search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 01:13
MENU CLOSE

Parchman Farm Blues: Αντιλαλούν οι φυλακές του Μισισιπή ξεχειλίζοντας μουσική

15.09.2023 17:09
missisipi-state-12-new

Το πρωινό της 5ης Φεβρουαρίου του 2023, ένας παράξενος ταξιδιώτης κουβαλώντας τα μπαγκάζια του στάθηκε μπροστά στο φυλάκιο της διάσημης φυλακής, Mississippi State Penitentiary, που είναι γνωστότερη ως «Parchman Farm».

Όμως δεν είχε έλθει για να εκτίσει κάποια ποινή, αλλά για να ηχογραφήσει τους καλύτερους τραγουδιστές ανάμεσα στους διαβόητους κρατούμενους, να τραγουδούν τους καημούς τους. Ο παράξενος ταξιδιώτης, είχε πάρει δύο διαδοχικές πτήσεις και είχε επιπλέον οδηγήσει τρεις ώρες για να φτάσει εκεί. Ο άνθρωπος αυτός, ήταν ο βραβευμένος με Grammy μουσικός παραγωγός Ίαν Μπρέναν, και δεν είχε ιδέα τι ακριβώς θα άκουγε, ούτε τι θα αντιμετώπιζε. Ο διάσημος Αμερικανός παραγωγός που είχε δουλέψει με τη θρυλική Τουαρέγκ μπλουζ μπάντα, Tinariwen, αλλά και με τον μέντορα του Μπομπ Ντύλαν, Ramblin’ Jack Elliott, δεν είχε στα χέρια του ούτε ένα μουσικό δείγμα.

Εκείνη την Κυριακή, οι εφημέριοι είχαν δεσμεύσει το παρεκκλήσι της φυλακής για την ηχογράφηση. Η μουσική αυτή συνάντηση, πήρε τρία χρόνια για να οργανωθεί. Η επιτήρηση ήταν σκληρή και ένοπλη, ενώ οι περιορισμοί ήταν αυστηρότατοι: απαγορευόταν κάθε βιντεοσκόπηση, απαγορευόταν κάθε φωτογράφηση, απαγορευόταν να απευθυνθείς σε οποιονδήποτε με το μικρό του όνομα.

Όλοι οι τραγουδιστές ήταν τρόφιμοι της φυλακής, δολοφόνοι, βιαστές, και λοιποί ποινικοί. Ο ένας μετά τον άλλον, στήθηκαν μπροστά στο μικρόφωνο και τραγούδησαν για τον καημό και τη μετάνοιά τους. Στο τέλος, ο Μπρέναν μάζεψε τα μηχανήματά του, κι επέστρεψε κατευθείαν σπίτι του.   

Η «σοδειά» της Parchman Farm

Επτά μήνες αργότερα, η σοδειά του Ίαν Μπρέναν ήταν έτοιμη. Ένας δίσκος με το όνομα Parchman Farm Prayer: Some Mississippi Sunday Morning, που περιλαμβάνει 14 κομμάτια ηχογραφημένα στο παρεκκλήσι της φυλακής. Άλλα είναι gospels, κι άλλα είναι traditional spirituals τραγουδισμένα a cappella, ένας άλλος κρατούμενος αυτοσχεδίασε ένα freestyle rap για τη ντροπή που νιώθει που έδωσε στη γριά μάννα του τέτοια πίκρα, ενώ στο τελευταίο κομμάτι τραγουδούν και παίζουν όλοι οι κρατούμενοι μαζί, ακόμη και οι εφημέριοι της φυλακής. 

Ο Μπρέναν, που είχε ηχογραφήσει και σε φυλακή του Μαλάουϊ, θυμάται:

«Ήταν όλοι τους υπέροχοι. Τραγουδούσαν για πάρτη τους, τραγουδούσαν ο ένας για τον άλλο, κι όχι για μένα. Αυτό που κάναμε εκείνο το χειμωνιάτικο πρωινό, θα το θυμάμαι για όλη μου τη ζωή!».

Η φυλακή Parchman Farm, ιδρύθηκε το 1901, και είναι μια από τις πιο παλιές και κακόφημες φυλακές των ΗΠΑ. Εγκατεστημένη στη «φωλιά» των delta blues, δηλαδή στο «δέλτα» του ποταμού Μισισιπή, έχει έκταση 28 τετραγωνικών μιλίων, και φιλοξενεί 5.000 κρατούμενους, από απλούς ποινικούς κατάδικους μέχρι θανατοποινίτες.

Η φυλακή αυτή έχει τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, ανάμεσα σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα των ΗΠΑ, και έχει δεχθεί σκληρή κριτική! Το 2020, ο Jay Z, και το νομικό επιτελείο της εταιρείας του Roc Nation, υπέβαλλε αγωγή εκ μέρους των φυλακισμένων, κατηγορώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις «βάρβαρες συνθήκες» κράτησης και διαβίωσης στη φυλακή Parchman Farm. Τελικά τον Ιανουάριο του 2023, η αγωγή αποσύρθηκε αφού η φυλακή προχώρησε σε κάποιες σημαντικές βελτιώσεις για τη διαβίωση των κρατουμένων. Τουλάχιστον αυτό βγήκε προς τα έξω.

