος Υφυπουργός για την ψυχική Υγεία Δημήτρης Βαρτζόπουλος επισκέφθηκε άμεσα τις πληγείσες περιοχές, την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια και δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Σε συνεχή συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συντονίστηκε σειρά δράσεων ειδικών κινητών μονάδων επαγγελματιών ψυχικής υγείας των δημοσίων υπηρεσιών και των ΑΜΚΕ της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας «Αργώ».

Μετά την πρώτη υποστηρικτική παρέμβαση στις δομές υποδοχής πλημμυροπαθών, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στους ηλικιωμένους και άτομα χρήζοντα μερικής ή ολικής φροντίδας, τα οποία και μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία. Ήδη, οι κινητές μονάδες πραγματοποιούν πόρτα- πόρτα επισκέψεις στους πληγέντες παρέχοντας συμβουλευτική υποστήριξη και παραπέμποντας τυχόν ασθενείς ή ανάπηρους στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε συνεργασία και με την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οργανώθηκαν διαδικτυακά και δια ζώσης ενημερώσεις των λειτουργών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντικών οργανώσεων για τρόπους και μεθόδους της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Αντίστοιχη ενημέρωση για την έγκαιρη αναγνώριση αναγκών σε παιδιά και εφήβους θα υπάρξει διαδικτυακά την επόμενη εβδομάδα με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς των σχολείων της περιοχής. Επί τόπου θα μεταβεί και ειδική κινητή μονάδα του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής της 1ης ΥΠΕ Αττικής.

Αντίστοιχες δράσεις θα υπάρξουν και στον ορεινό όγκο του Πηλίου μόλις καταστεί δυνατή η οδική πρόσβαση.

Οι κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα στην Θεσσαλία για την αντιμετώπιση των μετατραυματικών ψυχικών φαινομένων.

Διαβάστε επίσης:

Καθαριστικά σπιτιού: Είναι επικίνδυνα για την υγεία και μολύνουν τον αέρα – Προτιμήστε τα «χωρίς άρωμα»  

Θεσσαλία: Ποια μέτρα τύπου καραντίνας προτείνει ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μέσω του topontiki.gr

Η «θαυματουργή» άσκηση που… εξαφανίζει την κοιλιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:23