Ο παραγωγός Ίαν Μπρέναν, λέει επ’ αυτού:

«Πάντα πίστευα ότι αυτές οι βασανισμένες φωνές έπρεπε ν’ ακουστούν. Βεβαίως υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που στήριξαν κατά καιρούς τα δικαιώματα των φυλακισμένων, κάτι που είναι μεγαλειώδες και υπέροχο, αλλά στο τέλος οι ίδιοι οι κρατούμενοι παρέμεναν ‘’βουβοί’’, αφού έμεναν έξω από κάθε διαδικασία».

Η φυλακή Parchman Farm, έχει πλούσιο μουσικό παρελθόν. Το 1940, ο μπλούζμαν Bukka White, ηχογράφησε το Parchman Farm Blues, ένα κομμάτι – μουσικό θρήνο για την καταδίκη του εκεί το 1938, όταν πυροβόλησε και σκότωσε κάποιον άνθρωπο. Ο Bukka White ισχυρίστηκε ότι σκόπευσε τον μηρό του άντρα εκείνου, βρισκόμενος σε αυτοάμυνα, κάτι που πρέπει να ήταν αλήθεια αφού απελευθερώθηκε δύο χρόνια αργότερα. Μην ξεχνάμε ότι εκείνες τις εποχές στο Νότο, ένας μαύρος (Αφροαμερικανός) πήγαινε για ψύλλου πήδημα στην κρεμάλα.

Ο Bukka White μαζί με άλλους τρόφιμους έφτιαξαν μια μπάντα στη φυλακή, και έπαιξαν και για τον κυβερνήτη της πολιτείας. Επίσης ηχογράφησε δύο κομμάτια για τους εθνομουσικολόγους Τζον και Άλαν Λόμαξ (πατέρας και γιος), οι οποίοι επισκέφτηκαν τη συγκεκριμένη φυλακή το 1939, αναζητώντας πρωτογενές υλικό της αγροτικής αμερικανικής μουσικής (rural American music), υλικό που φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού στα διάσημα αρχεία της Library of Congress.

Άλλοι διάσημοι τρόφιμοι της Parchman Farm, ήταν ο bluesman Son House που επίσης φυλακίστηκε για φόνο, αλλά και ο πατέρας του Έλβις Πρίσλεϊ, Βέρνον, ο οποίος φυλακίστηκε για πλαστές επιταγές.

Πολλοί μουσικοί έδωσαν θρυλικές συναυλίες σε φυλακές των ΗΠΑ. Ο Johnny Cash, το 1968, έκανε την περίφημη συναυλία που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε ως: Live at Folsom Prison, στην ομώνυμη φυλακή της Καλιφόρνια. Ο BB King, το 1970, έκανε μια συναυλία που ηχογραφήθηκε ως: Live in Cook County, στην ομώνυμη φυλακή του Chicago. Κάτι που επανέλαβε το 1981, όταν έκανε συναυλία στη φυλακή του San Quentin.

Η μουσική είναι θεραπεία, και έχει πολλαπλά οφέλη για τους κατάδικους. Φέρνει μέσα τους την ελπίδα, και τους εξανθρωπίζει.

Ο εφημέριος της φυλακής Ρόναλντ Ολίβιε, που ανέλαβε χρέη πνευματικού καθοδηγητή το 2020, μετά τις ταραχές και το ξέσπασμα της βίας στη φυλακή Parchman Farm,λέει:

«Από τη στιγμή που οι άντρες αυτοί έκαναν την ηχογράφηση, δεν λογίζονταν πλέον σαν τρόφιμοι, αλλά σαν μουσικοί! Ήταν ευγνώμονες που ξέφυγαν από το νούμερο του κατάδικου, και ένιωσαν ξανά άνθρωποι! Το ίδιο ευγνώμων ήμουν κι εγώ!»

Η ηχογράφηση εκείνη την Κυριακή, στη φυλακή Parchman Farm, έκλεισε με το Lay My Burden Down. Όλοι μαζί τράβηξαν το τραγούδι σε μάκρος, μη θέλοντας να τελειώσει αυτή η έστω εφήμερη πνευματική τους ανάταση.

Ακούστε όλες τις βασανισμένες φωνές των βαρυποινιτών να ενώνονται σε μια, και αγαλλιάστε. Μιλάμε για ηχογράφηση ψυχής…

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Βαρδής: Η απάντηση της Φιλοθέης Μωβ στη δήλωσή του ότι «την απεχθάνεται» (video)

Σακίρα: Εντυπωσίασε το χορευτικό της με τα μαχαίρια – Δείτε το βίντεο

Μιμή Ντενίση για την κόρη της: «Προσπάθησε πολύ να χάσει κιλά – Είχε βιώσει bullying» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58